Gaat Dion Beukelboom het onmogelijke waarmaken?

Gaat Dion Beukelboom het onmogelijke waarmaken?

Wicked Wednesday. Zo noemt Dion Beukeboom de dag dat hij het werelduurrecord gaat aan­vallen. Aanstaande woensdag (22 augustus) doet de Amsterdammer een poging om in het Mexicaanse Aguascalientes in 60 minuten één meter verder te fietsen dan 54,625 kilometer, de afstand die Bradley Wiggins neerzette in 2015.

Tot 7 juni 2015 stond het werelduurrecord wielrennen op 52,491 meter. Een poging van Nederlander Thomas Dekker om dat te verbeteren was een kleine vier maanden eerder net niet gelukt. Wie daar wel in slaagde was de Brit Bradley Wiggins op 7 juni: in Londen slaagde hij er in om in zestig minuten 54 kilometer en 625 meter fietsend af te leggen. Enkele weken geleden deed een Deen nog een poging om dit te verbreken, maar hij kwam ongeveer 700 meter te kort.

Metingen wijzen uit dat de 29-jarige Dion Beukeboom komende woensdag wél het werelduurrecord van Bradley Wiggins kan afpakken. Voor de Amsterdamse wielrenner is de poging zelf al een mentale overwining. Hij moest er eerst van overtuigd worden dat hij de potentie heeft om het record te breken.

‘Breaking the impossible’

Beukeboom werd door bewegingswetenschapper Jim van den Berg (die ook Thomas Dekker bijstond) benaderd of hij interesse had in een werelduurrecordpoging. In eerste instantie stond Beukeboom niet te springen, maar nadat hij met cijfertjes en wiskundige formules werd overtuigd begon hij erin te geloven.

En zo werd er een topteam gevormd, bestaande uit: bewegingswetenschapper Jim van den Berg, eigenaar van Robic (bedrijf gespecialiseerd in begeleiding), Zwammerdammer Richard Vlasman, directeur/eigenaar van Vlasman Betonverwerkings- en slooptechnieken, en Alphenaar Hans de Bruin van Gek van Fietsen.nl. Zij hebben het project een toepasselijke naam gegeven: ‘breaking the impossible’. Letterlijk alles is in het werk gesteld om het onmogelijke toch te realiseren.

”Ontwerp maar eens een fietsen/" 7136 target="_self">fiets voor iemand die ruim twee meter lang is”

De beste fietsen/" 7136 target="_self">fiets hoort hier uiteraard ook bij. Richard Vlasman: ”Ik heb aan Hans gevraagd gevraagd om een fietsen/" 7136 target="_self">fiets te bouwen waarmee het breken van het werelduurrecord mogelijk is.” Dat viel nog niet mee. Hans de Bruin: ”Dion is ruim 2 meter lang, en past dus niet op een standaard fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Daarnaast stelt de UCI hoge eisen waar de fietsen/" 7136 target="_self">fiets aan moet voldoen tijdens een recordpoging. Gek word je er van. Heel Europa ben ik afgereisd om aan geschikte onderdelen te komen. En dan denk je alles voor elkaar te hebben, keurt men hem weer op diverse punten af. Kan je weer opnieuw beginnen.” Maar uiteindelijk is het gelukt, hieronder zie je de custom made fietsen/" 7136 target="_self">fiets waar Dion woensdag mee gaat rijden:

Woensdag 22 augustus – 20:00

Dion en zijn team zijn al sinds 4 augustus in Mexico. Het lichaam gedurende een langere periode laten wennen aan de hoogte is namelijk één van de onderdelen van de ultieme voorbereidingen. Een ander onderdeel is mentale training. Dion: ‘Dat fietsen zelf zal nog wel gaan, maar het is dodelijk saai. Het is 50 procent fysiek en 50 procent mentaal.’

Dat fietsen zelf zal nog wel gaan, maar het is dodelijk saai.
Het is 50 procent fysiek en 50 procent mentaal.

Aanstaande woensdag gaan we zien of de vele trainingen, analyses en voorbereidingen genoeg zijn geweest. Om 20:00 begint Dion aan het wereldduurrecord wielrennen en dat wordt live uitgezonden op Eurosport en het  YouTube kanaal van de UCI.

Share this post