Eerste autovrije zondag in het centrum van Edinburgh

Eerste autovrije zondag in het centrum van Edinburgh

In Edinburgh is het sinds gister verboden om op de eerste zondag van de maand met je auto door de binnenstad te rijden. Niet alleen leuk voor alle fietsers, maar ook goed voor het milieu. De autovrije dagen zijn namelijk onderdeel van een plan om luchtvervuiling tegen te gaan en Nederland sluit misschien aan!  

Na Parijs en New York is Edinburgh de eerste stad in de UK die deelneemt aan de wereldwijde ‘Open Streets Movement’ door het verkeer tijdelijk te verbieden. De stad doet elke eerste zondag van de maand een flink aantal straten in de binnenstad op slot, waardoor deze volledig afgesloten worden van gemotoriseerde voertuigen. De proefperiode duurt 18 maanden en bij succes wordt het initiatief wellicht meerdere zondagen per maand ingevoerd.

Wethouder Lesley Macinnes vertelt: Klimaatverandering vormt een reële bedreiging voor de samenleving, het is duidelijk dat we iets moeten doen en Open Streets is ongetwijfeld een stap in de goede richting. Bovendien hebben we gezien hoe succesvol soortgelijke systemen internationaal zijn geweest. Niet alleen tegen milieuvervuiling, maar ook ter promotie van wandelen, fietsen en spelen op straat.” 

Gratis fietsen
Op de eerste zondag van de maand zijn belangrijke straten in de binnenstad van 10:00 tot 17:00 gesloten voor auto’s, motors en scooters. Onder andere de Royal Mile, New Street, Victoria Street en de Canongate vallen hieronder. Gister vond de eerste autovrije dag plaats en om het vervoer per fietsen/" 7136 target="_self">fiets te stimuleren is de fietsverhuur in Edinburgh deze hele week gratis. Iedereen die zich wil verplaatsen kan dus kosteloos een fietsen/" 7136 target="_self">fiets huren en zo alsnog de binnenstad ontdekken!

Fietsen op de snelweg, het kon in Nederland van 4 november 1973 tot 6 januari 1974

Autovrije zondag in Nederland
Het zou zomaar kunnen dat wij binnenkort in Amsterdam ook weer van een autovrije zondag kunnen genieten. Op 6 januari 1974 was de laatste landelijke autoloze zondag, maar als het aan de Fietsersbond en aan de Stadsdeelcommissie Centrum ligt komt deze dag terug. Het plan is om in Amsterdam op 22 september een autovrije zondag te houden, waardoor drukke stukjes stad opeens weer een speelterrein voor kinderen, fietsers en voetgangers zijn. Onder andere de Weesperstraat en de Valkenburgerstraat zouden die dag van 9:00 tot 13:00 worden afgesloten van verkeer. De datum is bewust gekozen, op 22 september worden er wereldwijd autoloze zondagen georganiseerd. Bovendien is de IJtunnel die dag al dicht vanwege de Dam tot Damloop.

Loading ... Loading …

Share this post