Ad: Sigma Sport over het verschil tussen Lux en Lumen

Ad: Sigma Sport over het verschil tussen Lux en Lumen

Vaak wordt gevraagd waarom er verschillende lichtwaarden zijn voor fietsverlichting? Waar de een het heeft over Lux, daar heeft de ander heeft het weer over Lumen. Ook is er veel ergernis onder weggebruikers over extreem sterke koplampen waardoor je als tegenligger volledig verblind wordt, mag dat eigenlijk wel? Zijn er eigenlijk ook fietslampen die wel ver schijnen, maar zonder te verblinden? We zetten het graag voor je op een rijtje.

Lux vs. Lumen

Lux wil zeggen, de lichthoeveel die gemeten op 10 meter afstand in een door de wet (strenge Duitse StVZO) vastgesteld vlak aankomt. De Lux waarde zegt dus iets over de lichteffectiviteit. Deze wettelijk goedgekeurde lampen mogen niet verblinden en moet netjes naar beneden schijnen op de weg, net als een autolamp. De wet heeft Lux en het lichtbeeld als norm gesteld. In Nederland en België moet je als fietser natuurlijk ook aan de verkeersveiligheid voldoen en mag je tegenliggers op de openbare weg niet verblinden. Deze lampen zijn met name ontwikkeld voor het gebruik op de openbare weg en daarmee erg geschikt voor veeleisende racefietsers en forensen die de hele winter buiten blijven doortrainen.

Lumen is de lichtkracht van een LED, echter bepaald de lens nog het lichtbeeld. Een hoge Lumen-waarde zegt niet meteen dat je ook een mooie lichtbundel krijgt. Er ligt hier geen standaard of wetgeving aan ten grondslag, een fabrikant kan dit naar eigen inzicht bepalen. Powerlampen hebben meestal een rond lichtbeeld en schijnen veel hoger en breder, waardoor deze mogelijk kunnen verblinden. Doordat de lampen breder en hoger schijn kun je je beter oriënteren in het bos en onverharde paden. Deze lampen zijn met name ontwikkeld voor sportief gebruik bijvoorbeeld voor avondritten in het bos, 24-uurs MTB races e.d.

Vraag: kun je de Lux-waarde omrekenen naar Lumen?

Nou, eigenlijk niet, omdat verschillende parameters moeten worden overwogen zoals hierboven uitgelegd. Sigma Sport biedt een breed assortiment fietslampen aan, zowel de wettelijke goedgekeurde Aura Serie als de sportieve powerlampen uit de Buster Serie.

Hight lights AURA-series wettelijke goedgekeurde verlichting

Sigma Sport introduceerde recent maar liefst drie koplampen tegelijk: de AURA 35, 45 en 80 Lux! Krachtiger, compacter en innovatief! Zo heeft de Aura 45 een lichtsensor voor (dagrijstand) welke de verlichtingssterkte al naar gelang het buitenlicht automatisch aanpast. De Aura 80 is met 80 Lux en 90m lichtbundel een uitermate krachtige lamp! Daarmee is het een aantrekkelijke lamp voor de veeleisende, intensieve gebruikers zoals forensen die dagelijks van en naar de stad rijden, alsook de fanatieke racefietsers die ’s avonds blijven doortrainen op de weg. Het gebruik van aluminium elementen, de coole, brede Light Guide langs beide zijden en de indicatoren voor accu- en lichtmodus geven de lamp een hoogwaardige, trendy uitstraling.

 • Modellen Aura Serie: Aura 25, Aura 35 USB, Aura 45 USB, Aura 60 USB en Aura 80 USB
 • Krachtig verlichting voor op openbare weg, uitgedrukt in Lux
 • Schijnt net als een autolamp netjes naar beneden, niet-verblindend lichtbeeld
 • Voldoet daarmee WEL aan de wettelijke verkeerseisen
 • Voor veeleisende gebruikers op openbare wegen (racefiets) of dagelijks intensief forensen
 • Tot krachtige 80 Lux lichtopbrengst -> schijnt tot 90m ver

High Lights BUSTER-series power lampen

Met een krachtige lichtbundel bieden de BUSTER powerlampen perfect zicht bij alle sportieve avond- en nachtelijk ritten. De modellen komen het beste tot zijn recht in fietstochten in moeilijke terreinen en omstandigheden en op smalle MTB trails. De BUSTER-Serie bestaat uit de lichte, compacte instapper BUSTER 100, de BUSTER 300 is de kleine krachtpatser met 300 Lumen terwijl de BUSTER 700 lekker vette 700 Lumen en 100 meter verlichtingsbereik biedt! En tenslotte maak je met de BUSTER 2000 lumen van de nacht een dag! Inclusief innovatieve afstandsbediening en helmhouder, ideaal voor 24 uurs races en het snellere MTB werk.

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets Magazine (9-2019): ‘Buster 700 is beste Koop’

 • Modellen Buster Serie: Buster 100, Buster 300, Buster 700 en Buster 2000
 • Powerverlichting, uitgedrukt in Lumen
 • Schijnt breed en rond en is mogelijk verblindend
 • Voldoet daarmee NIET aan de wettelijke verkeerseisen
 • Meer sportief gebruik (MTB/Enduro/24-uurs races), betere oriëntatie in bos door brede lichtbundel, of forensen -> donkere wegen/dijken/weilanden
 • Tot krachtige 2000 Lumen lichtkracht -> schijnt tot 200m ver

Het vinden van het juiste voorlicht, is een kwestie van persoonlijke voorkeur. De AURA-Serie wettelijk goedgekeurde koplampen zijn aantrekkelijke lampen voor de veeleisende, intensieve gebruikers zoals forensen die dagelijks van en naar de stad rijden, alsook de fanatieke racefietsers die ’s avonds blijven doortrainen op de weg. De BUSTER-Serie powerlampen bieden perfect zicht bij alle sportieve avond- en nachtelijk ritten en komen het beste tot zijn recht in op onverharde of bosrijke paden en op smalle MTB of gravel trails.

Alle Sigma Sport fietsverlichting op een rijtje:
https://www.sigmasport.com/nl/produkte/licht-systeme
of
https://sigma-lighting.com/nl
of
https://sigma-inmotion.com/nl/wettelijk-goedgekeurde-fietsverlichtin-lux-en-lumen/

Share this post