SportYV op de fiets: 1000km

SportYV op de fiets: 1000km

Wat een geluk hebben we, midden oktober en het is 24 graden! Een echt cadeautje als je het mij vraagt, want fietsen in de zon, dat vind ik toch wel het allerfijnste. En om hier volop van te genieten besloot ik deze week een extra lange tocht te maken, waarmee mijn fietsdoel van 1000km ook steeds dichterbij komt… 

Iets wat ik een paar weken terug nog niet kon bedenken, want toen vond ik het fietsen zelfs even niet zo leuk meer. Na mijn laatste avontuur in de stortregen kreeg ik namelijk heel erg last kreeg van mijn rechterknie. Tijdens het fietsen merkte ik al dat er iets niet helemaal lekker zat, maar pas nadat we afstapten kwam de pijn. Nou doet mijn rechterknie vaker lastig, maar dit deed écht pijn. Kwam het door de kou? De regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen? Het klimmen? Ik wist het niet, maar vervelend was het wel.

Na een week rust besloot ik het weer te proberen. Een rustig rondje dit keer, dat moet wel lukken dacht ik. Maar na een paar minuten kreeg ik weer het vervelende, stekende gevoel. Foute boel en dus was het tijd om eens goed naar de afstellingen van m’n fietsen/" 7136 target="_self">fiets te kijken. Bij TREK Bicycle Utrecht keken ze direct naar de stand van m’n zadel en wat bleek.. deze was naar onder gezakt. Hierdoor zat ik té laag en heb ik onnodig m’n knie belast. Na het weer juist afstellen van het zadel ben ik direct een testronde gaan maken en ja hoor, de vervelende steek bleef weg!

Tip: Heb jij zelf ook klachten tijdens het fietsen? Laat dan even goed nakijken of de afstellingen van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets en je zithouding wel juist zijn. Soms zijn het dus maar kleine aanpassingen, waardoor je meteen weer lekker op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets zit.

Mooi weer fietser

De kniepijn is sindsdien weg gebleven en met dit plotseling prachtige weer ben ik weer volop aan het genieten! Ik kan ook wel zeggen dat ik (nog) een echte ‘mooi weer fietser’ ben. Toen ik eind juni begon met wielrennen was het namelijk direct prachtig weer, soms zelfs extreem warm met 33 graden. En dan raak je best wel gewend aan zo’n strakblauwe lucht en stralend zonnetje. En hoewel ik gek ben op wintersport, kan ik me nu nog niet voorstellen dat het ook heerlijk is om in de kou te fietsen.

Door het plotselinge mooie weer komt mijn fietsdoel ook
weer dichterbij: de 1000km halen

Maar goed, deze week hoef ik daar nog even niet aan te denken! En door dit plotselinge mooie weer komt mijn fietsdoel ook weer dichterbij, namelijk de kilometer teller binnen vier maanden op 1000km zetten. Ik ruil m’n Trek eind oktober in en ga vervolgens op vakantie, dus ik heb vanaf vandaag nog 180km te gaan vóór 24 oktober. Moet lukken toch?

Genieten zonder snelheid

Van de week heb ik trouwens mijn eerste +90km rit gemaakt en dat beviel ontzettend goed (geen kniepijn)! Het was woensdag prachtig weer en dat vroeg om een flinke tocht, de langste tot nu toe. Die dag testte ik ook de Rock Form telefoonhouder (review binnenkort online), om met je telefoon op het stuur te kunnen navigeren. Super handig! Hierdoor moest wel mijn fietscomputer tijdelijk van het stuur en daardoor kwam ik tot een leuke ontdekking. Zo bleek ik tijdens mijn voorgaande ritten vaak onbewust naar het scherm te kijken. De teller steeds rond de 28km/u proberen te houden bijvoorbeeld. Waarom? Geen idee, een soort van uitdaging denk ik. Steeds sneller willen fietsen en dat dan op het schermpje controleren.

