Voor op de bucketlist: Masca & Teno route in Tenerife

Voor op de bucketlist: Masca & Teno route in Tenerife

Dit keer weer een pittige uitdaging! De Masca route in Tenerife, waarbij je naar de Teno vuurtoren fietst, is een van de zwaarste beklimmingen van het eiland: ruim 3500 hoogtemeters over 100km met flink wat extreme percentages. Maar daar krijg je dan wel een geweldige uitzicht én een onvergetelijke ervaring voor terug.

Veel mensen denken bij fietsen in Tenerife meteen aan de El Teide, maar het eiland heeft nog zoveel meer te bieden. Voor de klimliefhebbers zijn er geweldige routes te vinden, zo ook die van Masca, ook wel de Degollada del Cherfe genoemd. Het dorpje Masca ligt op een hoogte van 650 meter, middenin het Teno-gebergte, dat zich uitstrekt tot het noordwesten van Tenerife. Er wonen slechts 90 mensen en hoewel het dorpje zelf niet heel spectaculair is, is de route ernaartoe dat zeker wel!

Locatie: Tenerife
Hoogtemeters: 3560 meter
Afstand: 104km
Maximale stijging: 35%

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om slechts een deel van de route te fietsen, maar, als je echt toe bent aan een uitdaging is de gehele route zeker de moeite waard.

1. Playa la Arena naar Masca: 0-20.5 km

Je begint met klimmen op de TF-454, waarbij je o.a. door bananen plantages fietst en prachtig uitzicht op zee hebt. Je fietst net zo lang door tot je na de dorpjes Tamaimo, El Retamar en El Molledo in Santiago Del Teide aankomt. Zodra je links afslaat en de TF-436 bereikt, begint het échte avontuur. Een klim van 1,3km met een gemiddelde van 6,5% die je naar Mirador de Cherfe brengt. Pittig, maar ook erg mooi met aan de linkerkant uitzicht over de bergen. Vervolgens daal je ruim 4km af over de slingerweggetjes tot je de Masca Valley en uiteindelijk Masca zelf bereikt.

2. Masca naar de Punta de Teno vuurtoren: 20.5-47 km

Als je Masca verlaat, kan je flink wat klimmetjes verwachten. Het is continu klimmen en dalen, klimmen en dalen en dat met flinke percentages. Je krijgt dan ook een haat-liefde verhouding met de route. Het eerste omdat het loodzwaar is: je komt zelfs percentages tegen van 35%. Maar de kronkelende weg is ook adembenemend mooi en loopt door de meest prachtige landschappen.
Nadat je bent afgedaald naar Buenavista del Norte is het tijd voor het prachtige stuk naar de vuurtoren. Je fietst tussen de hoge vulkanische kliffen, terwijl de zee zich voor je uitstrekt. In de bochten vang je al een glimp op van de vuurtoren. Na een paar kilometer klimmen volgt een steile afdaling naar de vuurtoren zelf.

3. Punta de Teno vuurtoren naar Playa La Arena: 47-103 km

Geniet van de vlakke 6km tot aan Las Cruces, want daarna is het klimmen geblazen. Ruim 19km omhoog met een gemiddelde stijging van 5%. Lijkt misschien niet zo heftig, maar onthoud dat je al 2400hm in de benen hebt zitten. Onderschat dus niet hoe lang je nog moet klimmen. Verwacht ook verkeer; je bevindt je op de TF-82, de hoofdweg tussen het noorden en het westen van Tenerife.
Na al het zware werk krijg je een heerlijke beloning, een 18km lange afdaling naar zee. Hier kan je de kliffen van Los Gigantes, ten westen van Playa La Arena bezoeken of ervoor kiezen om door te fietsen.

Tips:
– Deze route is alleen geschikt voor de (zeer) ervaren fietser met veel ervaring in klimmen en afdalen
– Neem voldoende eten en vooral drinken mee, het is een lange en zware route
– Vergeet ook je verlichting niet, je komt flink wat donkere tunnels tegen en daar heb je je lampen hard nodig
– De wegen zijn overal geasfalteerd, maar het laatste stuk van de vuurtoren kan wat hobbelig zijn. Pas hier op voor rotsblokken en loszittende stenen.

Onderweg kom je trouwens voldoende restaurants, lokale supermarktjes en café’s tegen waar je even kunt bijkomen. Het is trouwens aan te raden om voor 11:00 te gaan fietsen. Ondanks dat het een relatief rustig gebied is, komen er ’s middags wel meer taxi’s en busjes op de weg om toeristen het eiland te laten zien.

Het dorpje Masca © Arnie Sacknooson

Share this post