Lezerstest FIETS 5

Lezerstest FIETS 5

In het mei nummer staan twee lezerstesten. Nee, dat zijn geen testen Van lezers, maar Door lezers. Acht MTB’s en acht racefietsen zijn er getest. Alle resultaten zijn in het magazine te lezen. Hier nog wat extra foto’s van de twee testdagen en informatie over een deel van onze testers!

Race

Eddy Volkers (48) uit Maasmechelen (B) is werkzoekend en heeft dus veel tijd om te fietsen. Hij rijdt 7.000-8.000 km per jaar, zonder fietscomputer, die heeft-ie 3 jaar geleden weggedaan. Zijn enige ambitie is om veel te fietsen, hij heeft geen grote tochten op het programma staan. Jaarlijkse hoogtepunt is de trip naar Mallorca met z’n fietsclub. De schijfremmen bevielen Eddy goed, maar je moet wel goed doseren.

Luc Vandevennen is een 61-jarige testrijder bij Ridley, en woonachtig in Beringen (B). Eigenlijk was hij een gepensioneerd vliegtuigtechnicus bij het leger, maar hij is bij toeval de field marketing van het Belgische fietsmerk ingerold. Luc was natuurlijk vooral nieuwsgierig waar de concurrentie mee voor de dag kwam…

Henk Jansen, 48 jaar uit Nieuw-Vennep. Werkt als grondwerktuigkundige bij KLM. Henk is goed voor 10.000 kilometer per jaar, alleen racefiets en woon-werkverkeer. Voor hem hoefden de schijfremmen niet echt, velgremmen zijn prima. Klimmen is zijn passie en elk jaar trekt hij dan ook een week de bergen in.

Bjarne Maton (19), afkomstig uit Bladel. Bjarne is 2e jaars student stedenbouwkunde in Breda. Vorig jaar was zijn eerste serieuze jaar op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets, hij reed toen 7.000 kilometer (MTB, race en veldrijden). Het fietsen heeft-ie meegekregen van zijn vader, zelf ook fanatiek fietser. Thuis heeft hij een Ridley Fenix SL in de schuur staan, hij ziet het testen van andere fietsen als een leuke ervaring.

Rick Thomassen, 23 jaar, woonachtig in Best. Rick is afgestudeerd gezondheidswetenschapper en is nu druk aan het solliciteren. Hij is goed voor 3.000-4.000 kilometer per jaa, zowel race als MTB. Rijdt zelf op een U-Scanini, een onbekend Belgisch merk, die hij 2e hands heeft gekocht. Zijn ambitie is het om de Stelvio nog ‘ns te beklimmen.

Eric Barends is een 56-jarige business consultant uit Papendrecht. Eric brengt jaarlijks 8.000 kilometers op de teller, uitsluitend op de racefiets. Onderhoud plegen aan zijn fietsen/" 7136 target="_self">fiets is zijn lust en zijn leven. Gaat elk jaar een weekje met zijn fietsclub naar het buitenland, Zuid-Frankrijk of de Pyreneeën bijvoorbeeld. Toch is hij bepaald geen begenadigd klimmer. ‘Ik eet beter dan ik klim’, zoals hij zelf zegt. Nee, het gaat Eric om de gezelligheid.

Jack Beijnsbergen (56), van beroep projectbegeleider en woonachtig in Heythuysen.  Jack rijdt 6.000 kilometer op de weg en 3.000 op de crosser/MTB. Zijn nieuwe aanwinst is een Specialized singlespeed, een fietsen/" 7136 target="_self">fiets die je souplesse ten goede komt, vindt Jack. Fietsen is niet zijn enige passie, hij heeft ook triatlons gedaan en is daar ook instructeur in. Materiaal vindt-ie gewoon kicken. Hij wil ooit nog wel eens The Ride doen.

Erwin van de Sande is 56 jaar, medische analist in een ziekenhuislaboratorium, woonachtig in Enschede. Is goed voor 8.000 kilometer, waarvan de helft race. Met zijn vrouw berijdt hij een MTB-tandem, waar ze overigens niet mee offroad rijden. Erwin is vooral geïnteresseerd in banden en wielen. Hij was ook enige van de testers die bij elke de bandenspanning minutieus afstelde en daar aantekeningen van maakte. Stoort zich aan andere fietsers die met een scheve kettinglijn rijden. Daar zegt-ie dan ook altijd wat van.

MTB

Gabi van Pelt (37 jaar), wetenschappelijk onderzoeker, woonachtig in Rijen. Rijdt race en cross, maar de MTB is haar favoriet. Heeft eerder al meegewerkt aan het testen voor het helaas ter ziele gegane Pedala. Dit jaar gaat ze meedoen aan The Ride, dus het streven is om dit jaar op 8.000 kilometer te komen.

Paul Lechner, 63 jaar, woont in Heerlen. Elk jaar gaan er zo’n 10.000 kilometers onder zijn wielen door, zowel op de racefiets als op de crosser. Gaat in de laatste week van juli de Giro Dolomiti, een loodzware zesdaagse tocht in het noorden van Italië. Noemt zichzelf een echte diesel.

Rob Koopmans (31), woonachtig in Landgraaf. Heeft gewerkt bij Giant en Shimano en is nu op zoek naar een nieuwe baan. Rijdt 1500 kilometer per jaar, zowel race, gravel als cross. Dit jaar hoopt hij wat meer kilometers te maken. Kwam goed voorbereid aan de start, want hij had net de Ronde van Vlaanderen in de benen. Vond de Radon en de Specialized positieve uitschieters bij de testfietsen.

Bart Selbeek, een 61-jarige docent procestechniek uit Oirbeek. Bart is lid van een fietsclub en rijdt zo’n 12.000 kilometer, woon-werkverkeer inbegrepen. Is liefhebber van fietsvakanties in verre oorden. Zo heeft hij onder andere gefietst in Nepal, Tibet en op Madagascar. Hij heeft ooit gefietst op een hoogte van 5200 meter!

Lammert Stienstra, een 49-jarige chauffeur uit Lelystad. Rijdt jaarlijks 4.000-5.000 kilometer, uitsluitend op de MTB. Schept er genoegen om op de lange rechte polderwegen racefietsers in te halen en vervolgens te lossen. Is ook een regelmatige bezoeker van bikeparken in Winterberg en Willingen. Heeft ook twee keer meegedaan aan Duchenne Heroes.

Alexander Rijsdijk, 44 jaar, Dordrecht. Is technisch tekenaar bij een instrumentenmakerij. Dat verklaar ook zijn interesse in fietstechniek. Rijdt zelf nog op een 26 inch MTB, maar nadat hij tijdens het testen op 29-ers heeft gereden, is hij wel om. Dit jaar heeft hij het plan opgevat om een hele triatlon te doen. Met een beetje goede wil verwacht hij een eind te komen. Hij is wars van trainers of schema’s…

Jan Wammes, 50 jaar uit Vleuten. Was werkzaam als senior consultant in de ICT, maar nu werkzoekend. Heeft een jaar niet kunnen fietsen door reumatische klachten. Reed jaarlijks 5000 kilometer, waarvan 4000 op de racefiets. Dit jaar stond de Amstel Gold Race op het programma en misschien zat er nog wel een fietsreis in Italië in. Wat het testen betreft, was hem vooral het verschil in zithouding tussen de diverse fietsen opgevallen. (tekst Peter van der Gaag)

Share this post