Nog meer ondershirts, 3 reviews

Nog meer ondershirts, 3 reviews

Te koud, maar ook te warm, gekleed zijn kan je fietstocht flink verpesten. Met een goede baselayer voorkom je dit soort problemen. Ondershirts heb je in allerlei soorten en materialen. Met lange mouw, korte mouw, zonder mouwen. Van polyester, spandex, merino en allerlei combinaties van materialen.

Isolatie en vochttransport

Een goed ondershirt zorgt voor een eerste isolatielaag én voor vochtafvoer naar de buitenlaag. Daardoor blijft je huid droog, word je niet koud als je stilstaat en krijg je het ook niet te warm in een drijfnat shirt. In Fiets nr.10 nemen we een aantal ondershirts onder de loep. We testen daar ondershirts van Pas Normal, Castelli, Mavic, Craft en Megmeister en geven nog wat info over andere modellen. Hieronder nog drie extra ondershirtjes, geschikt voor diverse omstandigheden.

B’Twin ondershirt wit 500

Warm weer of indoorfietsen

Een prima mouwloos shirt dat niet veel kost. Hoewel bijhoorlijk elastisch is de pasvorm hier en daar toch wat losjes . Het shirt is voornamelijk van polyester (84%), de rest is elasthaan. Het zou dus niet veel vocht op moeten nemen, maar het doorgeven aan de volgende laag. Dat lukt redelijk. Bij wat koelere temperaturen voel je als je stilstaat dat het shirt wel wat vocht vasthoudt en dat je dus toch afkoelt.

Dankzij het gaasachtige materiaal droogt het wel weer snel. Het shirt weegt niet veel en heeft al heel wat wasbeurten overleefd. Prima voor gebruik bij een graad of 20 tot veel hoger, hoewel dat uiteraard persoonlijk is en afhankelijk van de volgende laag.

Meer info: decathlon.nl
Prijs: €14,99

Rogelli Core Tanktop (2-pack)

Voor Hollandse zomers en in het najaarszonnetje

Nog een mouwloos shirt, daar houd ik van. Met een racefit, zoals Rogelli dit noemt. Het sluit dus nauw aan. Dankzij nog zo’n marketingterm, 4-way strecht, zit dit shirt mij heerlijk. Strak, maar niet knellend. Opgebouwd uit 90% nylon en 10% spandex. Het materiaal is redelijk dik en neemt zelf ook wel wat vocht op. Ik draag deze graag, bij temperaturen tussen 10 en 20 graden…daarboven vind ik het wat warm.

Je krijgt er twee voor deze prijs. Gewoon in de wasmachine te stoppen, komt er al bijna droog uit, en het blijft mooi elastisch ook na veel wasbeurten. De fit is strak en erg lang. Als je een kort bovenlijf hebt misschien wel te lang.  Dat heb ik niet, dus ik ben er blij mee dat ook de onderrug goed beschermd wordt.

Meer info: rogelli.com/core-tanktop—2-pack
Prijs: € 29,95 (per 2)

Cafe du Cycliste Gabrielle

Voor zomer en herfst

Een ondershirt met korte mouwen, gemaakt van 75% merino en 25% zijde. De geweldige werking van merinowol mag ondertussen duidelijk zijn. Ideale eigenschappen voor vochtafvoer en het neemt geen geurtjes aan. Ook bij dit ondershirt dus een prima vochtafvoer naar de volgende laag. De pasvorm is fijn. Niet te strak en niet te los, al zitten bij mij de dunne boordjes om de bovenarm wel enigszins strak. Terwijl ik, zoals je op de foto ziet, toch niet echt indrukwekkende biceps heb. Voordeel daarvan is wel dat de mouwen niet opstropen als je je ‘boven’shirt er overheen aantrekt. Het shirt mag in de wasmachine op 30 graden. Van deze drie ondershirts is dit het meest veelzijdige. Qua temperatuurrange, maar ook vanwege het gebruikte materiaal. Op vakantie spoelde ik het even uit onder de douche en trok hem de volgende dag weer aan….zonder luchtjes, en gebruikt tussen de 8 en 24 graden. Cafe du Cycliste laat zijn kleding maken in Europa.

Meer info: cafeducycliste.com
Prijs: €60,-

fietsen/" 7136 target="_self">Fiets oktober 2018

In de oktober uitgave van fietsen/" 7136 target="_self">Fiets magazine vind je meer reviews van ondershirts, daarin de:

Je bestelt het nummer in onze shop, voor € 6,75.
Deze maand krijg je er een 32 pagina’s dikke gravelspecial bij!

Share this post