Ronde van Spanje in 2020 van start in Utrecht

Ronde van Spanje in 2020 van start in Utrecht

Vandaag maakt burgermeester Jan van Zanten van Utrecht definitief bekend dat de Ronde van Spanje (Vuelta) in 2020 definitief van start gaat in Nederland. De eerste drie etappes worden in augustus verreden in Utrecht en Noord-Brabant. 

De eerste etappe is een ploegentijdrit in de stad Utrecht. Een dag later rijdt het peloton van Den Bosch naar de Domstad en de derde rit heeft een start en finish in Breda. De Vuelta a España vertrok een keer eerder in ons land; in 2009 in Assen. Het wordt de vierde keer dat de Vuelta buiten Spanje begint. Naast Assen waren Lissabon (1987) en Nîmes (2017) al eens startplaats.

Voor Utrecht is de komst van de Vuelta een bijzonder moment: het is de eerste stad die de drie grote rondes binnen de gemeentegrenzen had: de Giro (Utrecht was in 2010 finishplaats), de Tour de France (het Grand Départ in 2015) en nu dus de Vuelta in 2020.

De Vuelta is een een beloning voor de inzet van Utrecht en Brabant

De Vuelta was eerder in Nederland, in 2009 in Assen. Dat was ‘an amazing experience’, zegt koersdirecteur Javier Guillén. ”We waren daar zo dankbaar voor dat we het gevoel hadden dat we terug moesten komen.” Guillén wijst ook op de vele historische banden tussen Utrecht, Noord-Brabant en Spanje: ”We waren ooit onderdeel van hetzelfde rijk.”

Burgemeester van Zanen ziet de komst van de Vuelta ‘als een beloning voor de inzet van Utrecht en Brabant’: ”Wat we in 2015 hebben laten zien aan onszelf en de wereld, dat zegt wel iets. Daarmee hebben we een standaard gezet. Of het net zo mooi wordt als het Grand Départ? Elke ronde heeft zijn eigen sfeer en emotie. We gaan er nu weer vol voor.”

Bron: AD

Share this post