Deze 13 vrouwen reden de Tour de France

Deze 13 vrouwen reden de Tour de France

Ja, je leest het goed. Dit jaar reden er ook 13 vrouwen mee met de Tour de France. Steeds één dag voor de mannen, reden zij drie weken lang over hetzelfde parcours. Met dezelfde bergen, kasseien, afdalingen, etappes en afstand. 

De vrouwen stonden drie weken lang extra vroeg op en reden elke etappe één dag voordat de mannen ‘m reden. Over exact dezelfde route met een afstand van 3351km. Maar dan wel met een paar grote verschillen. Zo reden de vrouwen mét stoplichten, zonder afgezette wegen, zonder podium en zonder prijzengeld. Waarom de vrouwen deze uitdaging aan zijn gegaan? Omdat ze hopen op erkenning, respect en de terugkeer van de Tour de France Feminin!

Tour de France Feminin
”We willen een vrouwenrace met dezelfde media-aandacht als bij de mannen.”, vertelt teamlid Tetiana Kalachova aan The Associated Press. “Niet noodzakelijk dezelfde routes en ook niet hetzelfde aantal races, maar wel met dezelfde waardering. We proberen te bewijzen dat vrouwen, zelfs amateurs, die helemaal schoon zijn (geen doping, geen speciale hulp) in staat zijn om dit soort prestaties te leveren.”.

Donnons des elles au velo

Het team “Donnons des elles au velo” begon met slechts drie vrouwelijke wielrenners in 2015 en is sindsdien elk jaar gegroeid. Dit jaar bestond het team uit een mix met zeer ervaren en beginnende renners. Ongeveer de helft heeft al eerder (een deel) van de Tour gefietst. “Toen wij in ons eerste jaar de Tour reden, wist niemand van ons bestaan af, maar na een tijdje begonnen mensen ons te herkennen. Vorig jaar hadden we wat vermeldingen op de Franse tv en nu schreeuwen en moedigen mensen ons aan. Onze fans bereiden lunchpakketten voor ons, zodat we voldoende eten hebben tijdens de pauzes. En ze schrijven zelfs onze namen op de beklimmingen, geweldig!”

Elke dag deelde het team hun live locatie, zodat anderen vrouwelijke renners op elk moment konden aansluiten. “Iedere etappe reden we met een dubbel of driedubbel peloton. In Bretagne hadden we zelfs 120 mensen aan de start. “Het is niet alleen, omdat we zo cool zijn, het is omdat mensen allemaal hetzelfde willen weten: waar is de Tour de France voor vrouwen? Ze willen ons zien fietsen, het avontuur meemaken en zijn er om ons én het vrouwenwielrennen te ondersteunen. ”

Geweldig én loodzwaar

Na 3351km en 21 loodzware etappes wisten alle 13 vrouwen de Tour de France te voltooien. Tetiana: “We hebben het gedaan. Het was geweldig én loodzwaar. Iedere dag begonnen we ’s ochtends vroeg en eindigden we pas ’s avonds laat. Maar het was het meer dan waard!”

De 13 toppers: Tetiana Kalachova, Christine Michelet,  Caroline Trift, Anna Barrero, Stéphanie Bonfils,  Marine Thiébault, Solène Le Douairon Lahaye, Alexia Buzzi, Aodez Le Fourn, Amande Collomb, Claire Floret, Lore Le Pabic, Aline Clement.

La Course

Tourorganisatoren hebben sinds 2014 een damesrace genaamd La Course van Le Tour. Dit jaar was het een spannende eendaagse wedstrijd gewonnen in Annecy door titelverdediger Annemiek van Vleuten, maar het is nog ver verwijderd van wat “Donnons des elles au velo” wil . “La Course is ontstaan omdat er op een gegeven moment vraag naar was, maar een etappewedstrijd zou veel interessanter zijn,” zegt Tetiana.

Meer weten over dit ‘Donnons des elles au velo’? Bezoek hun Facebookpagina of Twitteraccount.

Share this post