Getest: Pedaling Innovations Catalyst, is breder beter?

Getest: Pedaling Innovations Catalyst, is breder beter?

Al twee jaar heb ik geen klikpedalen meer op mijn mountainbikes. Dat begon in de Alpen, waar ik in lastige afdalingen makkelijker een voetje aan de grond wilde kunnen zetten. En het ging verder op de vaderlandse bosparkoersen, waar ik ontdekte dat ik met platformpedalen helemaal niet langzamer ging dan met klikpedalen. Of beter: op een paar pedalen van Pedaling Innovations.

Deze flat-pedals zijn bedacht door de Amerikaanse mountainbiker James Wilson, die zich tijdens het trainen in de sportschool afvroeg waarom je bij het fietsen de kracht overbrengt via de bal van je voet, terwijl je dat bij het heffen van gewichten juist met de gehele voet doet, inclusief de hiel. Kan je dan ook bij fietsen niet beter je vermogen op de pedalen overbrengen met de gehele voet? Niet alleen heb je dan meer kracht beschikbaar, maar tevens sta je stabieler, dacht Wilson. Om de proef op de som te nemen ontwikkelde hij de Catalyst, een contraptie die meer weg heeft van een treeplank dan van een pedaal. 143 mm lang is-ie, en 95 mm breed! Daar past inderdaad bijna je hele voet op. Dat is dan ook precies de bedoeling; je plaatst bij deze pedalen de voetboog boven de as, zodat het grootste gedeelte van de voet door het immense platform ondersteund wordt.

Hoe het fietst, deze ‘treeplanken’? Wat mij betreft heerlijk. Natuurlijk is het flink wennen, na tig jaar klikken. De reflex om de bal van je voet ter hoogte van de as te plaatsen moet je stevig onderdrukken. En omdat je de gehele voet gebruikt om kracht te zetten, spreek je voor een deel andere spieren en pezen aan, zoals de hamstrings en de bilspieren. En andere juist minder, zoals de kuitspier en de achillespees. Trekken aan de pedalen gaat niet meer, je zit immers niet meer vast. Je zou daarom denken, dat je daardoor minder kracht kunt overbrengen en minder snelheid kunt ontwikkelen. Maar daarvan is totaal geen sprake. Ik ga met deze pedalen beslist niet langzamer en bij staand klimmen heb ik zelfs het idee, dat ik meer kracht kwijt kan dan met spd’s. En de kniepijn die tijdens lange tochten altijd opspeelde, blijft met deze pedalen weg.

Maar sneller of langzamer, stabieler zijn deze pedalen zeker. Dat is vooral duidelijk in lange afdalingen door ruig terrein. Vermoeide enkels en overbelaste achillespezen? Helemaal geen last meer van. In plaats van de enkels vangen nu de benen alle klappen op. En die kunnen dat echt veel beter. Zo kom ik frisser en met meer controle beneden. En dan nog iets over die extra stabiliteit: omdat je voeten op deze pedalen horizontaal blijven, moet het zadel wat lager staan dan je gewend bent. Hoeveel lager is persoonlijk, maar de mijne heb ik bijna anderhalve centimeter laten zakken. Door die lagere zadelstand ga ik makkelijker en met meer controle door de bocht.

Pedaling Innovations biedt de Catalyst-pedalen in zwart, blauw, rood en grijs aan voor € 85,-, inclusief een setje extra lange pennetjes. Bevallen ze niet, dan kun je ze binnen dertig dagen terugsturen en krijg je je geld terug. Het is de moeite waard deze tegendraadse pedalen eens te proberen. Maar let op: sinds ik op de Catalysts rijd, liggen mijn spd-pedalen en -schoenen in de schuur stof te vangen…

Testrapport
Gebruikt: 2 jaar

+ Uitstekende krachtoverbrenging
+ Veel grip
+ Superieure stabiliteit
+ Lagers en assen zijn vernieuwbaar
– Zwaar (510 gram)

Meer info: pedalinginnovations.com

Share this post