Review: Giant XTC Advanced SL 29 1, allemans vriend

Review: Giant XTC Advanced SL 29 1, allemans vriend

Na de remake van de Cannondale F-SI in 2018 en een gloednieuwe Specialized Epic in 2019 is het nu de beurt aan Giant om zijn XTC te herzien. Moderne geometrie, een lager gewicht en vooral nog eenvoudiger. Een fietsen/" 7136 target="_self">fiets voor iedereen, voor elk niveau. We namen hem mee het veld in voor een rijtest.

Een XTC kun je al kopen zolang er met mountainbikes wordt gekoerst. Een XTC is altijd goed, voor iedereen, voor elk
niveau. Met de introductie van deze zoveelste generatie is de focus vooral gelegd op het updaten van de geome­trie en de daar uit voortkomende rij­ eigenschappen. Met name om de fietsen/" 7136 target="_self">fiets weer wedstrijdproof te maken op par­coursen van hors categorie. Een lange­re bovenbuis, luiere balhoofdhoek en steilere zitbuis zorgen ervoor dat de fietsen/" 7136 target="_self">fiets minder nerveus wordt bergaf en zodoende beter te besturen op lastiger terrein.

Ook Giant doet de voorderailleur in de ban. Op de XTC vind je enkel nog 1x groepsets. Net als standaard lekker brede banden. Houden we van. Tijdens een eerste introductie op de nieuwe MTB­-route van Almere waren we onder de indruk van het lichtvoetige gevoel dat de XTC ons gaf. Echt bochtjes maken is er op de grasbult niet bij en daarom pikten we de Giant nog eens op voor een wat uitgebreidere test op lokaal terrein. Met bochten dit keer.

Giant XTC Advanced SL 29 1 Giant XTC Advanced SL 29 1 Giant XTC Advanced SL 29 1

Een trouwe hond

Op bekend terrein zijn de XTC en ik snel vrienden. Even de zit finetunen, en een korte stop om het zadel te wisselen,
verder zit alles naar wens. Het zadel is met 120 millimeter breedte eigenlijk te smal voor bijna iedereen. Geven we het beestje de sporen, dan volgt hij als een trouwe hond zijn baasje. Bocht in, bocht uit. Alles voelt direct vertrouwd. Lekker licht, degelijk, maar zonder ‘wow’ fac­tor. De wielen zijn opgebouwd met Giant’s eigen carbon velgen. Materiaal waar je je geen zorgen over hoeft te maken.

De Shimano XT­-groepset laat niet geheel onverwacht geen steek vallen en doet perfect wat wij allemaal willen. Direct schakelen bij het indrukken van de hendel en meteen blokkeren bij het aantippen van de remgrepen. Een mooie parelmoerblauwe glitterlak moet voor de nodige schwung zorgen en dat lijkt te werken wanneer ik de reacties op het parkeerterrein bij de mountain­bikeroute peil.

Giant XTC Advanced SL 29 1

Conclusie

Giant trekt de reeks XTC’s op dezelfde voet door als waarmee ze al jaren bezig zijn. Een degelijke allemansvriend waarmee zowel de toertochtverslinder als de wedstrijdrijder uit de voeten kun­nen. Degelijkheid en een allround rij­ gevoel voeren de boventoon. Wil je een exclusief raspaardje waarmee je ande­re fietsers de ogen uitsteekt, dan is de XTC niet je fietsen/" 7136 target="_self">fiets. Wil je gewoon een heel goede mountainbike? Dan word je vast gelukkig van de XTC Advanced SL.

Share this post