Sram NX Eagle. De voorderailleur officieel verleden tijd

Sram NX Eagle. De voorderailleur officieel verleden tijd

Waar Sram afgelopen seizoen GX eagle introduceerde en positioneerde als de betaalbare manier om mee te liften met de 1×12 hype was het wachten tot ook de instapgroep NX een upgrade naar 12 speed zou krijgen.

The eagle has landed once again zullen we maar zeggen. Met de introductie van Shimano XTR 1×12 twee weken terug leek Shimano eindelijk weer de aansluiting te maken bij het inmiddels marktbepalende Sram maar het Amerikaanse concern slaat keihard terug. Sram NX Eagle maakt een volledig bereik van 11×50 tanden mogelijk voor een groepsprijs waar je amper een XTR cassette kan kopen. ‘One by’ is geschikt voor iedereen volgens Sram en nu de volledige line up niet meer in 11 speed maar in een 12 variant leverbaar is lijkt niets ze dit motto nog in de weg te staan.


De NX eagle onderdelen zijn vanzelfsprekend niet de lichtste producten op de markt. De DUB crankset past in werkelijk ieder frame en is gemaakt van aluminium. Het gebruikt dezelfde montagestandaard voor tandwielen dan andere Sram cranks. Het uitwisselen van tandwielen is dus nog steeds eenvoudig en mogelijk. Een los tandwiel kost je twee tientjes.


Het schakelen met de NX shifter kan met één tandje per keer. De veerspanning in de shifter is niet enorm hoog maar schakelen werkt zoals het hoort. Wil je een meer accuraat gevoel dan kun je upgraden naar GX. Ook deze shifter is erg betaalbaar.


De cassette is eigenlijk het onderdeel waar deze groep om draait. Een ‘whopping’ 620 gram en gemaakt uit een aantal vaste en losse kransjes. De cassette is volledig van staal gemaakt en heeft daarmee een lekkere lange levensduur. De stalen cassette is ook ideaal voor het gebruik met E-bikes. Opvallend is dat de cassette niet met een 10 maar met 11 tanden begint. Je kunt de cassette dus gewoon op een Shimano HG body gebruiken. Werkelijk iedere betaalbare fietsen/" 7136 target="_self">fiets met ‘standaard’ wielset kan nu gebruikt worden met een 12 speed groep.


Dezelfde looks als GX of hoger, slechts wat zwaarder en er is geen carbon terug te vinden bij de NX derailleur.

De adviesprijs voor de complete groep bedraagt €412,- Als we weten dat je met een klein beetje zoekwerk de GX eagle groep al voor €360 kunt aanschaffen zal de NX groepset waarschijnlijk net als de huidige 11 speed variant voor ongeveer €250,- thuis op de mat ploffen. Een schijntje!

Share this post