Voor op de bucketlist: Carretera de Sa Calobra

Voor op de bucketlist: Carretera de Sa Calobra

Mallorca staat bij veel toeristen bekend als echt feesteiland. Maar wist je dat je hier ook heerlijk kunt fietsen? Het eiland heeft prachtige fietsroutes en één daarvan is misschien wel de mooiste van heel Spanje: de Carretera de sa Calobra. Een indrukwekkende route met een wirwar aan bochten die dwars door de bergen van Mallorca lopen.  

Mallorca heeft een prachtige natuur met geweldige fietsroutes én beklimmingen. Zo ook de Carretera de sa Calobra ook wel de Sa Calobra Road genoemd. Deze spectaculaire weg met een lengte van 13km vind je aan de noordkust van het eiland en vormt de enige verbinding met het kleine dorpje Port de Sa Calobra. De Carretera de Sa Calobra lijkt ontworpen te zijn door iemand met een glaasje teveel op. De kronkelende weg loopt van hot naar her, verdwijnt hier en daar zelfs ín de bergwand en heeft eindeloos veel bochten. De logica is ver te zoeken… of toch niet? De weg loopt inderdaad wat chaotisch heen en weer, maar hier zit een knap staaltje bouwkunde achter.

Sa Calobra Road

Locatie: Serra de Tramuntana, Mallorca
Afstand: 13km
Gemiddelde stijging: 7%
Hoogtemeters: 670m

Niemand minder dan Antonio Parietti Coll heeft de weg ontworpen, ook wel ‘the creator of art road masterpieces’ genoemd. Antonio studeerde wegenbouwkunde in Madrid voordat hij wereldberoemd werd met zijn indrukwekkende wegen. Hij staat erom bekend om wegen te bouwen die het onmogelijke mogelijk maken. Op bijzondere, gevaarlijke en vaak op het eerste gezicht onlogische locaties.

Antonio wilde het ondoordringbare landschap met deze weg toegankelijk maken

Maar al zijn werk heeft één doel gehad: het toerisme op het eiland bevorderen. In tegenstelling tot zijn collega’s zocht Antonio altijd naar manieren om met zijn wegen het toerisme te verbeteren. Hij wilde het ondoordringbare landschap bereikbaar maken. Op deze manier konden ‘onmogelijke locaties’ opeens wél bezocht worden door toeristen. Vaak met indrukwekkende wegen tot gevolg, zo ook bij de Sa Calobra road.

Naast de prachtige Sa Calobra heeft hij ook de bijzondere weg naar Cap Formentor gebouwd aan de oostkust van Mallorca. Hierdoor werd de beroemde vuurtoren opeens per auto bereikbaar voor publiek en creëerde hij een nieuwe toeristenspot op het eiland.

Cap Formentor – Foto door: Vaidotas Mišeikis

Eindeloze bochten

Van beneden naar boven is de Carretera de Sa Calobra slechts 13km lang. Het is dus absoluut niet de langste klim van het eiland, maar wel de meest spectaculaire. Zodra je op de weg rijdt, lijkt er namelijk geen einde aan de tientallen bochten te komen. Verwacht haarspeldbochten, bochten met fenomenaal uitzicht en de ‘kurkentrekker bocht’ met een draai van 270 graden.

Als beloning na de beklimming krijg je een prachtige afdaling, waarbij je ook nog door een natuurlijke tunnel fietst: twee enorme rotsblokken die tegen elkaar lijken te zijn gevallen. Vervolgens daal je naar de kust af met aan drie kanten een adembenemend, rotsachtig landschap van het Tramuntana-gebergte en de prachtige blauwe Middellandse Zee die zich voor je uitstrekt. Kippenvel gegarandeerd! 

Share this post