Nieuwe helmtechnologie van Trek en Bontrager, Wavecel

Nieuwe helmtechnologie van Trek en Bontrager, Wavecel

Bontrager introduceert met veel tamtam een nieuwe helmtechnologie met de naam WaveCel. En terecht, want volgens onafhankelijk onderzoek door de gerenommeerde Virginia Tech University is deze helm tot 48x effectiever bij het voorkomen van een hersenschudding ten gevolge van een val met de fietsen/" 7136 target="_self">fiets dan standaard EPS-schuim.

Beter dan MIPS

Deze universiteit doet al jaren onderzoek naar de werking van helmen en dan met name naar het effect op het vallen met een voorwaartse snelheid waarbij ‘rotational velocity’ optreedt. Opvallend is dat het WaveCel materiaal zelfs nog iets beter scoort dan het (ook al prima werkende) MIPS systeem.

WaveCel is een comprimeerbare celstructuur aan de binnenkant van Bontrager WaveCel-helmen. Het materiaal is ontwikkeld door orthopedisch chirurg dr. Steve Madey en biomechanisch ingenieur dr. Michael Bottlang, twee experts die al 25 jaar samenwerken op het vlak van fractuurbehandeling, borst- en bekkenletsel en de voorkoming van hoofdletsel.

Anders dan bij een standaard helm van schuim, die ontworpen is om te beschermen tegen een loodrechte inslag werkt WaveCel goed bij het type fietsongevallen dat in de praktijk het meest voorkomt: onfortuinlijk, met verdraaiingen en impact onder een schuine hoek. WaveCel absorbeert energie op verschillende manieren. Op het moment van de klap bewegen de lagen van het WaveCel-materiaal onafhankelijk van elkaar en buigen ze mee, totdat de celwanden verkreukelen. Vervolgens verschuiven de lagen, en nemen ze de inwerkende loodrechte en rotationele krachten op, weg van je hoofd. Deze drieledige verandering in de structuur van het materiaal – buigen, kreuken, verschuiven – is bijzonder effectief in het wegleiden van de energie die bij een impact vrijkomt. Bijna 99 van de 100 keer voorkomt WaveCel een hersenschudding bij veel voorkomende fietsongevallen.

Elk model in de nieuwe lijn van Bontrager WaveCel-helmen kreeg de hoogste score in het vijfsterren-systeem van Virginia Tech. Bontrager WaveCel-helmen worden om te beginnen in vier modellen aangeboden:

XXX WaveCel Racehelm, € 249,99
Blaze WaveCel Mountainbikehelm, € 249,99
Specter WaveCel Racehelm, € 149,99
Charge WaveCel speedpedelec helm, € 149,99

Voor meer informatie: trekbikes.com/wavecel.

Lees het volledige onderzoek: WaveCell white paper

Share this post