Verborgen geheimen in Zuid-Tirol, Chiusa/Klausen

Verborgen geheimen in Zuid-Tirol, Chiusa/Klausen

De onweerstaanbare bergtoppen van Zuid-Tirol. Een garantie voor een onwaarschijnlijk mooie vakantie. Met als onbetwist hoogtepunt de Dolomieten, niet voor niets bekroond met een ereplaats op de Unesco-werelderfgoedlijst. Driehonderd dagen zon per jaar. Perfecte fietsroutes. Avontuur. Gastvrijheid. Dát is Zuid-Tirol. Ontdek de natuur, die gezonde berglucht. En de cultuur: een unieke mix van het bergleven en de klassieke Italiaanse keuken. Met 25 Michelinsterren voor 19 restaurants met recht een culinaire pleisterplaats.

Foto boven: Tourismusverein Klausen / Helmuth Rier

Een bijzondere regio in Zuid-Tirol is die van Chiusa of – op z’n Duits – Klausen. Deze regio is gelegen in het Eisacktal (dichtbij Bolzano/Bozen) en is een droomlocatie voor iedere fietsfanaat. Chiusa kent vier bijzondere gebieden:

Chiusa: een schitterend middeleeuws stadje, dat al sinds mensheugenis in de belangstelling staat van kunstenaars. Gelegen naast het imposante Sabiona klooster is Chiusa zeker de moeite van een bezoekje waard, evenals een fietstochtje naar naburige plaatsjes als Lazfons/Latzfons, Verdignes/Verdings en Gudon/Gufidaun. Probeer er dan meteen eens een van die prachtige witte wijnen.

Foto: IDM Südtirol/Frieder Blickle

Barbiano/Barbian: op 830 meter hoogte koestert Barbiano haar plekje in de zon, met de overhellende kerktoren als blikvanger. Of zet koers naar de schitterende watervallen en bezoek de mysterieuze ‘Drie kerken’. Meer kilometers maken? Dan zijn de Alpe di Barbiano of de Corno de Renon dé bestemming voor adembenemende vergezichten.

Velturno/Feldthurns: met haar Castel Velturno en 3336 eeuwenoude kastanjebomen is Velturno een bezoekje meer dan waard. Houd je camera bij de hand, wanneer je die zonnige alpenweiden bezoekt, geflankeerd door die eeuwenoude, extreem pittoreske dorpjes.

Villandro/Villanders: Villandro Alpe di Villandro betekent letterlijk ‘Bergweide’ en dat is dan ook meteen wat deze omgeving zo mooi maakt; pastorale weide, met eindeloze vergezichten. Een unieke blik op de Dolomieten, de moeite van het genieten waard.

Chiusa en omgeving is het ideale vertrekpunt voor tal van onvergetelijke fietsroutes. Noordelijk, in de richting van Bressanone/Brixen, Vipiteno/Sterzing, Brennero/Brenner en de Pustertal vallei of juist zuidelijk: Bolzano/Bozen of zelfs in de richting van het Gardameer. Geen fietsen/" 7136 target="_self">fiets mee? Huur er gerust eentje, er is de hele zomer volop keus. Ook in e-bikes, uiteraard.

Meer informatie: www.klausen.it/nl

Foto: IDM Südtirol / Alex Filz

Share this post