Voor op de bucketlist: The Great Trail in Canada

Voor op de bucketlist: The Great Trail in Canada

Alle highlights van Canada bewonderen vanaf de fietsen/" 7136 target="_self">fiets? Het kan dankzij The Great Trail! Met een lengte van ruim 24.000km is dit het langste recreatieve fietspad ter wereld. Deze prachtige route loopt van kust naar kust en het mooie is: onderweg kom je hoogstwaarschijnlijk niet één auto tegen.

Het aanleggen van de route was geen gemakkelijke opgave. In 1992 begonnen de Canadezen met de aanleg ter ere van het 125-jarig bestaan van Canada. Dit bleek echter zo’n monsterklus dat inmiddels ook vorig jaar het 150-jarige bestaan is gevierd. Maar nu, na ruim 25 jaar is de route eindelijk af!

The Great Trail loopt met een lengte van 24.000km dwars door alle 13 Canadese provincies. En het leuke is: bijna al deze kilometers zijn autovrij! Het pad brengt je van de provincie Newfoundland aan de Atlantische Oceaan naar Vancouver Island aan de Stille Oceaan. En mocht je het fietsen onderweg zat zijn, dan kan je ook nog delen te voet, te paard en zelfs met een kano afleggen. En ook in de winter is er genoeg te doen, dan kan je op het pad namelijk cross-country skiën!

Bezienswaardigheden

The Great Trail gaat onder andere over oude spoorwegen die door Canadian Pacific en Canadian National Railway zijn geschonken aan The Great Trail. Eigenlijk net zoals de Vélo Francette in Frankrijk. Verder kom je langs zo’n beetje alle bezienswaardigheden die het land te bieden heeft. Niet zo gek ook, gezien de afstand 😉

Ben jij van plan om naar Canada af te reizen en The Great Trail te gaan fietsen? Dan is het verstandig om vooraf een bepaald stuk van de route uit te kiezen. En geloof ons, ongeacht welk stuk je kiest, je kijkt sowieso je ogen uit. Om een kleine impressie te geven hebben we wat highlights voor je verzameld.

Nova Scotia
Gek op strand en mooie uitzichten? Dan mag je de provincie Nova Scotia niet overslaan. De trail hier is een prachtige en vlakke en gemakkelijke 90 kilometer lange Keltische kustweg die van Port Hastings tot Inverness loopt. Een prachtige route die zowel door de wildernis als langs de uitgestrekte zandstranden loopt. Ook kom je tientallen schattige vissersdorpjes tegen én je kan de ‘Fundybaai’ bezoeken. Dit is een bijzondere baai die het grootste getijdenverschil ter wereld kent. Het verschil tussen eb en vloed is hier maar liefst 16 meter! In dit gebied kan je trouwens ook tijdens een walvissafari walvissen spotten.

Uiteraard is ook de hoofstad van Nova Scotia, Halifax, de moeite waard. Met talloze barretjes, festivals, restaurants en meer is dit voor velen een sfeervolle hotspot aan zee.

Banff National Park
The Great Trail loopt ook door het Banff National Park. Dit is het beroemde nationale park in Canada en onderdeel van de Rocky Mountains. De gletsjers en talloze kristalblauwe meren zijn waanzinnig om te zien. Tevens is dit het leefgebied van ontzettend veel wilde dieren, waardoor je tijdens je fietstocht zomaar wat bijzondere beesten kunt tegenkomen!

Het is aan te raden om hier meerdere nachten te kamperen, simpelweg omdat er zoveel te zien is. Naast het fietsen vermaak je je hier ook uitstekend met een kano of een van de vele hiking paden.

British Columbia

The Great Trail loopt hier over de 407km lange Kettle Valley Rail Trail. Deze loopt van Brookemere naar Midway. Een ontzettend bijzondere een historische route, want je fietst hier over een oude spoorweg uit 1915. Deze werd vroeger gebruikt om zilvererts van de bergen naar de kust te verplaatsen. Een bijzonder houten bouwwerk, waarbij je onderweg talloze tunnels tegenkomt die dwars door de bergen lopen.

Maar het mooiste komt nog: het meest verbazingwekkende stukje uit deze route is namelijk de twaalf kilometer hoge Kelowna-Myra Canyon. Hier fietsen/" 7136 target="_self">fiets je over een prachtige houten spoorbrug met een onvergetelijk uitzicht. Helaas niet geschikt voor mensen met hoogtevrees 😉 

Benieuwd naar de rest van The Great Trail?

Er is uiteraard nog veel meer moois te bewonderen. Gelukkig is daar een video van gemaakt, deze zie je hieronder!

Loading ... Loading …

Share this post