‘Waspoeder’ op rennersbenen niet toegestaan door UCI

‘Waspoeder’ op rennersbenen niet toegestaan door UCI

De renners van Lotto-Soudal zagen er woensdag in de ploegentijdrit van het Critérium du Dauphiné uit alsof ze een zak waspoeder over hun plakkerige benen hadden uitgestrooid. Het idee achter de gel is dat de kleine witte bolletjes de aerodynamica van de wielrenner verbeteren. Volgens Lotto levert het gebruik tijdwinst op, maar deze ‘aerodynamische Speed Gel’, is voorlopig niet toegestaan door de internationale wielrenunie UCI.

Lotto-manager Marc Sergeant zegt vandaag in de Belgische krant Het Nieuwsblad dat hij van de UCI te horen heeft gekregen dat het materiaal onderzocht wordt en dat zijn renners het tot nader order niet op hun benen mogen smeren. De wielerunie zal het reglement nog voor de Tour de France begint, aanpassen.

Vage regels

Teun van Erp, wetenschapper bij Sunweb, de ploeg die wereldkampioen tijdrit is bij de mannen en de vrouwen, plaatste meteen al vraagtekens bij de Speed Gel.

“Ik vind het een slimme innovatie, maar ik denk dat het volgens de UCI-regels niet mag”, zei hij vrijdag toen de UCI al had aangekondigd de gel te gaan onderzoeken. “De regels zijn redelijk vaag, maar in principe mag je niets toevoegen om de aerodynamica te verhogen als het niet noodzakelijk is. Bij die gel zie ik geen ander nut dan de aerodynamica te bevorderen”, zei Van Erp.

Ook geen zonnebrandcrème of modder?

Lotto heeft verontwaardigd gereageerd op het verbod. Ook omdat Team Sky sinds de Tour de France van vorig jaar met ‘bolletjes’ op de armen rijdt. Die zijn geïntegreerd in de tijdritpakken van de renners. De UCI stelde ook toen een onderzoek in, maar verbood de innovatie niet.

De ‘bolletjes’ jersey

Sergeant: “Ook dat zou aangepakt worden, maar de UCI vindt dat we niets op de benen mogen aanbrengen met de bedoeling daardoor sneller te rijden. Mijn vraag is dan: mag zonnebrandcrème of modder ook niet? In het huidige reglement staat het alvast niet”, zegt de manager in Het Nieuwsblad.

Bron: NOS.nl

Share this post