Cervélo Aspero, nieuwe gravelbike

Cervélo Aspero, nieuwe gravelbike

Met de Eurobike in aankomst laten veel merken alvast zien wat ze voor komend seizoen voor ons in petto hebben. Cervélo komt, onder andere, met deze schitterende gravelbike: De Áspero.

De nieuweling komt in verschillende smaken, allemaal met hetzelfde frame als basis. Die legt 11 gram op de weegschaal, inclusief vork. Het is een gravel fietsen/" 7136 target="_self">fiets met schitterende lak, al is dat laatste natuurlijk slechts mijn persoonlijke mening. Er passen banden tot 42 millimeter in en als je nog breder wilt kan dat met 650b wielen, dan past 49 millimeter tussen de vorkpoten. In de voorvork zit een ‘Trailmixer’. Daarmee kun je de vorksprong aanpassen. De geometrie is standaard namelijk nogal steil voor een gravelbike. Dat zorgt voor een levendige (of nerveuze zo je wilt) fietsen/" 7136 target="_self">fiets op. Met de Trailmixer kun je de geometrie is relaxter maken. Of je gebruikt hem om hetzelfde stuurgedrag te behouden als je wisselt tussen dikke 650b banden of wat dunnere 700c versies.

Het doel was eerst snelheid, en dan ook nog controle. Of dat gelukt is weten we nog niet (het wachten is even op een testfiets), maar aan de specs van het topmodel zou het niet moeten liggen. Deze komt met de SRAM Force eTap AXS 1×12 speed groep. (36/10-33), DT Swiss GRC 1650 wielen en Easton EC90 en EC70 componenten. Donnelly 40mm banden zorgen voor genoeg grip, 160mm remschijven zorgen dat je ook weer tot stilstand kunt komen.

Onder de bibs een Prologo NDR zadel. De complete fietsen/" 7136 target="_self">fiets weegt 8,4 kilo. Het is het topmodel, de prijs is uiteraard navenant, €5.999! Hij is er in verschillende spuitschema’s: Mid Olive/Dune, Dark teal/Light Teal en in Burgundy/Dark Orange. Leverbaar in 6 maten, van 48 t/m 61.

Verschillende uitvoeringen

Het basismodel is de Apex 1, met SRAM’s 1×11 Apex group (40,11-42), Tubeless ready wielen, 40mm banden en stuur/stuurpen en zadelpen van Easton, de EA50. Deze ruilt voor €2.999 van eigenaar.

Tussen de Force en Apex1 is er nog een versie met Shimano’s GRX gravelgroep (€ 3.999), en een met de Ultegra groep. Voor als je toch liever 2 voorbladen hebt. Die laatste krijgt wel de GRX achterderailleur met steviger veer. Als je hem zelf op wilt bouwen, kun je ook kiezen voor de frameset á € 2.499. Je koopt dan het frame, de vork, zadelpen en een balhoofdset. Die is er dan ook nog Dark Teal/Light Teal.

Aspero frameset

Share this post