Janine’s Alpe d’HuZes: nieuwe doelen, nieuwe (fiets)liefde

Janine’s Alpe d’HuZes: nieuwe doelen, nieuwe (fiets)liefde

Een blog over de zin en onzin van een groot doel: zes keer de Alpe d’Huez op. 

Ik kijk graag naar van die tv programma’s waar mensen met elkaar op dates gaan. Ze worden gematched door deskundigen, soms zelfs door wetenschappers. Married at first sight, Are you the one?, First Dates (tot op zekere hoogte dan). En mijn conclusie is eigenlijk dat er in de liefde een component is dat de wetenschap niet kan vatten. Iets wat dieper en verder gaat dan je hobby’s, voorkeuren, nukken en eigenschappen. Emotie, feeling, de klik. Maar, als je dus alle feiten aan je laars lapt en alleen op een klik en wat vlinders je partner kiest, nou dan kom je er wellicht achter dat ‘ie helemaal niet zo goed bij je past. Dat hij van koffie houdt en jij van thee. Dat de ander van Wibi Soerjadi houdt en jij van heavy-metal concerten. Dat ‘ie een kat wil en jij liever een konijn en dat kan op een duur best vervelend worden. Wat heeft dit met fietsen te maken vraag jij je af?

Perfect Match

Nou, met het kopen van een fietsen/" 7136 target="_self">fiets zit het niet veel anders: Ook al heb je een top-gevoel met het merk, de kleur, en noem maar op, is het handig als de fietsen/" 7136 target="_self">fiets ook echt goed bij je past, anders wordt het pijnlijk. Natuurlijk koop je normaal gesproken een fietsen/" 7136 target="_self">fiets in de goede maat, bij de fietsenmaker of via een maattabel op een website. Ook kun je soms met wat aanpassingen van bijvoorbeeld de stuurpenlengte en zadelhoogte al voor een vrij comfortabele zit zorgen. Maar gelukkig kun je bij een fietsen/" 7136 target="_self">fiets het lot nog een extra een handje helpen. Bij een Bike Fit kan men door middel van meten en bijstellen je nieuwe liefde omtoveren tot een echte ‘perfect match’.

Andere koek
Persoonlijk heb ik de afgelopen vier jaar geheel zonder Bike Fit prima gefietst. Ik heb wel een paar kwaaltjes- zoals slapende handen en sporadisch kniepijn links- maar ik zou het geen serieuze klachten noemen. Maar de Alpe d’HuZes is andere koek dan wat ik tot nu heb gedaan. Zes keer die klim op, dan heb je grote kans dat je kwaaltjes op gaan spelen. Nog maar te zwijgen over al die trainingsuren die mij dit jaar te wachten staan. Voor deze bijzondere uitdaging had ik dus mijn zinnen gezet op een ‘nieuwe liefde’. En dan wel een Specialized Tarmac SL6 Expert Carbon Disc 2019 Womens Road Bike. Een hele mond vol, maar het was liefde op het eerste gezicht. En om dan ook meteen zeker te zijn dat deze darling ook echt mijn beste maatje wordt, mocht ik naar ‘s Heerenberg afreizen voor een Retul Bike Fit op het hoofdkantoor van Specialized.

Cijfers & elektroden
Normaal gesproken begint deze fietsmeting met het opnemen van je beenlengte, lengte en heuphoogte, om de juiste framemaat te kunnen bepalen. Dit hadden we al via email en bekende gegevens geregeld, dus de juiste maat stond al klaar. Naast maten wordt er uitgebreid stilgestaan bij mijn doelstellingen, trainingsschema, lichamelijke flexibiliteit en beweeglijkheid.

Mijn knie blijkt inderdaad een zorgenkind: ik beweeg hem te ver naar buiten als ik trap

Vervolgens wordt de fietsen/" 7136 target="_self">fiets op een trainer gezet  (in plaats daarvan kun je ook op een speciale pasfiets gaan, maar in mijn geval was mijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets al beschikbaar) en krijg ik plak-elektroden op mijn voeten, knieën, heupen, ellebogen en handen geplakt. Middels een camera communiceren deze ijkpunten met het scherm, en krijgen we naast een reeks cijfers en scores ook een soort ‘stick-figure’ te zien die al mijn bewegingen nabootst.

Pijnlijke knie
Om de perfecte scores voor al mijn bewegingen en hoeken op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets te bereiken, kunnen o.a. zadelhoogte en stuurpen lengte worden aangepast. In mijn geval is mijn ‘pijnlijke’ knie inderdaad een zorgenkind: Ik beweeg hem te ver naar buiten als ik trap. Er moeten ringetjes tussen de assen van de pedalen worden gezet om de correcte instelling te bereiken. Daarnaast moeten ook de schoenplaatjes bij mij op een aangepaste manier worden bevestigd. Zo krijgt mijn lichaam de ruimte om de goede bewegingen te maken.

Zadel met imitatietalent

Naast een goede afstelling krijg ik ook een speciaal zadel mee. De positie van mijn zitbotten is hierbij bepalend voor de grootte van het zadel. De S-works Power Mimic neemt ook nog de vorm van je lichaam aan. Een beetje zoals een traagschuimkussen, iets wat ik als ‘middle-aged-woman’ dus ook voor mijn zere nek heb. In het filmpje roept het meisje roept “Your vagina will thank you”, ik ben benieuwd….
Op een later punt wil ik uitgebreid ingaan op vagina’s, zithoudingen en zadels, dus mark my words. Voor nu wil ik graag even melden dat het zadel een opvallend korte neus heeft en ik van alle zadels tot nu de herenzadels het lekkerst vond. Te zachte zadels veroorzaken pijn, net als dames broeken met een te dikke zachte zeem. Wat dat over mij zegt weet ik niet.

Conclusie

Inmiddels heb ik 350 km op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets afgelegd, waarvan de helft op Zwift (ook hierover later meer) en de helft buiten als het weer het toeliet. Het zadel is fantastisch. Nog nooit eerder heb ik hele ritten nul keer aan mijn derrière hoeven denken. Ook de knieklachten zijn merkbaar minder. Dus voila, ik heb prima gefietst zonder Bikefit, maar het was gewoon geen ‘Perfect Match’. Nu is het niet alleen echte liefde, maar hebben we ook nog wat ‘relatiecoaching’ gehad: Zadeltje iets naar voren, schijfjes hier, stuurpennetje wat langer en wat moet ik zeggen, het voelt gewoon goed.

Janine

Share this post