Utrechtse Eline wint loodzware ICON Livigno Extreme Triathlon

Utrechtse Eline wint loodzware ICON Livigno Extreme Triathlon

De Nederlandse Eline Koers (30) heeft de loodzware Icon Livigno Extreme Triathlon in Italië gewonnen. Na 16 uur en 56 minuten wist zij als eerste vrouw over de finish te komen. De organisatie is lovend. Op de Facebookpagina staat: ”Not only a king. ICON also has a queen. A formidable athlete who has shown extraordinary character and effort. She is Eline Koers”.

De Icon Livigno Extreme Triathlon bestaat uit 3800 meter zwemmen in het 15 graden koude water van het Lago Gallo. Daarna 195 kilometer fietsen met 5000 hoogtemeters in de Italiaanse en Zwitserse Alpen. De route loopt over de Forcola pas (2315 meter), de Bernina pas (2323 meter) en de beroemde Stelvio pas (2757 meter). Tot slot is er de marathon met een finish op bijna 3000m hoogte.

Na 1:07 uur komt Eline uit het koude water (Foto: Eline Koers)

De Utrechtse is geen vreemde in de wereld van extreme triathlons. Het was Eline haar 6e Long Distance race en tweede extreme triatlon. Eerder trotseerde ze ook al de Norseman. Ondanks haar ervaring had ze wel wat zenuwen: ”Het was wel een beetje spannend, vooral vanwege de weersverwachting die slechter en slechter werd.” De voorspellingen kwamen helaas ook uit: ”Vlak voor de start begon het met regenen en op een half uur na heeft het eigenlijk de hele dag geregend.”

Vlak voor de start begon het met regenen en op een half uur
na heeft het eigenlijk de hele dag geregend

De Livigno Extreme Triathlon is in alle vormen extreem. Zo begin het zwemonderdeel begon al om 5:15 uur in de ochtend in het stuwmeer van Livigno: ”Bij de start was het nog donker en ondanks de felle boeien die in het meer lagen was het toch een beetje op de gok zwemmen. Ondanks dat heb ik goed genavigeerd, maar niet vooraan gezwommen. Met 1:07 uur was het ook niet mijn beste zwemtijd, maar het zou een lange dag worden en ik heb nog nooit zo ontspannen gezwommen.”

195km fietsen, bijna volledig ín de regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen (Foto: Eline Koers)

Na het zwemmen volgt de 195km lange fietstocht en dit is niet de minste. Eline beklimt de Forcola, de Bernina én de beruchte Stelvio, allemaal ín de regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen. Om vervolgens nog 42km te rennen.

”De marathon was ook een lastige, ruim 42 kilometer met als laagste punt 1800 meter boven NAP. Na 15 kilometer had ik het moeilijk maar wist dat ik anderhalf uur voorsprong had op mijn concurrentes. Ik heb zelfs tot in de laatste 10 kilometer, waar we nog 1100 hoogtemeters de lucht in gingen, nog mijn best gedaan om een goede tijd neer te zetten. Ik had een plan en dat heb ik uitgevoerd.’’

Ik had een plan en dat heb ik uitgevoerd

Eline heeft echt een geweldige prestatie neergezet. Mede door de loodzware omstandigheden, voltooide ruim 50% van alle deelnemers de triathlon niet.

Eerste vrouw

Na een indrukwekkende 16 uur en 56 minuten finishte Eline als eerste vrouw. ‘‘Ik ben heel tevreden over mijn tweede extreme triathlon, hier heb ik driekwart jaar voor getraind en ben veel in de bergen geweest. Na het zwemmen had ik het op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets wel koud, vooral afdalen was door de regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen en de kou heel moeilijk.”

Share this post