SportYV op de fiets: van racefiets naar mountainbike

SportYV op de fiets: van racefiets naar mountainbike

Hier spreekt ‘one lucky lady’, want na het geweldige klimavontuur in Tenerife staat er nóg een fietsreisje op de planning. Dit keer in Slovenië en met één klein verschil: we ruilen de racefiets in en gaan het land per mountainbike ontdekken!

Gelukkig kon ik bij de Twentse Waaier terecht voor een leuke en leerzame clinic. Deze groep ondernemers fietst om de week samen in de prachtige omgeving van Oldenzaal. Ze noemen het ook wel een ‘netwerkborrel’ op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets, want naast het mountainbiken is er ook ruimte om (zakelijk) met elkaar in gesprek te gaan, van elkaar te leren en adviezen uit te wisselen. De clinic wordt gegeven door oud-prof Tom Veelers en MTB-instructrice Simone Hakenberg.

Ik denk dat zo’n beetje alles aan mijn houding op dat moment verkeerd was. Armen veel te stijf, polsen te laag, scheve trappers in de bochten

De ochtend begint met een korte rit naar het bos gevolgd door een training waarbij techniek en balans centraal staan. En heel eerlijk, dat was best even wennen. Niet alleen moest ik wennen aan het mtb-stuur en het schakelen met de duimen, maar ook aan de nieuwe fietshouding. En het tempo van de ervaren vrouwen zat er meteen goed in. Tijdens de eerste trailsessie lukt het totaal niet om ‘losjes’ op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets te zitten. Ik denk dat zo’n beetje alles aan mijn houding op dat moment verkeerd was. Armen veel te stijf, polsen te laag, scheve pedalen in de bochten. Maar goed, we zijn er om te leren.

Een deel van het uitgezette parcours

Persoonlijk advies
Simone en Tom nemen echt de tijd om je persoonlijke tips te geven. Zo rijdt Simone achter mij aan om tijdens het fietsen al advies te geven en Tom kijkt vanaf de zijlijn mee om mijn fietshouding te bekijken. En zoals ik al zei, daar zijn flink wat verbeteringen nodig 😉  Onder andere: handen meer bovenop het stuur, lichaam goed meebewegen in de bochten, ellebogen naar binnen (anders lijken we op een kip 😉 ) en blijven trappen bij een afdaling (voor meer balans op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets). Na een aantal keer oefenen krijg ik het eerste parcours steeds beter onder controle en kon ik de tips ook succesvol toepassen. Hierdoor begin ik het ook meteen leuker te vinden.

Precies op het juiste moment, want het is alweer tijd voor het volgende onderdeel: klimmen. M’n ‘training’ in Tenerife heeft blijkbaar goed geholpen, want dit gaat  verrassend goed. Ik weet wanneer ik moet schakelen en van een heuveltje kijk ik gelukkig ook niet meer op. En dan is het tijd voor het derde onderdeel: een techniek training. Hoe rijd je het beste door de bochten, hoe houd je de fietsen/" 7136 target="_self">fiets onder controle, hoe fietsen/" 7136 target="_self">fiets je over obstakels heen en hoe ga je gecontroleerd een steile helling af. Dit gedeelte is best uitdagend, het uitgezette parcours is naar mijn idee niet bepaald makkelijk te noemen 😉

Na afloop is er tijd om bij te kletsen onder het genot van de beroemde Kleikloet’n van ’t Stekkie in Rossum

Vooral de steile helling naar beneden is écht even wennen. Het voelt zo onnatuurlijk om met je billen ‘achter’ het zadel te hangen. Maar ook hier geldt: hoe vaker je het probeert, hoe beter het gaat. Steile helling af: check. En dan doen we de route in tegengestelde richting, wat betekent: steile helling óp fietsen. Juist door deze verschillende oefeningen en fietsrichtingen leer je in één dag al veel beter op de mountainbike te fietsen. Ik heb uiteraard nog een hoop te leren, maar de clinic van de Twentse Waaier heeft me alvast de goede richting op geholpen!

Meer weten over de Twentse Waaier: de ‘netwerkborrel’ op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets? Of wil je een keertje meefietsen ? Ga naar de website

Op naar Slovenië
En nu is het deze week dus al tijd om Slovenië per mountainbike te ontdekken! We gaan 3 dagen lang fietsen door de bossen en daarbij ook een aantal hotspots van het land bekijken. Denk aan prachtige kastelen, azuurblauwe meren en de beroemde grotten. Je begrijpt: ik heb er ontzettend veel zin in, maar ook met een kleine dosis gezonde spanning. Al kreeg ik deze week wel te horen dat alle genodigden verrassend genoeg een e-mtb krijgen. De reden: ‘zo kunnen jullie volop van het landschap en de prachtige omgeving genieten.’ Mountainbiken met een klein beetje hulp dus 😉

Uiteraard krijgen jullie in de volgende blog alles te horen over dit avontuur. En mochten jullie zelf nog tips hebben over Slovenië, laat het me vooral weten!

Liefs,
Yv

– Volg me ook via Strava en Instagram – 

Share this post