Eerste fietswedstrijd voor vrouwen in Saoedi-Arabië

Eerste fietswedstrijd voor vrouwen in Saoedi-Arabië

Deze maand hebben 47 Saoedische vrouwen geschiedenis geschreven door deel te nemen aan de allereerste fietswedstrijd in Saoedi-Arabië. Nooit eerder werd er in het land een fietsrace voor vrouwen georganiseerd.

Het is sowieso pas 5 jaar legaal om als vrouw te fietsen in Saoedi-Arabië. Overigens wel met flink wat regels. Zo mogen vrouwen alleen recreatief in de aangewezen parken fietsen, moeten ze bescheiden gekleed zijn én moet er altijd een mannelijke ‘begeleider’ aanwezig zijn. Althans, totdat eerder deze maand een groep vrouwen besloot het heft in eigen handen te nemen.

Be Active

Op Wereldgezondheidsdag verschenen 47 vrouwen aan de start van hun allereerste openbare race. Een 10km circuit in het Al Jawhara Stadion in Jeddah. Het evenement werd georganiseerd door Be Active, een organisatie die vrouwen stimuleert om te fietsen én fietstrainingen geeft.

Doordat er in Saoedi-Arabië nergens sportevenementen of races voor vrouwen georganiseerd worden, kreeg het evenement direct grote belangstelling. Het beoogde doel van 30 deelnemers werd binnen no-time gehaald. De racecommissie mocht het aantal deelnemers uiteindelijk verhogen naar 47, maar volgens organisator Nadima Abu Al-Einein hadden minstens 100 vrouwen meegereden als dit werd toegelaten door de regering.

Jeddah Woman Cyclist

Abu Al-Enein (foto links) richtte vorig jaar Jeddah Woman Cyclist op, een wielerclub voor Saoedische vrouwen en meisjes. Geïnteresseerden hoeven niet zelf een fietsen/" 7136 target="_self">fiets te hebben en zelfs zonder fietservaring zijn ze welkom. Het team van Abu Al-Enein wil zoveel mogelijk vrouwen stimuleren om te gaan fietsen en daarom geven ze zelf fietstraining aan vrouwen. Ook bieden ze de mogelijkheid om een fietsen/" 7136 target="_self">fiets te lenen, zodat iedereen een kans heeft om te fietsen.

Omstreden

Ondanks de ontzettend positieve respons bij de vrouwen, was niet iedereen te spreken over de fietsrace.  Op Twitter kwam er veel commotie op de beelden van de vrouwenrace. Met name Arabische mannen zijn van mening dat dit niet hoort. Een aantal berichten werden door internationale media opgepikt en onderstaand bericht is zelfs door BBC gedeeld.

”I am not a religious cleric but a woman can be seductive and getting on a bicycle reveals all her attractive parts to men. If she wants to ride a bike she must do that by herself
and not in public nor in front of people.” 

De auteur van de tweet heeft het bericht inmiddels verwijderd, maar voor veel Arabische vrouwen zijn dit soort opmerkingen dagelijkse realiteit. Abu Al-Enein heeft hierop maar één antwoord: een nóg grotere race voor vrouwen organiseren.

Ze wil laten zien dat vrouwen dezelfde rechten hebben als mannen en dat zij dus ook in alle vrijheid mogen fietsen. Abu Al-Enein hoopt dat er nog vele fietswedstrijden voor vrouwen volgen en dat ook meer vrouwen gestimuleerd worden om te gaan fietsen.

 

The post Eerste fietswedstrijd voor vrouwen in Saoedi-Arabië appeared first on Fiets.nl – Race en MTB website.

Share this post