Specialized Fabrieksbezoek deel 1

Specialized Fabrieksbezoek deel 1

Als er één merk is met historie of een verhaal dan is het Specialized wel. Of, eigenlijk valt die historie wel mee. Want het merk, opgericht door Mike Sinyard bestaat pas sinds 1974. De Amerikaan begon zijn bedrijfje met het verkopen van geïmporteerde Italiaanse wieler componenten van met name Cinelli. Later bracht Sinyard en co de eerste productiemountainbiker op de markt. De Stumpjumper. We brachten een bezoek aan het hoofdkantoor van Specialized en kregen een blik in de toekomst van het merk.

Morgan Hill, California. Heilige mountainbike grond. In de zonnestaat van Amerika is het mountainbiken ‘uitgevonden’ en Sinyard speelde hier slim op in. Met zijn ondernemersdrift stortte hij zich in de wielerindustrie waar hij zich tot de dag van vandaag als CEO van Specialized een dikke vinger in de pap heeft.

Wanneer je het kantoor van Specialized binnen stapt sta je direct in het openbaar toegankelijke museum van het merk. Iedereen is hier welkom, de toegang is gratis. Het museum hangt voor met fietsen en onderdelen uit de goede oude tijd. Maar ook de fietsen waar Peter Sagan tot drie keer toe wereldkampioen op werd. Want kampioenen, daar heeft Specialized er genoeg van. Het hele gebouw hangt vol, gele, goude en wereldkampioenstruien.

Ned Overends Stumpjumper, Een versie inclusief Tioga Disc op de achtergrond
De allereerste


De allereerste

Op de eerste verdieping lopen we nog meer moois tegen het lijf. Hier staat een deel van de studieprojecten uitgestald die gebouwd zijn door design engineer Robert Egger. Egger is al decennia lang verbonden aan het merk en construeert tegenwoordig als een soort verstrooide professor in zijn eigen workshop idiote en bijzondere concepten.

De allereerste Specialized. Egger geeft uitleg.

Morgen kijken we verder in Morgan Hill. We bezoeken het R&D lab waar nieuwe technieken en carbon frames worden ontwikkeld.

Share this post