Voor op de bucketlist: Muro di Sormano

Voor op de bucketlist: Muro di Sormano

Een klim die zo steil is, dat de prof renners ‘m niet willen fietsen? Dat is de Italiaanse monsterklim Muro di Sormano! De klim is o.a bekend uit de Ronde van Lombardije en heeft een maximale stijging van 27%!

Hoe zit dat precies met die profs? In 1960, 1961 en 1962 was de Muro di Sormano een vast onderdeel in de Ronde van Lombardije. Maar door de protesten van de renners werd deze geschrapt. De klim was namelijk té steil, renners vielen om, moesten afstappen en te voet verder. En er was nog een groot probleem. Zo werden de Italiaanse renners massaal door fans naar boven geduwd, terwijl buitenlandse renners geen hulp kregen en moesten lopen.

Wereldkampioen Ercole Baldini geeft in het boek Mountain High aan dat renners absoluut niet blij waren met deze klim: ”deze klim is beestachtig en onmogelijk om te verslaan.” Baldini won echter in 1962 en zette zelfs een nieuw record: 9 min en 24 seconden. Later gaf hij toe: ”Echt trots ben ik niet, ik heb veel hulp van de fans gekregen. Ik ben omhoog geduwd.” Mede hierdoor is toen besloten de Muro di Sormano uit de route te halen.

De ‘beklimming’ van de Muro in 1960

Terugkeer van de muur

Maar na het aanleggen van een splinternieuw wegdek, werd de klim in 2012 toch weer in de ronde opgenomen! En met succes, want ook in 2013, 2015 en 2017 was de monsterklim van de partij.

De Muur van Sormano is slechts 1,92km lang, maar heeft een gemiddelde stijging van 17% met een bizarre stukken van zelfs 27%! De weg van de Muur begint enkele honderden meters na het dorpje Sormano. De weg is erg smal en loopt het eerste gedeelte door het bos. In totaal zijn er 4 bochten en niet één vlak stukje om te rusten, dus je moet in één keer doorrijden. Stap je af, dan is het gedaan en moet je de rest lopen.

De letters op de weg geven je trouwens de nodige oppepper tijdens het fietsen. Elke hoogtemeter staat op het wegdek geschreven, zo weet je altijd hoelang het nog naar de top is (of op welke meter je bent afgestapt). Daarnaast staan ook de namen en tijden van de renners uit 1960, 9161 en 1962 op het wegdek met hier en daar wat motiverende quotes.

Zelf rijden?

Is deze uitdaging echt iets voor jou? Reis dan af naar Sormano, Italië om het gevecht met dit ‘beest’ aan te gaan. Wij horen héél graag of het je gelukt is!

Weet jij de tijd van Baldini te verslaan?

Share this post