5x de steilste straten ter de wereld

5x de steilste straten ter de wereld

Ben jij niet bang voor een flinke beklimming en kan het je niet steil genoeg? Dan kunnen deze straten op je bucketlist. Het zijn relatief korte straten, maar het stijgingspercentage ligt extreem hoog, waardoor ze behoorlijk pittig zijn. Welke zou jij willen beklimmen? 

1. Baldwin Street – Nieuw Zeeland

Gem. stijgingspercentage: 35%
Afstand: 300m

Deze straat in Nieuw Zeeland wordt beschouwd als de meest steile straat ter wereld. Sinds 2013 is de straat ook officieel opgenomen in het Guiness Book of Records als ‘World’s Steepest Street ‘. Leuk detail: de straat is zo steil dat het asfalt vervangen moest worden door beton, omdat op hete dagen het asfalt letterlijk naar beneden smolt!

2. Waipio Valley Road: Honokaa, Hawaii

Gem. stijgingspercentage: 25%
Maximale stijting: 45%(!!)
Afstand: 900m

Ben jij een échte klimmer en kan het jou niet zwaar genoeg? Dan is de Waipio Valley Road in Hawaii er eentje voor op je bucketlist. Over zwaar gesproken… De straat is 900 meter lang en met een maximale stijging van 45% is dit écht een loodzwarde beklimming. De weg is zelfs zo steil dat hij alleen toegankelijk is voor voertuigen met vierwielaandrijving, wandelaars en fietsers.

3. Canton Avenue – Pittsburgh, Pennsylvania

Gem. stijgingspercentage: 38%
Afstand: 200m

Deze straat is uitgeroepen tot de steilste ‘public road’. Jaarlijks wordt hier de ‘Dirty Dozen Bicycle Race’ gehouden en dat is er eentje voor de echte klimmers. Met een stijgingspercentage van 38% gaat het tijdens deze race niet om de winst, maar om überhaupt de finish te halen… En dat lukt lang niet iedereen. Eén renner heeft er ooit zelfs 7 uur over gedaan om de top te behalen.

4. The Corkscrew – Engeland

Stijgingspercentage: 27%
Maximale stijging: 45%
Afstand: 100m

Deze is iets dichter bij huis. De ‘corkscrew’ ligt vol kasseien is gelegen in het Noorden van Engeland. Hij is kort, maar krachtig met zelfs een stukje met een stijgingspercentage van 45%!

5. Calcada das Carquejeiras – Porto

Stijgingspercentage: 25%
Afstand: 200m

In het centrum van Porto vind je dit pareltje van een heuvel(tje). Stevige banden zijn vereist want het is een weg vol kasseien, waarbij de stijging constant blijft. Een pittige klim, maar het uitzicht is het allemaal waard!

5. Lombard Street – San Fransisco

Stijgingspercentage: 27%
Afstand: 700m

San Francisco’s Lombard Street is uitgeroepen tot de meest ‘kronkelige’ straat ter wereld, niet zo gek als je bovenstaande foto bekijkt. Hoewel de volledige straat 4,5 km in beslag neemt, is het meeste bekend én steile stuk slechts één huizenblok lang. De zigzag straat is in 1923 gebouwd, uit pure noodzaak omdat geen enkel voertuig de de natuurlijke helling van 27% aankon.

Uiteraard is hier alleen eenrichtingsverkeer toegestaan, in oostelijke richting (bergafwaarts). Mocht je ‘m met de fietsen/" 7136 target="_self">fiets willen uitproberen, zal het dus om een afdaling gaan 😉

Share this post