Mariokart op de fiets: The Rock Cobbler race

Mariokart op de fiets: The Rock Cobbler race

Er zijn tegenwoordig ontelbare fietsraces. Het kan vaak niet gek genoeg, hoe zwaarder hoe beter lijkt het. Maar wat als je een wedstrijd ook nog op een andere manier bijzonder kunt maken? The Rock Cobbler in Californië heeft het antwoord. Het is niet alleen loodzwaar, maar misschien ook nog eens de meest gestoorde (en hilarische) race ter wereld! 

Vergelijk het gerust met een potje Mariokart op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Met een route die tot de dag van de race geheim blijft, gekke hindernissen, obstakels en de nodige special effects. Van opblaas ballen die op je afgevuurd worden, karaoke langs de weg, een onverwachte poolparty en fietsen door iemand zijn woonkamer. Het kan allemaal.

The Rock Cobbler

De eerste editie van The Rock Cobbler vond plaats in 2014 en is inmiddels een groot succes. Dit zegt de organisatie zelf over de tocht: ”The Rock Cobbler is a stupidly hard ride bordering on a race. It was conceived by Mad Men.. on barstools in the dark hours of the night… passionate and driven to showcase roads, trails and a VERY challenging route not yet ridden, not yet tamed. It’s 85-100ish miles consisting of county asphalt roads, trails, private land, a river, a creek and a brewery.”

Je vraagt je continu af of het überhaupt de bedoeling is om hier te fietsen

Eigenlijk dus een stelletje prettig gestoorde fietsliefhebbers die op zoek waren naar een nieuwe en vooral bizarre fietsrace. Tijdens een avondje in de bar werd het idee geboren. De bedenkers waren gedreven om nieuwe bospaden, zandweggetjes en andere zeer uitdagende routes te ontdekken. Routes die ‘nog nooit zijn bereden en nog nooit zijn getemd.’ Zo is the Rock Cobbler ontstaan. En geloof ons, de fietsroute is alles behalve standaard. In de meeste gevallen vraag je je af of het überhaupt de bedoeling is om daar te fietsen.

”Deze race is ontworpen voor een crossfiets, maar een mountainbike kan ook. Sommigen van ons in het team waren stom genoeg om het op een ​​racefiets te proberen. Niet doen. Wil je het alsnog op een racefiets proberen? Veel succes, je gaat het niet redden. Dat is alles wat we gaan zeggen. Het is geen cyclocross race, geen road race en ook geen MTB race. Wanneer je finisht (als je überhaupt finisht) weet je waarom het de Rock Cobbler wordt genoemd.”, aldus de organisatie. Er is trouwens ook een tandem categorie: ‘voor iedereen die zijn vriendschap of leven wil riskeren om deze belachelijke race te rijden.’

Wat kan je verwachten?

Sowieso een extreme tocht van ongeveer 100-150km. Het gaat zwaar zijn, heel zwaar. Zo zijn er standaard een aantal steile heuvels in het parcours opgenomen en maak je flink wat hoogtemeters. Oja, die heuvels zijn zo steil dat je te voet omhoog moet. Soms zelfs kruipend. Van modderpaadjes tot duinen, weilanden, rivieren, rotsen en stukken snelweg. Maar, zoals de organisatie aangeeft, het is ook ‘sickeningly fun’. Als deelnemer krijg je eigenlijk bar weinig informatie, zodat alles een verrassing blijft. In de laatste dagen voor de race krijg je wat details en hints, maar de fietsroute en het klimprofiel blijven geheim. En juist deze geheimzinnigheid, maakt het extra leuk.

Vorig jaar werden deelnemers tijdens een loodzware beklimming
met honderden strandballen bekogeld

The Rock Cobbler staat bekend om de gekke capriolen en streken waar je als deelnemer mee te maken krijgt. Vorig jaar werden deelnemers, tijdens het beklimmen van een extreem steile helling (55%), door de organisatie verrast met honderden strandballen die ze van boven naar beneden gooiden. Gewoon voor de leuk. Langs de route staan er ook meerdere gekke kraampjes met live muziek, dansers, verklede supporters en spelletjes.

De verzorgingsposten onderweg hebben allemaal een thema.
Naast sportvoeding kan je er ook terecht voor een dansje, cocktail of ijskoud biertje. 

Poolparty

Dit jaar nam de race nog een vreemde wending door het parcours recht door iemand zijn huis te laten lopen. Deelnemer Brian geeft aan dat niemand wist wat er zou gaan komen. ”De organisatoren vertelden ons helemaal niks over het parcours, dus we werden eigenlijk gewoon van een modderige heuvel gestuurd om vervolgens een scherpe bocht naar links te maken naar iemand z’n achtertuin waar op dat moment een poolparty gaande was.” En deze poolparty werd dus georganiseerd door een fan van de race. Hij heeft speciaal voor die dag zijn hek uit de tuin gesloopt om zo een route te creëren. Verkleed in een taco-pak deelde hij biertjes uit aan alle renners die door zijn tuin reden.

De route liep dwars door zijn tuin én woonkamer

En alsof het nog niet gek genoeg kon, besloot de organisatie om nog een stapje verder te gaan en de route dóór de man zijn huis te trekken. Uiteraard met toestemming 😉 Zo reden de deelnemers door zijn woonkamer, keuken en gang om vervolgens via de voortuin weer de weg op te gaan.

Uitdaging aangaan?

Zie jij dit als een leuke uitdaging? In februari staat er weer een Rock Cobbler op het programma! Bezoek de website voor meer informatie of meld je aan via het Facebook event.

De motiverende bordjes langs de weg, maken The Rock Cobbler ook uniek 😉 

Of wat dacht je van de support panda? 

Eén ding is zeker: je komt op plekken waar je normaal nooit met de fietsen/" 7136 target="_self">fiets komt

Share this post