Getest: Absolute Black, Oval Traction

Getest: Absolute Black, Oval Traction

Niks nieuws aan ovale kettingbladen natuurlijk, maar de 1x-revolutie maakt deze dingen ineens wél een stuk interessanter. Immers, er zit geen voorderailleur meer in de weg. Dat is ook de reden, dat de Britse firma Absolute Black flink aan de weg timmert met een serie direct-mount kettingbladen die je zó op een Sram-crankstel kunt schroeven.

Echt appeltje-eitje, meer dan drie boutjes los en weer vastdraaien, dat is alles dat je moet doen om een OVAL TRACTION-voorblad te monteren. Absolute Black claimt dat met hun ovale kettingblad een hogere snelheid bereikt kan worden. Dit omdat het kettingblad, naarmate je dichter bij het dode punt van de pedaalomwenteling komt, kleiner in diameter wordt. Op het moment dat de trapbeweging het minst effectief is, beschik je dus feitelijk over een kleiner verzet. En andersom. Op het meest effectieve punt in de omwenteling, is het verzet zwaarder. Maar toch is dat niet het belangrijkste unique-selling-point. Belangrijker is volgens de makers de extra tractie die een ovaal blad oplevert.

Lees ook

AGU wordt distributeur van Absolute Black

Wat mij betreft maakt Absolute Black beide claims waar. Rijd ik normaal met een 32-tands voorblad door het bos, nu kan ik makkelijk een 34er hebben. Maar ondanks dat die extra snelheid mooi is meegenomen, is de toegenomen tractie ook wat mij betreft het belangrijkste aankoopargument. In steile beklimmingen is onmiskenbaar voel- en zichtbaar, dat het ovale blad de pedaaldruk beter over de gehele rotatie verdeeld, waardoor het wiel zelden of nooit meer slipt. Daarbij komt het gevoel, dat ik soepeler, ronder trap. Maar goed, dat laatste is dus een subjectieve ervaring. De Absolute Black Oval Traction Chainring komt in naast rood in zwart, goud en groen. Ze worden aangeboden met 26 tot 34 tandjes en zijn óók geschikt voor de nieuwste 1×12 transmissies.

Absolute Black Oval Traction Chainring, € 56,99
absoluteblack.cc

Share this post