Nieuw Rapha schoenen: Explore & Classic

Nieuw Rapha schoenen: Explore & Classic

Rapha toont deze week hun nieuwe schoenen. Twee verschillende, de Classic en de Explore, die ze volledig zelf hebben ontwikkeld en getest.

De Classic schoen is bedoeld voor wegwielrenners en heeft een anti-slip thermoplastic buitenzool en daaronder in de volle lengte een carbon zool. De Explore speelt in op de opkomende gravelscene en heeft een kortere carbon zool die ongeveer ¾ van de lengte bedekt. Hierdoor buigt de schoen iets meer mee dan het Classic model. Je loopt er dus ook wat makkelijker mee, hoewel het nog steeds een behoorlijk stijve schoen is. De Explore schoen heeft een rubber buitenzool met prima grip en is geschikt voor mtb-plaatjes met 2 schroeven. Bij de tenen en om de onderkant  van de hak zit er een dun rubber laagje om beschadiging te voorkomen.

Klassieke look, nieuwe technieken

De bovenkant is bij beide schoenen gemaakt van hetzelfde kunststof materiaal. Mede door de perforaties ziet het er uit als oldskool leer. De binnenkant is in het midden dubbel uitgevoerd. Er loop daardoor een deel materiaal onder de voet door, wat ook gebruikt wordt om een stevige verbinding met de zool te maken. De vouw wordt gebruikt om de vetergaten te maken, volgens Rapha een hele stevige methode die ook nog eens zorgt voor een goede drukverdeling. Het filmpje maakt het wat duidelijker. We hebben van beide schoenen een testpaar ontvangen, dus binnenkort kunnen we je vertellen of dat vetersysteem inderdaad zo inventief is.

De schoenen hebben veel leuke kleine details. Zo zit er in de rubberzool een kleurtje verwerkt. Ook zijn bij de Explore schoenen de bevestigingsplaten voor de schoenplaatjes, net als de beugel van het klittenband, bewerkt waardoor ze alle kleuren van de regenboog hebben. In de inlegzool van het Explore model staat een inspirerend tekstje: ‘Go until you’re lost‘. Functioneel voegt het allemaal niets toe, maar leuk is het wel. Je krijgt de schoenen in een doos, met daarbij ook een linnen schoenenzak, een paar extra veters in een ander kleurtje en een extra setje steunen die je kunt gebruiken als je een hoge voetboog hebt.

Beide modellen sluiten dus met veters en een enkele klittenbandsluiting aan de voorkant. Daar kun je ook de vetereinden onder stoppen, zodat ze niet tussen je ketting en tandwiel komen. Voor dat doel zit er overigens ook een lusje op het midden van de tong. Achterop staat het Rapha logo in een reflecterend wit/zilver lettertype.

De Rapha Classic schoen komt in vijf kleuren: Wit, Zwart, Zwarte Parel, Knalroze en een RCC versie, in de maten 36-48, inclusief halve maten voor 215 euro. Ze wegen 250 gram in maat 42. De Explore is er in vier kleuren: Zwart, Parelzwart, Donkergroen en Knalroze, in de maten 36-48, inclusief halve maten voor 260 euro. Deze schoenen wegen 300 gram, ook in maat 42.

Meer info: rapha.cc/nl/en/stories/stepping-up

Share this post