3D Print zadels van Specialized, Mirror Technology

3D Print zadels van Specialized, Mirror Technology

Specialized ontwikkelt een nieuwe techniek, om zadels op maat te printen, Mirror Technology noemen ze het.

Met een proces dat ze Digital Light Synthesis noemen printen ze met vloeibare polymeren een zadel dat perfect onder jouw bibs moet passen. Specialized denkt dat met deze techniek geen schuim/gel meer nodig is om comfortabel te kunnen zitten.

In de praktijk getest

Op dit moment testen ze de techniek bij enkele van de profs die ze sponsoren, zowel op de weg als in de mtb-scene. Het zadel heeft een structuur dat op verschillende plekken verschillende dichtheden oplevert. Iets dat met schuim niet te doen is. Zo kun je dus heel specifiek drukpunten voorkomen. Het nieuwe zadel is een soort traliewerk met 14.000 ‘stangetjes’ en 7.799 verbindingen, die allemaal per stuk aangepast kunnen worden.

Specialized werkt samen met Carbon, een bedrijf uit Silicon Valley. Ze kunnen razendsnel ontwikkelen, in 1 dag van concept naar bruikbaar product. Met licht wordt de structuur geprint uit de vloeibare polymeer. Een chemisch tweede proces zorgt daarna in een over voor de benodigde sterkte. De upper is dan klaar. Die wordt op een base van carbon gemonteerd die vervolgens aan de rails (ook van carbon) wordt bevestigd.

Specialized gebruikt hun Body Geometry techniek om de bepalen hoe het zadel gevormd moet worden en waar het steviger en waar juist zachter moet zijn. Het effect is betere doorbloeding, minder vibraties en minder druk op de ‘weke delen’.

Het eerste productiezadel wordt in 2020 verwacht, prijzen zijn nog niet bekend. Een techniek met mooie mogelijkheden, zeker voor fietsers die vaak met zadelpijn te kampen hebben.

Share this post