Getest: ABUS GameChanger

Getest: ABUS GameChanger

Alejandro Valverde, Nairo Quintana en Mikel Landa; ze rijden allemaal met de GameChanger van ABUS. Alleen daarom hoeven we al niet te twijfelen aan de kwaliteit van de helm, maar is de GameChanger wel echt een game changer? Wij zochten het uit.

Over de ABUS GameChanger

Bij de ontwikkeling van de GameChanger werd er door een groep van ingenieurs, ontwerpers en wielrenners van onder andere Team Movistar samengewerkt om de ‘natuurlijke vijand’ een hak te zetten. Wie die vijand is? De wind natuurlijk! Er is volgens ABUS – die van de sloten – alles aan gedaan om een zo aerodynamisch mogelijke helm op de markt te brengen. Dat is goed gelukt.

Het Multi Position Design zorgt volgens ABUS voor een significante vermindering van de frontale luchtweerstand onder alle omstandigheden. Met liefst 23% ten opzichte van de huidige tophelm is de luchtweerstand verminderd. De luchtstroom rond het hoofd wordt door de aerodynamica geoptimaliseerd, waardoor je in elke fietspositie profiteert van perfecte aero-omstandigheden. Door de Forced Air Cooling Technolgy behoort een oververhit hoofd ook tot het verleden en wordt de inkomende lucht rond het hoofd geleid, waardoor het onder je helm koel blijft. Bovenop de helm zit een AirFlow gat.

Bovenop de helm zit de AirFlow.

De GameChanger is verder uitgerust met een AirPort, waarin je je bril kan wegsteken en nog steeds profiteert van aerodynamisch voordeel. Het Zoom Ace verstelsysteem en de FlowStraps dragen ook hun aero-steentje bij, maar moeten je vooral een comfortabele fietsrit bezorgen.

Voor consumenten is de GameChanger in acht verschillende kleurcombinaties beschikbaar, maar voor grote afnemers (denk aan clubs en verenigingen) is het vanaf een afname van vijftig helmen mogelijk om de GameChanger helemaal zelf te designen.

Specificaties:
– Multi Position Design
– Forced Air Cooling Technology
– Zoom Ace

- FlowStraps
– AirPort
– In maat S, M en L

- In 8 verschillende kleurcombinaties

- Gewicht: 270 gram (bij maat M)
– Adviesprijs: €199,95 (o.a. bij Futurumshop)

Aan zowel de voor- als achterkant heb je met de AirPort alle ruimte om je bril weg te steken.

Grijze variant

Ik kreeg de grijze variant van de GameChanger opgestuurd. Gecombineerd met de kleur zwart oogt de helm strak, maar ook enigszins saai en degelijk. Voor een aerohelm voelt de helm ‘zwaar’ aan, al mag je met een gewicht van slechts 270 gram natuurlijk niet klagen. De bovenkant met ‘GC’ erop en de voorkant vallen gelijk op. Vooral de ventilatiegaten zijn bijzonder. Elke ventilatiegat zie je als het ware in verbinding staan met een ander ventilatiegat; het zogenoemde Multi Postion Design.

Bij het opdoen van de GameChanger zit de helm gelijk goed. Een klein beetje draaien aan het Zoom Ace systeem, de FlowStraps simpel aanpassen en de helm sluit mooi om je hoofd en kin. Vervelende drukpunten zijn er niet, al zit de binnenkant vol met potentiële drukpuntjes. Ook opvallend: meerdere stippen in de binnenkant van de helm en een ‘klok’. Wat voor betekenis heeft dat? Als iemand het weet hoor ik het graag..

De binnenkant van de helm met meerdere 'vlekjes' en een 'klok'.

Verkoeling?

De eerste indruk is positief, maar ik ben vooral benieuwd of de helm daadwerkelijk voor verkoeling zorgt tijdens het fietsen. Het frontale oppervlak oogt namelijk groot en aero, maar niet heel verkoelend. Tijdens het fietsen in een temperatuur van ongeveer 25 graden dacht ik heel even dat mijn verwachtingen uit zouden komen, maar ‘gelukkig’ bleek dat niet zo te zijn. Al tijdens het opdoen van de helm voelde het wat klam en zweterig op mijn voorhoofd bij de pads, maar al rijdend merk je daar weinig van.

De Forced Air Cooling Technology voel je heel goed. Hoe? Je voelt als het ware de koele lucht over je hoofd trekken, en dat is best fijn. Of je nu even naar links, rechts, beneden of omhoog kijkt: overal voel je frisse wind door je helm. Het zorgt voor een comfortabele rit waarbij de helm gewoon zijn werk doet en je niet voor ongemakken komt te staan. Het grote frontale oppervlak heeft ook nog een mooi bijkomend voordeel, want voor vliegjes in je helm is geen plaats; ze worden keurig ‘weggetikt’.

Prima helm

De GameChanger van ABUS is een prima aero-helm en je krijgt echt waar voor je geld. Met een adviesprijs van €199,95 is de GC qua prijs-kwaliteitsverhouding een topper, maar als je meer verkoeling of een lichtere helm zoekt, dan zijn er betere helmen te vinden. Toegegeven: daar betaal je wel meer voor.

De helm oogt niet alleen heel snel, maar is het ook!

Plus- en minpunten
+ Verkoelend
+ Comfortabel
+ Je bril is makkelijk weg te steken
+ Prijs-kwaliteitsverhouding

– Gewicht

Share this post