Gezocht: word jij de snelste vrouw ter wereld?

Gezocht: word jij de snelste vrouw ter wereld?

Ben je op zoek naar een nieuwe sportieve uitdaging waarin fietsen centraal staat? En zou je een wereldrecord op je naam willen schrijven? Zoek dan niet verder, wij hebben ‘m gevonden! 

Het Human Power Team, bestaande uit studenten van de VU Amsterdam en TU Delft heeft een belangrijk doel dit jaar: het vrouwen snelheidsrecord in een ligfiets verbreken! Dit willen zij realiseren door in September 2019 aan de World Human Powered Speed Challenge in Nevada mee te doen. Maar er is één probleem; ze zoeken nog een vrouw die deze uitdaging aan durft te gaan.

Snelste vrouw ter wereld
Als atlete van het Human Power Team word je op het gebied van technische en menselijke aspecten optimaal begeleid om het doel te bereiken: het snelheidswereldrecord voor vrouwen winnen! Cécile van het Human Power Team legt uit: ”Professioneel wielrenster zijn is geen must: oud-wereldkampioen Jan Bos (schaatser) heeft bijvoorbeeld in 2012 deelgenomen en behaalde een topsnelheid van 126,5 km/u. En in 2017 won Aniek Rooderkerken namens dit team met een topsnelheid van 121,5 km/u.”

Bekijk hieronder de aftermovie van 2017

De Velox ligfiets

Cécile: ”De Velox is een ligfiets waarin de renster zich in een “semirecumbant” positie bevindt. Deze positie zorgt ervoor dat er een ontzettend aerodynamische kap om de renster heen ontworpen kan worden, zonder dat er veel wordt ingeleverd op de kracht de zij kan produceren. Daarnaast wordt de gehele kap en het frame volledig van carbon gemaakt om de fietsen/" 7136 target="_self">fiets zo licht mogelijk te houden.”

”Elk onderdeel wordt speciaal door ons ontworpen en getest, om onder de extreme omstandigheden van de race de veiligheid te waarborgen. Om de fietsen/" 7136 target="_self">fiets zo compact mogelijk te maken wordt er gebruik gemaakt van een speciale manier van schakelen, waarbij de tandwielen bewegen in plaats van de ketting, ook wel de “flying cassette shifter” genoemd. Bovendien moet de aerodynamische vorm natuurlijk zo glad mogelijk zijn zodat de lucht er makkelijk langs kan stromen.”

En dit betekent dus ook dat er geen mogelijkheid is voor een raampje, waardoor je als renster naar buiten kan kijken. Cécile: ”Een camera module in combinatie met twee schermen maakt het gelukkig alsnog mogelijk om de fietsen/" 7136 target="_self">fiets te besturen. Elk jaar is het weer een mooie uitdaging om de atleten te laten wennen aan de Velox, zeker als zij met meer dan 120 km/h door de Amerikaanse woestijn scheren! Daarom gaan de atleten voordat de wedstrijd begint al naar Amerika om te wennen aan de omstandigheden daar.”

Durf jij de uitdaging aan te gaan?

Ben jij bereid een jaar lang alles te geven om het record te behalen, sport je met regelmaat op hoog niveau en ben je in augustus/september 2019 beschikbaar om naar Amerika te gaan? Meld je dan aan via deze link en wie weet sta jij volgend jaar in Battle Mountain, Nevada, Amerika!

Ga voor meer informatie naar www.hptdelft.nl/athlete/ of mail naar sport@hptdelft.nl.

Foto: Bas de Meijer

Share this post