Voor op de bucketlist: Styrkeprøven

Voor op de bucketlist: Styrkeprøven

Dit keer een bijzondere tocht in Noorwegen: 543 km fietsen op één dag. Van Trondheim naar Oslo. En niet op zomaar een dag, nee deze Styrkeprøven wordt gereden tijdens de midzomerdag en -nacht, waarbij het slechts 2 uur donker is!

Van 15 tot 17 juni 2018 wordt alweer de 52e editie van deze prestigieuze fietstocht in Noorwegen georganiseerd. ‘Den Store Styrkeprøven’ betekent ‘de grote krachtproef’. Een hele toepasselijke naam, want deze monstertocht is écht zwaar. Het is een van de bekendste lange afstandstochten van Scandinavië en wordt dus tijdens de midzomer-dag en -nacht georganiseerd. Tijdens deze nacht is het maar 2 uur donker, waardoor je bijna de gehele route in het licht rijdt.

543km, binnen 24 uur en met een hoogteverschil van bijna 4.000m

Ieder jaar nemen minstens 6000 deelnemers deel aan deze tocht. Je rijdt vanuit het noorden (Trondheim) naar het zuiden (Oslo), dat is een afstand van 543km met een hoogteverschil van 3.627m! Het grootste gedeelte van de weg fietsen/" 7136 target="_self">fiets je over de E6, een provinciale weg waar de auto’s op de dag van de Styrkeprøven erg veel rekening houden met de fietsers. Bij de start vertrekken elke 2 minuten groepen van 75 deelnemers. De eerste 250km zijn licht bergop en na 160 kilometers bereik je het hoogste punt, dat op 1.015 m ligt. Daarna volgt een plateau van 40km, de Douvre Fjell, waar de wind je vriend of vijand is. Als er een Noordenwind is dan is het koud, maar heb je wel wind mee. Als er Zuidenwind is dan is het warmer, maar heb je wel wind tegen. Vervolgens daal je af richting Oslo.

Het is een zware, maar prachtige route. Onderweg kan je de mooiste landschappen, sprookjesachtige fjorden en uitzichten verwachten. Mocht je deel willen nemen, dan kan je een onvergetelijke ervaring verwachten. Een uitdaging als geen ander!

Organisatie

Styrkeprøven kenmerkt zich door de uitstekende organisatie. Zo zijn er 9 foodstops tussen Trondheim en Oslo, waar aan alles is gedacht. Van vers belegde broodjes tot vers gesneden fruit en tientallen warme en koude dranken (ook energiedranken) om uit te kiezen. Ook kan je hier je fietsen/" 7136 target="_self">fiets laten repareren of nakijken door de technische staff. En mocht er onderweg iets gebeuren, dan rijden er in totaal 16 Peugeots van de organisatie om iedereen van hulp te voorzien.

Verschillende opties

Mocht de legendarische 543km in 24 uur nou iets teveel van het goede zijn, dan heb je nog andere afstanden om uit te kiezen die ook tijdens de midzomerdag en -nacht plaatsvinden. Bijvoorbeeld de route van Kvam naar Oslo (279km), van Gjøvik naar Oslo (136km) of van Eidsvoll naar Oslo (63km). Voor vrouwen is zelfs een speciale Ladies Edition, deze loopt over een afstand van 192km van Lillehammer naar Oslo met in totaal 1327 hoogtemeters. Al deze tochten moet je dus in 24 uur voltooien, alleen dan krijg je de prestigieuze Styrkeprøven medaille.

De 2018 editie vindt al plaats op 15 juni. Dus je kan kiezen voor een spontaan, last-minute avontuur of alvast trainen voor volgend jaar ? Meer weten? Bezoek de website.

Share this post