Bizarre recordpoging van fietsavonturier Mark Beaumont

Bizarre recordpoging van fietsavonturier Mark Beaumont

Avonturier Mark Beaumont staat bekend om zijn spectaculaire fietsrecords. Zo fietste hij eerder al in 79 dagen de wereld rond (dat is 400km per dag, 2,5 maand lang). Maar dit weekend koos hij voor een ander fietshoogtepunt. Letterlijk. De uitdaging: in één uur zo’n lang mogelijke afstand op een hoge bi afleggen. 

De hoge bi, ook wel vélocipède genoemd, kenmerkt zich door het enorme voorwiel en kleine achterwiel. In 1886 zette William A. Rowe het wereldrecord op zijn naam door in één uur ruim 35km te fietsen. Dit is het oudste fietsrecord ter wereld! Al 132 jaar proberen mensen het record te verbreken, zonder succes.

Graem Obree, zelf wereldduurrecord houder én bedenker van de ‘Super man’ positie vertelt in de video: ”Mensen onderschatten dit record echt. Ze vergeten dat de Victorianen élke dag op deze fietsen/" 7136 target="_self">fiets zaten. Voor hun was dit net zo belangrijk als een potje voetballen. Er werden continu wedstrijden gehouden, het was echt een sport waar ze voor trainde.”

Dit was voor Mark Beaumont alleen maar meer reden om zelf een serieuze poging te wagen. Maar hoe train je voor een wereldrecord van één uur als je de hele wereld hebt over gefietst met soms 450km op één dag? Mark kiest voor een eigen aanpak door met een team van andere hoge bi renners als peloton te gaan racen. Zijn doel: 36km in één uur.

Is zijn harde werk en unieke aanpak voldoende geweest om het wereldrecord te verbreken? Bekijk de video voor het antwoord (vanaf 7:40 begint de race)!

Share this post