Nieuw: Specialized S-Works Recon schoenen

Nieuw: Specialized S-Works Recon schoenen

Zo eens in de drie jaar is het feest bij Specialized. Dan gaat de S-Works schoenenlijn op de schop en zijn er steevast wat nieuwigheden te melden. De nieuwste generatie heet niet meer S-Works XC maar S-Works Recon en is daarmee niet alleen meer bedoeld voor hardcore cross-country gebruik maar ook voor je gravel avonturen of marathon feestjes.

Op het eerste zicht is de Recon helemaal niet heel veel anders dan de vorige S-Works schoen. Een keiharde carbon zool, kunststof heelcap en twee Boa draaiknoppen bovenop de schoen. De wijzigingen zitten hem ditmaal vooral in de details. Een paar schoenen in 46 weegt 377 gram. De vorige generatie bracht de weegschaal tot 360 gram. Daar hoef je het niet voor te doen dus.

De zevende generatie S-Works schoenen heeft dezelfde carbon zool als de SW 6. Met een aangegeven stijfheidsindex van 13.0 verandert er in de stugheid dus niks. Wel is de hoeveelheid rubber toegenomen en lijkt een stuk steviger onder de zool te zitten.

Carbon met stevig beschermend rubber…

Dynema heet het dunne stofje waar de bovenzijde van diverse Specialized schoenen van worden geconstrueerd. Licht, ademend en vooral: Het rekt niet. Je schoen blijf dus altijd hetzelfde zitten. En zitten doen ze goed. De maat 46 die we opgestuurd kregen zit naar verwachting goed. Ook in de pasvorm nauwelijks verschil met de vorige generatie. De neus is breed, hoog en heeft -terug van twee generaties weggeweest- een brede stootrand. De komende tijd checken we of ze een beetje tegen een stootje kunnen.


Dyneema…

Stootbumper…

Meest in het oog springende detail zijn natuurlijk de Boa knoppen. Specialized was het eerste fietsschoenen merk dat hiermee op de markt kwam en is steevast een voorloper in de generatie knoppen die gebruikt worden. Deze volledig aluminium knoppen inclusief alu binnenwerk klikken zeer nauwkeurig en zijn daardoor precies te stellen. De draadjes zijn een stuk korter dan eerdere versies waardoor ze minder snel stuk gaan en de draadjes zijn makkelijk los te haken. We zijn zeer benieuwd hoe makkelijk de schoenen te stellen zijn wanneer de omstandigheden minder zonnig zijn.


Twee metalen Boa’s…


Loshaken en uittrekken maar…


De heelcup voorkomt het gevoel dat je uit de schoen slipt…

Maar veroorzaakt wel schade aan je frame als je grote voeten hebt…

De laatste drie generaties S-Works schoenen op een rijtje. Vooral de voorgevormde kunststof heelcup en verstevigde neus waren grote verbeterpunten van generatie 5 naar 6. Met deze 7e versie van de S-Works lijkt het hem in de finesse te zitten en we kunnen tijdens onze eerste ritjes dan ook niet direct zeggen hoe -enorm- veel beter ze zijn. De schoenen voelen wat comfortabeler aan en zijn verder minstens even goed als de vorige versie. Een uitgebreidere test met verdict houdt je van ons te goed.

S-Works XC 5, S-Works XC 6 en de nieuwe S-Works Recon…

De S-Works Recon komt niet meer in dames specifiek model. Wel zijn de schoenen verkrijgbaar vanaf 36 t/m 48 en halve maten van 38,5 tot 45,5 én in twee kleuren. De zwarte versie is direct verkrijgbaar bij je dealer. In het rood komt hij wat later. Kosten? €349,90.

Share this post