Review: nieuwe Liv Langma Pro Disc getest tijdens de Mallorca312

Review: nieuwe Liv Langma Pro Disc getest tijdens de Mallorca312

Zet ‘m maar op het lijstje ‘fietsuitdagingen 2019’: de Mallorca312. Van Giant, één van de hoofdsponsors, kregen wij de een uitnodiging om deel te nemen en de nieuwe Liv Langma Pro Disc te testen. Nieuwsgierig naar dit grootschalige fietsevenement op Mallorca, de nieuwe Liv en mede door het vooruitzicht op regenachtig en koud weer nam Astrid graag deze uitnodiging aan.

Eerlijkheid gebiedt dat ik nog nooit gehoord van de Mallorca 312. Van navraag bij fietskennissen die toch veelal met enige regelmaat op Mallorca vertoeven, werd ik ook niet veel wijzer. Gek eigenlijk dat wij Nederlanders heel Europa afreizen om mee te doen aan zo’n beetje alle toertochten die maar een beetje buitensporige afstanden of hoogtemeters met zich meebrengen, maar dat dan niemand de Mallorca312 iets zegt. Van Giant kreeg ik de nodige info en een link om me aan te melden voor de afstand die ik wilde rijden. Ik had al zo’n vaag vermoeden dat die ‘312’ niet stond voor de postcode van Palma en dat werd ook wel bevestigd toen ik de 3 mogelijke afstanden bestudeerde. Van de 167 km (2500 hms), de 225 km (4000 hms) en 312 km (5000 hms) koos ik voorzichtigheidshalve en iets minder stoer toch maar voor de 167 km.  

Ik had al zo’n vaag vermoeden dat die ‘312’ niet stond voor de postcode van Palma

Die 312 staat overigens voor de lengte van het rondje eiland waarmee de organisatie in 2010 van start ging. De route is nu wat aangepast doordat de routes compleet afgeschermd zijn van verkeer waarbij de afstand wel hetzelfde is gebleven maar meer door de prachtige binnenlanden voert.

Dieprood én ultralicht

Donderdag 26 april was ik uitgenodigd op het expo-terrein met tal van exposanten die volop fietskleding, sportvoeding en aanverwante fietsartikelen aanboden. Bij de stand van Giant kon ik met mijn vriendinnetje voor de komende dagen kennis maken. Mijn eerste indruk was: ‘wow, die is prachtig’. Ik was echt gecharmeerd van de uitstraling van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets: een mooie dieprode metallic kleur die nog meer tot zo’n recht komt wanneer het zonnetje er op schijnt. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook erg mooi dat het frame in uni kleur gespoten is waardoor de fietsen/" 7136 target="_self">fiets een rustigere, serene uitstraling krijgt.

Helemaal verbaasd was ik toen ik met 1 vinger de ultralichte fietsen/" 7136 target="_self">fiets optilde. Dat carbon veel winst oplevert wat gewicht betreft, wist ik, maar hiervan moest toch even breed glimlachen: 6,8 kilo afgemonteerd met Shimano Ultegra en schijfremmen. Als je bij de Liv Langma Pro Disc er een BMI berekening op zou loslaten zou deze het stempel ondergewicht krijgen. Gelukkig compenseer ik die kilo’s zelf wel.

Stabiel en wendbaar

Die avond stapten we op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets richting de vuurtoren van Cap de Fermentor onder begeleiding van oudprof Pedro Horrillo, de Raborenner die een aantal jaren geleden tijdens de Giro zwaar ten val in een ravijn 80 meter diep terecht kwam. Hij brak van alles en is toen een aantal dagen kunstmatig in coma gehouden waarna een jarenlange revalidatie  volgde. Ten gevolge van deze crash heeft hij zijn profcarrière vroegtijdig moeten beëindigen. Klaarblijkelijk weerhield het hem er niet van in de afdalingen flink aan te zetten en in mijn verwoede pogingen om hem bij te houden kon ik de Liv mooi even uitproberen in het daalwerk. Ze hield zich lekker stabiel en wendbaar en ik had geen enkel moment de indruk dat ik de controle kwijt was. Ik moet zeggen dat die schijfremmen er ook wel aan bijdragen, helemaal toen ik de gaten kreeg hoe ze functioneerden.

