Creatief met (gerecyclede) binnenbandjes

Creatief met (gerecyclede) binnenbandjes

Angela is moeder van twee kinderen en werkt al 20 jaar met veel plezier bij een zorgverzekeraar, maar heeft óók een grote liefde voor fietsen en interieur. Zo gebruikt ze oude binnenbandjes om unieke cactussen en vetplantjes van te maken. Ontzettend leuk, mooi én geschikt voor iedere woonkamer! Wij spraken haar over deze bijzondere hobby. 

Hoe ben je op het idee gekomen om cactussen te maken van oude binnenbandjes?
Angela: ”Mijn man werkt sinds een aantal jaar in een fietsenwinkel en met de oude materialen werd eigenlijk niks gedaan, ze kwamen op de vuilhoop terecht. Het verbranden van banden is daarnaast ook slecht voor het milieu. Een nieuw leven geven aan dit soort materiaal is dus niet alleen beter voor het milieu, maar het is ook leuk om te bedenken en uit te voeren. Het materiaal past ook nog eens heel goed in het hedendaagse interieur, want het is stoer en industrieel. Dat zette me aan het denken en zo ben ik begonnen om interieur accessoires te maken van deze oude banden. Ik gaf mijn spulletjes soms cadeau en merkte dat mensen er blij van werden.

Twee jaar geleden zag je opeens de cactus in allerlei materialen voorbij komen in winkels. Maar ik zag er niet één gemaakt van banden… Toen dacht ik, dat is nu eens leuk om een toffe cactus te maken van oude banden die al die werelden met elkaar verbindt! (liefde voor fietsen, stoer interieur, upcyclen/recyclen en een onderhoudsvrij plantje want zelfs een echte cactus leeft niet lang bij mij 🙂 Met die cactus heb ik bijna een half jaar lopen stunten tot het model zoals hij nu is.

Met de ronde cactus die ik op Instagram Bink heb genoemd is het vervolgens begonnen. Ik kreeg zo veel reacties daarop dat ik begonnen ben met het maken van een hele cactusfamilie. Familie Bink werd geboren ;)”

BINK Deco: Wij zijn de familie Bink. Wij zijn stoere cactussen en worden met de hand in Nederland gemaakt. Wij zijn gerecycled van fietsbanden en dragen bij aan een meer duurzame wereld. Wij zijn hip en bovendien erg makkelijk in de omgang. 

Wat komt er allemaal kijken bij het maken van een cactus?
”De schuur naast ons huis staat vol met dozen binnenbanden en oude plastic zakjes.. Nu ik inmiddels een mal heb voor de verschillende vormen duurt het maken van 1 cactus (Bink) gemiddeld 1,5 tot 2 uur. De banden knip ik eerst in stroken en maak ze vervolgens schoon. De meeste banden die je open knipt hebben talkpoeder aan de binnenkant dus je kunt je voorstellen wat voor bende dat geeft. Aan de keuken tafel knip en/of sorteer ik ze verder. Zo kan ik bij elke cactus die ik maak de juiste stroken gebruiken. Ik zorg ervoor dat elk product een unieke afwerking krijgt. De een heeft een ventiel, de ander weer een tekst of een plakker.

Elke cactus is uniek, de een heeft een ventiel, de ander weer een tekst of een plakker.

Vervolgens ga ik ze spelden en knippen in de juiste vorm. Als dit gedaan is bundel ik ze en deze bundeltjes naai ik ’s avonds onder het Netflixen op de bank in elkaar en vul ik ze op met oude plastic zakjes.

In mijn schuurtje maak ik de verschillende rondjes van hout om de cactussen in een potje op de juiste hoogte vast te zetten. Zodra deze erin zitten lijm ik ze hierop vast en tot slot volgt de afwerking met het grind.”

Ga je in de toekomst nog andere producten van binnenbandjes maken?
”Jazeker! Ik ben al een tijdje bezig met een aantal dingen. Deze moeten echter nog gefinetuned worden. Dit staat nu weer even op een zijspoor, want ik ben bezig een grote voorraad cactussen te maken. De Amstel Gold Race Xperience heeft mij namelijk gevraagd om in het weekend van de race mijn plantjes te verkopen in hun Xperience Center. De inschrijvers moeten hun startbewijs hier een dag van tevoren binnen ophalen. Omdat het om een grote voorraad gaat heb ik gelukkig een helpende hand. Mijn moeder naait de bundeltjes die ik maak nu in elkaar en zo doen we het samen. Ook sta ik begin maart op Bikemotion, dus wie weet wat daar nog uit komt ;)”

Ben je benieuwd naar het werk van Angela (BINK Deco) of wil je zelf een cactus bestellen? Ga dan naar haar Instagram of Facebookpagina! 

Share this post