Deze vrouw gaat aan kop in een van de zwaarste races ter wereld

Deze vrouw gaat aan kop in een van de zwaarste races ter wereld

In de Transcontinental, de bekendste non-stop race ter wereld, gaat al dagenlang een vrouw aan kop: Fiona Kolbinger. Ze zit dagelijks 19 uur op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets, verslaat (bijna) alle QOM’s en laat de concurrentie ver achter haar. Het ziet er naar uit dat ze deze monsterrace van 4000km gaat winnen en dat terwijl dit haar eerste ultra-endurance race ooit is! 

De Transcontinental Race
De Transcontinental Race is een jaarlijkse, self-supporting, ultra-distance race door heel Europa. Met een afstand van 4000km is het een van ’s werelds zwaarste ultra-uithoudingsraces. Het is een singel-stage race waarbij de klok nooit stopt.  De deelnemers van deze bizarre race doen álles zelf. Van het plannen van de race, de research tot het navigeren, repareren van de fietsen/" 7136 target="_self">fiets en het zoeken naar plekken om te rusten en slapen. Er zijn geen volgwagens, geen voedingspost, niks. Als racer neem je alleen mee wat je kunt dragen, eten en drinken regel je onderweg.

Gister reed ze nog in Oostenrijk, vandaag in Frankrijk

Iedereen fietst zijn of haar eigen route, het enige wat wél vast staat is de start in Burgas, (Bulgarije), 4 controlepunten onderweg en de finish in Brest (Frankrijk). Hoe jij het stuk hiertussen rijdt en over welke wegen je gaat, is aan jou. De vier verplichte controlepunten zijn zo opgezet dat iedere deelnemer, ongeacht je zelfgekozen route, een flinke hoeveelheid hoogtemeters voor de kiezen krijgt. In totaal leggen de deelnemers minstens 4000km af om de finishlijn te bereiken.

Aan de leiding: Fiona Kolbinger
En dan over deze geweldige powervrouw: Fiona Kolbinger. Deze 24-jarige arts in opleiding is een bizarre prestatie aan het neer zetten. Gister reed ze nog in Oostenrijk, vandaag in Frankrijk. Ze fietst zó snel en zó veel dat ze al dagenlang aan kop gaat, alle QOM’s verbreekt en iedereen er vol-le-dig uit rijdt.

Op de kaart hiernaast (de race loopt vanaf rechts naar links, zie je dat Fiona met nummer 66 iedereen achter haar laat. Ze zit dagelijks 19 uur op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets en fietst dan minstens 400km met duizenden hoogtemeters. Voor slapen reserveert ze maximaal 4 uurtjes en het overige uur gebruikt ze om tussendoor te rusten. Door deze extreme dagindeling weet ze haar koppositie heel stevig vast te houden. En dat terwijl bijna alle mannelijke toppers uitvallen of opgeven.

Wat neem je mee op een monstertocht? Op Strava laat Fiona haar packlist zien.  

En als je je afvraagt, waarom zou je hier überhaupt aan mee willen doen? De Transcontinental is dé bekendste non-stop race ter wereld. Mogen deelnemen is al een eer. Jaarlijks willen zoveel racers meedoen, dat er geloot moet worden. Ben je één van de ‘lucky few’, dan moet je de race nog zien te voltooien ook. Iets wat bij deze bikkels hoog bovenaan de bucketlist staat. En het ziet er dus naar uit dat Fiona Kolbinger dit sneller dan verwacht van haar lijstje kan strepen!

Hoe langer de afstand, hoe kleiner de fysieke verschillen tussen man en vrouw worden

Ze fietst nu al in Frankrijk en dat terwijl de race pas afgelopen weekend is begonnen. En alsof dit niet genoeg is, is ze na deze monstertocht van plan om te starten bij Parijs-Brest-Parijs. Dit kan je beschouwen als de ‘moeder’ van alle ultraraces.

Man vs vrouw
Het interessante van deze extreme meerdaagse races is dat de fysieke verschillen tussen man en vrouw steeds kleiner worden naar mate de race vordert. Dit omdat mentale kracht op een gegeven moment de overhand neemt. Na honderden kilometers fietsen is vooral het mentale aspect van de race ontzettend zwaar, blijven volhouden is dan het enige wat telt.

Dit was ook afgelopen weekend te zien tijdens de triathlon van de Alpe D’Huez. Hier haalde Daniela Ryf tijdens de beklimming van de Alp de leider van de mannen in. En in het verleden stond er ook al een vrouw op het podium bij de Race Across Amerika én dit jaar bij de Offroad versie van noord naar zuid.

Livetracker Transcontinental Race

Wil jij Fiona volgen? Hieronder zie je diverse links om de gehele race én Fiona zelf te volgen:

Live positie van alle deelnemers: http://trackleaders.com/transconrace19
Specifieke positie van Fiona: http://trackleaders.com/transconrace19i.php?name=Fiona_Kolbinger Her Strava van Fiona: https://www.strava.com/activities/2576700403 

Share this post