Spieken op het scherm

Maar nu had ik pas door hoe vaak ik ernaar keek. Tijdens de eerste kilometers betrapte ik mezelf erop dat ik regelmatig op de ‘automatische piloot’ naar m’n stuur keek om dan vervolgens te zien dat de fietscomputer er niet meer zit. En dan na 5 minuten toch wéér kijken…  Maar toen het besef er eindelijk was, ontdekte ik hoe fijn dit eigenlijk is. Gewoon heerlijk fietsen in een tempo dat goed voelt. Geen aandacht voor het scherm (oke, af en toe voor de navigatie natuurlijk) en veel meer luisteren naar je benen. Dat beviel me zo goed, dat die fietscomputer er in ieder geval nog even weg blijft.

Happy bike, happy life

Naast het fietsen zelf leer ik ook steeds meer leer over het onderhouden van m’n fietsen/" 7136 target="_self">fiets. En dat is, zeker met het komende herfstweer, wel noodzakelijk. Door al die zonnige ritjes, hoefde ik me in het begon nog niet echt bezig te houden met het grondig schoonmaken van m’n fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Maar na die eerste tocht in de stortregen, was het onvermijdelijk, de modder zat werkelijk overal. Maar één voordeel: het schoonmaken van je fietsen/" 7136 target="_self">fiets is gek genoeg een stuk leuker dan bijvoorbeeld de afwas. Je wilt ‘m immers zo mooi mogelijk houden 😉

Eén voordeel: het schoonmaken van je fietsen/" 7136 target="_self">fiets is nog leuk ook

Er zijn uiteraard diverse schoonmaakproducten op de markt die je in elke fietsspeciaalzaak kunt kopen. Ik gebruik zelf een aantal producten van Muc-Off en dat bevalt erg goed. Voor alle beginners: eigenlijk maak je je fietsen/" 7136 target="_self">fiets in 3 stappen schoon.

1. Afspuiten
Begin met het afspuiten van je fietsen/" 7136 target="_self">fiets voor het verwijderen van het grove vuil, zoals zand en modder. Heb je geen tuin/tuinslang? Dan kan je een emmer water en spons gebruiken. Voor de banden en cassette zijn er ook speciale borstels (niet gebruiken op je frame, dan beschadigt je lak).

2. Ketting
Vervolgens ga je aan de slag met het schoonmaken van de ketting met een kettingreiniger. Hier kan je bijvoorbeeld de Muc-Off Chain Cleaner voor gebruiken. Deze is speciaal ontwikkeld om snel en veilig de meest vieze kettingen schoon te maken. En, niet geheel onbelangrijk: de reiniger is 100% biologisch afbreekbaar en dus prima om buiten te gebruiken. Je spuit hiermee de gehele ketting en cassette in en laat dit even intrekken om vervolgens met water of een droge handdoek af te nemen. Voor vuil tussen de kleine onderdelen kan je een kettingborstel gebruiken, maar ook een tandenborstel is verrassend effectief 😉

Na het reinigen van de ketting is het tijd om deze te smeren met speciale kettingolie. Om de ketting te smeren verspreid je de olie gelijkmatig op de rolletjes van de ketting. Gewoon een drupje bovenop laten vallen, dan gaat het vanzelf naar de juiste plek. De plaatjes aan de zijkanten hoef je dus niet te smeren. Let op dat je niet te veel gebruikt, de overtollige olie moet je er dan weer afvegen.

Tip: toe aan nieuwe schoonmaakproducten? Je bestelt de producten van Muc-Off nu met 10% korting bij Stuur MTB & Race met de kortingscode ONDERHOUD2018. 

3. Frame
Het frame maak je schoon met water, wat afwasmiddel en een handdoek of spons. Er zijn ook diverse sprays verkrijgbaar, waarmee je het schoonmaakmiddel op je frame spuit. Heel handig, maar je betaalt wel wat extra. Vergeet trouwens niet na het schoonmaken je frame ook weer netjes af te drogen met een schone doek.

Liever een uitgebreide uitleg over het gronding schoonmaken van je racefiets? Die vind je hier.

De volgende keer:
In de volgende blog vertel ik je hopelijk over het halen van de 1000km én meteen over mijn nieuwe fietsdoel. Ook test ik diverse herfst- en winterkleding voor vrouwen en ga ik in het buitenland op avontuur met een mountainbike!

Liefs, 
Yv

Share this post