Op de grote dag was ik om 4 uur al strak wakker. Het zou me toch niet gebeuren dat ik te laat aan de start verschijn. Met 8.000 deelnemers die allen een mooie startplek wilden veroveren èn tegelijk van start gaan, was het even zoeken waar ik me het beste kon opstellen. Eén van de medewerkers van Giant pikte me eruit en wees een plek aan in één van de startvakken, mooi achteraan en een prima plek voor mij.

Ik ben van nature een waardeloze klimmer, maar ik had toch echt wel het idee dat de Liv Langma me hielp

Wat ik wel vreemd vond is dat ik een aantal ex-profs voor me zag waaronder Beloki en Horrillo, waarbij ik me afvroeg waarom deze coryfeeën achteraan in de rij stonden. Het antwoord kwam een paar minuten later toen iedereen vlak voor het startschot de fietsen/" 7136 target="_self">fiets omdraaide en ik ineens vooraan stond. Tijd om me maar wat naar achteren te dringen was er niet, want het startschot klonk en onder luid gejuich en applaus van een grote groep toeschouwers peddelde ik dapper Alcudia uit achter de snelle jongens aan. Bijna direct moest ik afhaken, want de eerste beklimmingen dienden zich aan.

Trainen mét uitzicht

Ik ben van nature een waardeloze klimmer, maar ik had toch echt wel de indruk dat de Liv Langma me hielp en dat ze me af en toe een zetje gaf. Met 22 versnellingen kon ik de diverse cols mooi gedoseerd aan en bleef  ik lekker in het ritme. De rit voerde zo kilometers langs de prachtige noordkust van Mallorca met de nodige beklimmingen tot zo’n 5-6% over 3 tot 5 kilometer.

Met 22 versnellingen kon ik de diverse cols mooi gedoseerd aan en bleef ik lekker in het ritme

Na zo’n 80/90 kilometer kwam de splitsing met de 225/312 km en ik had er al die tijd over nagedacht om tóch voor die 225 km te gaan. Ik had energie genoeg, de benen waren niet moe en ik had de hele dag de tijd. Daarnaast zou het een mooie training zijn voor de Alpe d’HuZes die ik in juni fietsen/" 7136 target="_self">fiets waarbij ik ook de nodige uren in het zadel moet zien te blijven zitten als ik tenminste die 6 keer wil pogen. En dus besloot ik ervoor te gaan.

Tien uur en zes minuten na het startschot kwam ik met 226 km op de teller ( ja, ik was even heel dom bij de finish de verkeerde kant op gefietst en kwam aan de verkeerde kant van de eindstreep aan, zucht) met de Liv Langma Pro Disc binnen. Lang genoeg om een goede indruk van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets over te houden, ook bevestigd door de vele “nice bike” opmerkingen onderweg van m.n. vrouwen. Na de finish moet ik helaas afscheid nemen van de nice bike.     

Mallorca312

Zou ik volgend jaar weer meedoen aan de Mallorca312? Jazeker en daarbij zou ik het leuk vinden als er wat meer Nederlandse dames mee zouden doen. Nu is er nog geen 1% van de deelnemers van Nederlandse komaf. De meesten komen uit Engeland en Spanje. Van het totaal aantal deelnemers was 10% vrouw. 441 vrouwen volbrachten de 167 km, 100 vrouwen finishten bij de 312 km en ik was één van de 125 vrouwen die de eindstreep van de 225 km haalden. Dat ‘minder stoer’ wat ik hiervoor noemde, mag dus best wel met enige nuance gelezen worden ?

En zou ik de Liv Langma Pro Disc zelf kopen? Wel als het binnen m’n budget zou passen. Je tikt al zo rond de 3499 euries af, maar ik denk dat mijn Losserse Giant dealer, Vos Bikes, nu wel stiekem al een offertje aan het uitwerken is.

Bekijk hieronder de foto’s voor een sfeerimpressie van de Mallorca312:

Share this post