Getest: Sunrace 11-speed mtb cassette

Getest: Sunrace 11-speed mtb cassette

Sram en Shimano domineren de markt voor mtb-cassettes. Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer is. De Taiwanese onderdelenfabrikant SunRace stuurde ons al enige tijd terug hun 11-SPEED CSMX8-cassette met breedbandige 11-46 vertanding. Mooi ding, met een rood geanodiseerde spider.

De kransjes zijn van staal, alleen de grote 46er is van aluminium. Onze cassette is zwart, maar je kunt ‘m ook in metaalkleur krijgen. Het gewicht is met 485 gram net iets meer dan de Shimano XT 11-46-cassette. En net als de Japanner cassette past ook de Taiwanees op een gewone body. Schakelen doet de CSMX8 erg goed, maar wordt nét niet het niveau van de XT-cassette gehaald waarvan de CSMX8 de plaats in nam. Het verschil is gering, maar het is er wel.

Als ik staand in de pedalen een heuvel opbeuk en van verzet wissel, dan verplaatst de ketting zich met name in het midden van de cassette soms wat minder soepel van de ene krans naar de andere. Nogmaals; dit is mierenneuken op de vierkante millimeter en bij schakelen in vlak terrein voel je al helemaal geen verschil, maar desondanks blijft Shimano XT wel de referentie. Overigens, als het gaat om het schakelen. De verdeling van de kransjes heeft SunRace beter voor elkaar, zonder de vreemde grote stap die Shimano aan het eind van de cassette maakt, van 37t naar 46t. De verdeling op de SunRace is veel evenwichtiger: 11-13-15-18-21-24-28-32-36-40-46t. Slijtage is na vijfhonderd kilometer nog nauwelijks zichtbaar, dus ook op dat vlak is de CSMX8 een goed alternatief voor de concurrentie uit Japan en Amerika.

O ja, voor wie een nóg breder bereik wil: SunRace heeft ook een 11-50t in z’n assortiment. (AK)

Meer info: sunrace.com

Share this post