Onbekende merken uit Zwitserland, ken jij ze?

Onbekende merken uit Zwitserland, ken jij ze?

Trek, Specialized, Cannondale. We kennen ze allemaal. De bekende merken uit de fietsbranche. Nu zijn deze drie toevallig allemaal Amerikaans. Net als nog een heleboel (voornamelijk) mountainbike merken. Maar de wereld staat niet stil en in elk land zijn wel mooie merkjes te vinden. Soms met wat speurwerk, andere zijn duidelijker zichtbaar. We struinen europa af op zoek naar merken waar je wellicht nog nooit van gehoord hebt. Vandaag: bergparels uit de Alpen.

Carbon uit eigen huis en doorgedreven technologie. In de alpenlanden wordt er niet enkel gefietst, maar ook gewerkt. Diverse kleine merkjes zitten er verscholen in een oude boerderij of bedrijfshal. En dan hebben we het niet over merken als BMC, DT-Swiss of OPEN. Die trouwens alle drie op ongeveer 10 kilometer van elkaar zijn gevestigd. Vandaag kijken we even een deurtje verder. Hebben we een mooi merk gemist? Laat het ons weten in de comments.

Thömus
Thomas Binggeli is de drijvende kracht achter dit inmiddels zeer complete merk. Vlaggenschip van de collectie is onder andere de Lightrider Worldcup. Ontworpen om Mathias Flückiger in Tokyo richting het podium te brengen. Een Thömus herken je direct aan de typische styling en meer dan eens een rode kleur.
thoemus.ch

Bold
In Biel zit niet enkel DT-Swiss, ook Bold bicycles. Een kleine collectie biedt het merk aan. Wat maakt een Bold speciaal? Ze leveren volledig geveerde fietsen zonder dat je een achterdemper kunt waarnemen. Het veersysteem zit volledig weggewerkt in het frame. Bijzonder! De Bold fietsen zijn daardoor een opvallende verschijning en staan hoog op onze wishlist om eens goed uit te testen.
boldcycles.com

Stoll
De fully heeft wat weg van een Rose. De hardtail oogt als een Ghost. Stoll maakt hun fietsen echter volledig zelf. In eigen huis. Kijken we naar het logo op de balhoofdbuis dan zien we een berggeit. En dat is niet voor niets. 780 gram weegt een hardtail frame. Lichter dan menig top raceframe!
stoll-bikes.ch

Stöckli
Helaas zijn de fietsen van Stöckli niet meer beschikbaar. Wel maken ze eigen ski’s. Waarom dan toch in het lijstje? Stöckli was het merk waarmee Jolanda Neff haar eerste grote wedstrijden mee won. En eerlijk, heel veel meer typisch lichtgewicht marathon proof als deze Stöckli vind je ze niet snel.
stoeckli.ch

Share this post