Getest: 3 betaalbare mountainbike helmen

Onlangs testen we enkele high-end race helmen. Of dat niet wat betaalbaarder kon? Natuurlijk. We proberen van alles en testen spullen voor een brede doelgroep. Ditmaal helmen voor op de mountainbike. In een vriendelijke prijsklasse.

BBB Dune Mips (BHE-22)

Ongeveer een jaar geleden plaatsten we een review van 11 verschillende mountainbike helmen. BBB stuurde de Ore in. Inmiddels is er de Dune, een gloednieuw model. Inclusief MIPS.
De Dune koop je bij de dealer of online voor €79,90. Te bestellen in meerdere kleuren en drie maten. We testen alle helmen in maat medium. Zo ook deze.
De helm heeft een volledige kunststof buitenschaal. Gevormd rondom een EPS foam basis. Voor zover niet nieuws. Ook heeft de Dune, net als de Scott helm een volledig MIPS-binnenwerk. Direct zichtbaar aan de gele kleur. Mips maakt het mogelijk om bij een val de helm onafhankelijk van de schedel te verdraaien en zo de crash impact te verminderen. Je hebt er geen last van, je voelt het niet. Maar het helpt je wel wanneer het nodig is.

Compleet ziet de helm er netjes en degelijk uit. De klep is te verwijderen en dat werkt met een kliksysteem. Dit werkt er goed en makkelijk. Een duidelijke klik. De klep blijft stevig op zijn plaats zitten zonder speling. Het sluitsysteem sluit niet volledig rondom. Dit doet geen enkele helm in deze test. Dat is één van de verschillen met een duurder exemplaar. De grote knop aan de achterkant is makkelijk te bedienen. Hij heeft wel wat veel speling, en is vrij glad. Ook voel je het niet heel goed wanneer je de knop losser draait Dit had wel iets verfijnder gemogen.

De pasvorm is vrij rond. Hierdoor is hij geschikt voor veel mensen. Let wel op. Passen is aan te raden. Net als bij de eerder geteste Ore zijn de pads aan de binnenzijde van de helm vrij dik waardoor de helm kleiner uitvalt va op papier. De geteste M voelt hierdoor vrij smal aan.
Het is BBB gelukt om voor een degelijke prijs een zeer complete helm te ontwerpen. MIPS, veel mooi afgewerkte details zoals de stevige klep. Die overigens niet verstelbaar is. De helmbandjes ‘verdwijnen’ als een Efteling Sprookje in het foam en de helm pads zijn stevig en zitten met voldoende drukkers vast.
BBB Dune
€79,90


Scott Arx plus

De helm van Nino! Of althans, de betaalbare versie daarvan. De Arx plus is iets duurder dan de BBB en Endura helm, maar vind je online al snel voor hetzelfde bedrag. Deze helm is met 257 gram (nagewogen) wel aanzienlijk lichter dan de andere twee.

De Arx plus ziet er veel luxer uit dan zijn prijs doet vermoeden. Het niveau van afwerking is hoog. Zo is de schaal van de helm tot aan de binnenzijde aan toe afgewerkt en heeft de schaal meerdere kleuren. Om hem mountainbike proof te maken is er gekozen om een klein vizier mee te leveren. Deze is eenvoudig vast te klikken. Helaas blijft het klepje niet al te stevig zitten en die je hem bijna voor iedere rit wel opnieuw vast te zetten. Niet echt handig!

Gelukkig ziet de helm er ook piekfijn uit zonder klep. Dit model is net als de BBB helm uitgerust met een volledige MIPS schaal. Extra veiligheid is nooit weg! De pasvorm is neutraal, wat breder dan de BBB en vergelijkbaar met de Endura helm. Wel voel je direct dat de helm echt lichter is dan de concurrentie in dit vergelijk. Het sluitsysteem voelt degelijk. De ‘klikjes’ van de draaiknop zijn hard en duidelijk. De helm pads zijn redelijk dun en vrij hard. Hierdoor nemen ze minder vocht op en dienen ze vooral om comfort te geven en te beschermen tegen de plastic MIPS schaal. Persoonlijk vind ik dit wel prettig. Het voorkomt dat je een druppende zweet douche word.

De Arx Plus oogt luxer dan de andere twee helmen en voel comfortabeler. Het ieniemienie vizier blijf niet goed zitten en voegt daardoor weinig toe. Hierdoor oogt hij meer XC dan trail.

helmtestKoroydmountainbike
Share this post