Voor op de bucketlist: Col de Tende

Voor op de bucketlist: Col de Tende

Deze prachtige Tendapas ligt op de grens van Italië en Frankrijk. Met 65 haarspeldbochten, een weg van asfalt én grind is het niet alleen een loodzware, maar ook een spectaculaire en spannende route. 

De beroemde Alpe d’Huez heeft 21 haarspeldbochten en de Stelvio heeft er aan de noordkant 48. Maar dat is een route van ruim 16km. De Col de Tende doet er een flinke schep bovenop, want deze pas telt 48 haarspeldbochten over een afstand van slechts 7,4km. En mocht dit nog niet genoeg zijn, dan kan je 1km voor de Tende Tunnel ook nog voor kiezen om rechts van de hoofdweg af te gaan om zo nog eens 17 éxtra  bochten aan je klim toe te voegen. Zo kom je op een totaal van maar liefst 65 haarspeldbochten uit!

Specificaties: 
Lengte: 15,9km
Haarspeldbochten: 48 – 65
Top: 1871m
Hoogteverschil: 1005m
Gemiddelde stijging: 6,3%
Maximale stijging: 12%

In de video, gemaakt door Café du Cycliste, zie je hoe deze indrukwekkende route er van bovenaf uitziet. Mocht je deze klim aan je bucketlist willen toevoegen, wees dan wel gewaarschuwd, want na 20 bochten en het passeren van het oude grenskantoor gaat het wegdek van matig tot slecht naar extreem slecht. Het wegdek bestaat uit steentjes, loszittende keien, modder en zand. Een gravel- of mountainbike én een flinke portie lef en ervaring zijn dus echt een vereiste.

Wist je dat de Col de Tende in 1953 voor het eerst in de Tour de France beklommen werd? In 1961 werd de col nogmaals beklommen en ook in de Giro d’Italia is de Tendapas drie keer voorbij gekomen (in 1961, 1998 en 2005). 

Alternatieve versie
De Col de Tende kan je van twee kanten op en af. Wil je liever de ‘makkelijke’ variant, maar alsnog genieten van een prachtig uitzicht? Dan kies je voor de noordhelling vanuit Borgo San Dalmazzo deze telt twaalf haarspeldbochten over 9km. De weg is smal, maar wel goed onderhouden. De laatste tientallen meters zijn echter niet geasfalteerd. Op de top kan je vervolgens kiezen voor twee militaire wegen die in oostelijke en westelijke richting lopen. De oostelijke route brengt je over de bergkam die Italië en Frankrijk van elkaar scheidt: de Via del Sale.

Share this post