Niemand is te oud om te leren. In de leer bij Mikey’s bike adventures

Niemand is te oud om te leren. In de leer bij Mikey’s bike adventures

Vaak horen we als gelukkige redactieleden dat wij de hele dag niet anders doen dan fietsen. De praktijk wijst helaas anders uit maar ach, ons hoor je niet klagen. En ondanks dat we iedere dag fietsen, in het bos of op de weg moeten wij ook mee met onze tijd. Merken komen tenslotte continue met nieuwe ‘innovaties’ en rare concepten en onze taak om daar een rondje op te fietsen. Om ervoor te zorgen dat we met alles overweg kunnen zonder de poliskosten door het dak te laten gieren dagen wij onszelf nog weleens uit. Een wedstrijdje, een bizarre toertocht of, je bent immers nooit te oud om te leren een clinic.

Mikey doet het alvast even voor

Eind Januari rolden we een middag samen met Maichel Lemmens van Mikeys’ bike adventures van de Limburgse heuvels om ons skillslevel wat aan te scherpen. Mikey, in het verleden een verdienstelijk mountainbiker die het op Elite niveau menig coureurs moeilijk kon maken. Door de jaren heen is het racen meer ‘funnen’ geworden en heeft de cross country fietsen/" 7136 target="_self">fiets grotendeels plaats gemaakt voor Enduro. Lekker veren, springen en flowen dus. Dat willen wij ook!

Al dagenlang kijk ik downhillvideo na downhillvideo op youtube en bij iedere scene denk ik natuurlijk, dat wil ik ook kunnen. En vooral: ‘hoe moeilijk kan het zijn’. Ik fietsen/" 7136 target="_self">fiets al 16 jaar zowel op de mountainbike, racefiets en cyclocrosser maar mijn ‘skillset’ is nog lang niet voltooid. In de koude maar zonnige bossen van de omgeving Sittard warmen we samen op alvorens we samen wat sprongetjes nemen. Mikey tast mijn niveau af en ik doe mijn best om niet tegen de vlakte te gaan en tegelijkertijd mijn beperkte ‘style’ te tonen. Als snel gaan we een stapje verder en word per fase uitgelegd hoe je het best meerdere sprongen – een sectie – kan nailen. Het gaat over ‘transitions’ ‘flow’ en ‘line choice’. Het komt er op neer dat het aftasten van je comfortzone de hype geeft die je zo veel meer wil laten voelen en dat ik na een keurig voorbeeld van Mikey -want hoe moeilijk kon het tenslotte ook weer- zijn zelf de stoute schoenen aantrek. De eerste keer mislukt, niets aan de hand maar mis je de landing dan trek je volgende afsprong ook niet. Na nog een keer op en neer ga ik redelijk smooth over de bultjes en krijg ik een ‘boks’, yeah bro!

Rust, vertrouwen en vooral comfortabel zijn met jezelf en de zaak waar je mee bezig bent is wat ik continue mee krijg. Mikey legt het rustig uit, filmt al mijn pogingen om de nieuwe Greg Minnaar te worden en herleid stap voor stap de afdalingen. Wanneer we weer een stap verder gaan en de sprongen meer ‘lip’ krijgen (hypertaal voor je vliegt omhoog in plaats van vooruit bij de afsprong) gaat het dan toch een keer mis. Een paar meter verder dan de eigenlijk geplande landing lig ik op mn kop in het zand. Hoort er ook bij.

Mikey legt uit hoe het moet.

Na de ‘vliegles’ rijden we nog wat andere mooie secties. Krijg ik uitleg over hoe je snelheid in de bochten vasthoud en waarom de bochtentechniek bij verschillende disciplines zo anders zijn. We sturen die middag bijvoorbeeld compleet anders dan wat ik de hele winter op mijn cyclocrossfiets heb geleerd en gedaan. Maichel legt het allemaal uit en bewaard de rust. Het is niet de eerste keer dat hij dit doet. Vandaag ben ik alleen maar normaal worden de clinics in kleine groepjes gehouden. Van cursussen voor beginners met focus op controle en plezier tot vergevorderd enduro en freeride werk. Op verschillende locaties vooral in Limburg kun je Maichel bijna wekelijks terugvinden. Ook meteen de reden waarom ik hem ken. Want als liefhebber van de kleine onbekende maar o zo mooie trails in de grensstreek kom ik zijn ‘klasje’ bijna altijd tegen wanneer we weer eens een dagje hoogtemeters aan het stapelen zijn.

Na een middagje oefenen begint het al ergens op te lijken.

De middag sluiten we af met wat spelen op en rond de klimmetjes. We dagen elkaar uit maar al snel is het weer duidelijk, Ik ben rap, hij is technisch. Bochten op je voorwiel, onmogelijke passages allemaal geen probleem voor mijn leermeester vandaag. Wil je jezelf ook een boost geven en vind je het leuk om te leren? Door het hele land vind je diverse bedrijfjes en instanties die clinics en cursussen verzorgen zowel voor de racefiets als met de mountainbike. Zo’n dag is verfrissend en inspirerend en misschien voel je jezelf aan het eind van de dag wel een beetje meer pro.

Share this post