Wielrennen over het water? Met deze race kan het!

Wielrennen over het water? Met deze race kan het!

Een tourtocht met 35 graden klinkt niet heel aangenaam. Maar wat als de wedstrijd op het water plaatsvindt? In Monaco helemaal geen vreemd fenomeen, want tijdens de Riviera Water Bike Challenge race je namelijk óver het water!

De Riviera Water Bike Challenge is een unieke fietsrace op het water, waarbij diverse renners uit binnen- en buitenland strijden om de winst. In totaal fietsen de deelnemers in teams van vijf, 30x heen en weer tussen de Monaco Yacht Club en het Oceanographique museum. Zie het als een soort estafette race, waarbij steeds één voor één een teamlid de oversteek maakt. Dat komt neer op zo’n 21km waterfietsen!

Schiller S1 water bike

Prins Albert op de Schiller S1 water bike –   Foto: Eric Mathon/Palais Princier

Iedereen racet op dezelfde fietsen/" 7136 target="_self">fiets, namelijk de ‘Schiller S1 water bike’.De volledig duurzame, stille en lichtgewicht Schiller S1 is een bijzonder technisch apparaat. De technologie is blijkbaar zo hoog, dat dit de beste ‘waterfiets’ ter wereld is. Het is eigenlijk een combinatie van een fietsen/" 7136 target="_self">fiets en een catamaran, die 100% op mankracht vaart (geen motor, niks).

Topatleten en beroemdheden
De race zelf is al bijzonder genoeg, maar ook de deelnemerslijst mag er wezen. Zo verschijnen er diverse beroemdheden en topatleten aan de start. Tijdens de editie van 2018 waren er 66 ‘amateurs’ en 44 atleten aanwezig die steeds gemengd in één team zaten. Een selectie:

  • Paula Radcliffe – marathon wereldrecord houder
  • Simon Shaw en Dan Luger – beide wereldkampioen Rugby (Engeland)
  • Esteban Lozada – voormalige coach van het Argentijnse rugby team
  • Luciano Orquera – voormalig Internationaal rugby speler
  • Mika Häkkinen – Formule 1 Wereldkampioen
  • David Coulthard –  Formule 1 coureur
  • Kevin Crovetto – Olympisch turner
  • Pierre Frolla – viervoudig wereld record houdster in free diving en ook ambassadeur van the Princess Charlene of Monaco Foundation

Princess Charlene of Monaco Foundation
De gehele opbrengst van de race gaat trouwens naar de ‘Princess Charlene of Monaco Foundation’, opgericht om de grootste ‘silent killer’ van onze planeet tegen te gaan: verdrinking. De stichting zet zich in om kinderen en volwassenen goede zwemles en voorlichting te geven, waardoor zij Om extra geld op te halen is er na afloop van de race ook nog een luxe gala diner in de Monaco Yacht Club met een speciale veiling. Vorig jaar werd hiermee €266,000 opgehaald!

Meer weten over deze bijzondere race? Of zelf aanwezig zijn bij de editie van 2019? Bekijk dan de Riviera Water Bike Challenge Facebookpagina.

Share this post