Getest: Alba Optics Delta zonnebril

Getest: Alba Optics Delta zonnebril

De kans dat je nog nooit van Alba Optics hebt gehoord is best groot. Het Italiaanse bedrijf werd pas in maart 2017 opgericht door Piergiorgio Catalano en Luca Gentile, maar desondanks groeit Alba Optics als een malle. De brillen zijn op zijn minst opvallend te noemen en dat is een goede reden om ze te testen.

Oud montuur in een nieuwe jasje

Het verhaal van Alba Optics leest lekker weg. Terwijl de oprichters zochten naar een framebouwer, kwamen ze plots in een schuur een oud montuur tegen. Na het stof eraf geblazen te hebben (het lag er al sinds 1988) was daar het eureka-momentje: dit gaan we gebruiken! De rest is geschiedenis: de klassieke brillen uit de jaren 80 en 90 werden in een nieuw jasje gestoken en dat resulteerde in de Delta-lijn. In oktober wordt na de ANVMA-lijn voor ‘gewoon gebruik’ het derde model gepresenteerd: de Stratos.

Delta Optics Alba
De jaren 80 en 90 brillen zijn door Alba Optics in een nieuw jasje gestoken.

Ik kreeg de olijfgroene Delta-versie opgestuurd. Het frame is gemaakt van TR90 (20% lichter dan ander materiaal, dun en sterk) en de krasbestendige polycarbonaat lens is van A-Lens. Met een gewicht van slechts 26 gram hebben we te maken met een heuse lichtgewicht. De bril moet je vooral een veilige en comfortabele rit bezorgen waarbij je geen last hebt van schitteringen en de wind. Dat tweede lijkt mij geen probleem, want de lens is echt enorm.

Specificaties:
– Lens type: A-Lens
– Lens categorie 2
– Polycarbonaat lens
– UV400 protectie
– TR90 frame
– Frameloos bodemgedeelte
– Gewicht: 26 gram
– Variëren is mogelijk
– Meerdere kleurcombinaties
– Prijs: €149,95 – €169,95

Olijfgroene bril

Alba Optics Delta 2018
Een opvallende bril in een onopvallende kleur

De bril werd bezorgd in een kleine doos. Ik had geen flauw idee wat ik kon verwachten, maar bij het openen van de zwarte brillendoos werd ik een stuk enthousiaster. De doos zag er ietwat sober uit, maar tegelijkertijd ook stijlvol. Bij het openen van de brillendoos werd ik blij verrast door de olijfgroene Delta-bril. Gaaf!

Het frame trok gelijk mijn aandacht. Logisch, want het is anders dan normaal. De pootjes lopen niet recht, maar in een wortelteken (√) met een halfronde sluiting om de oren. Het neusstukje is niet verstelbaar en tevens het enige niet-olijfgroene van de hele bril. Eenmaal de bril op mijn neus, merkte ik dat de lens echt beeldvullend is; je moet veel moeite doen om nog ‘gewoon’ licht te zien. Mijn zicht was plots iets donkerder en van het neusstuk had ik geen last.

Druppels op de lens

Ik was benieuwd of de bril ook tijdens het fietsen zou voldoen aan mijn verwachtingen. Helaas moet ik bekennen dat ik nu een stuk minder enthousiast ben over de Delta. Waarom? Ondanks de grote lens kwam er toch veel wind door de bril en werd de lens snel vies. Na amper een uur had ik al meerdere zweetvlekken op mijn bril zitten en die gingen er maar niet af. Dat kan beter, zoals bij de meeste brillen met ripel behandeling.

Qua comfort zat het redelijk, al drukte het frame wel erg tegen mijn voorhoofd en zou dat ook wel comfortabeler mogen. Je zicht is verder gewoon goed en de bril beschermt je tegen UV-straling en vervelende schitteringen. Dat is allemaal gewoon prima.

Opvallend

Conclusie: als je een opvallende bril zoekt moet je zeker een kijkje nemen bij Alba Optics. Kwalitatief gezien zijn er betere brillen op de markt te vinden, maar qua uiterlijk is dit wel een van de opvallendste doorkijkers. De prijs is redelijk aan de hoge kant, want voor minder dan €169,95 ben je al eigenaar van bijvoorbeeld een prima Oakley. Desalniettemin geef ik de Delta het voordeel van de twijfel, al ben ik nu vooral heel benieuwd naar de nieuwe Stratos en alle bijbehorende verbeteringen..

Alba Optics Delta
De Delta is echt in alle kleurcombinaties beschikbaar. Ideaal om je bril met je outfit te matchen.

Plus- en minpunten:
+ Fraai ontwerp
+ Lichtgewicht
+ Meerdere kleurcombinaties mogelijk

– Niet zweet-bestendig
– Kan comfortabeler
– Pasvorm

Share this post