Gravelkleding getest 1: 7 Mesh, een investering voor jaren

Gravelkleding getest 1: 7 Mesh, een investering voor jaren

Rob, wil je eens 7 Mesh kleding proberen? Zeven whut? Ja, je hoeft je niet te schamen als je nog nooit van het merk hebt gehoord. Voor mij was het ook een ‘nieuwtje’. 7 Mesh is dan ook nog niet zo heel lang op de markt. Wel hebben de heren (en dames) achter het Canadese merk hun sporen  in de outdoor kleding industrie ruimschoots verdient. Meer dan genoeg aanleiding om eens een setje te testen.

We krijgen een broek, shirt en overbroek. Een complete kit om in de zomerzon lange ritten mee te maken. Dat is dan ook precies waar 7 Mesh zich op focust. Duurzame kleding, geschikt om lang mee te rijden, en lang mee te doen. Bikepack Races. Ultramarathons en andere tot de verbeelding sprekende tochten. Daar zie je de door 7 Mesh gesponsorde renners terug. Denk daarbij aan Fiona Kolbinger. De eerste vrouwelijke winnares van de befaamde Transcontinental race.

We sommen de set op zoals je jezelf aankleedt. Te beginnen bij de bibshorts. De MK3 broek is in veel opzichten net anders dan anders. Natuurlijk is het ‘gewoon’ een fietsbroek. Inclusief bretels en zeem. Wel zijn er een hele berg slimme details doorgevoerd waardoor de broek in de buitencategorie valt.

De stof is dun en stretcht behoorlijk. Wat opvalt, is dat een broekspijp volledig uit één stuk stof wordt gemaakt. Geen diverse vakjes, platte naden en meer. Gewoon een simpele broekspijp. Ook zien we geen dikke rand onderaan de broekspijp. De stof loopt letterlijk naadloos over op de benen. Een brede gripper aan de binnenkant zorgt ervoor dat de broek niet opkrult. Echt mooi vind ik het persoonlijk niet. Het lijkt wat onaf. Maar het zit perfect!

Ook de bretels zijn net anders dan anders. Kort door de bocht ziet het eruit als een tuinbroek. Brede, maar simpele elastische banden, zonder naden of poespas. Al met al ziet het er simpel uit. Dit zorgt er in de praktijk wel voor dat het zit als gegoten. De elastische stoffen sluiten mooi aan en het gebrek aan naden zorgt er voor dat je de broek amper voelt zitten.

Het middelpunt van de broek, de zeem is natuurlijk het belangrijkste. Deze is stevig, luxe en duidelijk geschikt om heel veel uren mee in het zadel door te brengen. Nu is die zeem niet eens zo, bijzonder. De manier waarop deze in de broek is verwerkt wel. De zeem zit haast naadloos vast gestikt aan een extra stuk stof. Dat is op zijn plaats weer vastgezet aan de broekspijpen. Ver weg van de liezen. Zo word irritatie in de lies voorkomen. Een veel voorkomen probleem wanneer de kilometerteller 200+ aantikt. Deze constructie is behoorlijk uniek. Assos doet, is vergelijkbaar door de zeem op slechts enkele delen vast te stikken. Ook een beproefde methode.

De MK3 broek is verre van goedkoop. Dat geeft niet, want met deze broek kun je jaren vooruit. In mijn kledingkast liggen bibshorts van Rapha, Assos, Isadore en andere veel te dure kledingmerken. Geen enkele broek zit zo prettig als deze MK3. En ja, dit artikel is niet gesponsord.

7 Mesh MK3
€175,-


Over je bibshorts draag je een buitenbroek. Dat hoeft niet natuurlijk, maar hip is het wel. En makkelijk. Even je telefoon uit je zak voor een foto. Snel een reepje wegstoppen. De makkelijk te bereiken zakken zijn voor mij de grote reden waarom ik vaak met een baggy broek op de gravel fietsen/" 7136 target="_self">fiets zit. Team wapperbroek! Nu wappert deze Farside broek niet te veel. De stof is behoorlijk dun en de pasvorm aardig sportief. Wel heeft de broek ‘gewoon’ een rits, en drukknoppen. Je kunt zelfs een riem dragen. Hipster Proef hoor! Op de rechter broekspijp een zak met rits, links zonder. Het enige minpunt. Dit hadden wel twee ritsen mogen zijn.

Het sluitsysteem rond de middel is slim en weer net anders dan anders. De dunne gespen klik je vast waarna ze ook echt vast blijven zitten. Prettig! De meeste baggy shorts hebben een velcro sluiting welke halfweg meestal even opnieuw moeten worden aangesnoerd. De lengte van de broekspijpen lijkt goed. Niet te kort, maar zeker ook niet te lang. Het geheel kruipt tijdens het fietsen door de relatief strakke pasvorm wel wat op. De Farside broek is goed, luchtig en blijft op zijn plek zitten zoals het hoort. Maar ook niet meer dan dat. Hierdoor is de prijs wel wat aan de hoge kant.

7 Mesh Farside broek
€120,-


Als laatste trek ik het Ashlu Merino shirt aan. Onopvallend grijs is mijn variant. Het shirt is ook te koop in meer fleurige kleuren. Zoals de naam al doet vermoeden is het shirt grotendeels gemaakt van Merino wol. Hoeveel schapen er voor de fietsindustrie inmiddels worden geschoren weet ik niet. Maar dat Merino spul draagt wel lekker weg! Het is lekker zacht, prikt niet en bovenal: het gaat niet ruiken. Ideaal dus wanneer je meerdere dagen achtereen gaat fietsen. Tijdens een fietsvakantie of ultra-epic-gravel dinges. De pasvorm van het Ashlu shirt is comfortabel. Niet superstrak. ik draag een medium.

Aan de voorkant een lange rits, met aan het lipje een extra koordje. Hierdoor is het makkelijker de rits met een hand open en dicht te ritsen. Simpel en doeltreffend. Aan de achterkant zien we maar liefst vijf (!) zakken. Deze zijn gemaakt van een ander materiaal. Waterafstotend en met een soort ‘ophangsysteem’. Hierdoor zakken de zakjes niet doorzet wanneer je er wat spullen in hebt gestopt. Dit is een fijne oplossing, andere geteste merino shirts bleken namelijk allemaal te gaan ‘hangen’. Iets wat tegen alle wielerwetten in gaat natuurlijk :). De twee buitenste zakken zijn afsluitbaar en makkelijk te bereiken tijdens het fietsen. Drie reguliere zakken zijn van bovenaf te vullen.


Het Ashlu shirt heb ik veelvuldig gedragen. En gewassen. Slijtage is nog niet zichtbaar. Het shirt draagt prettig en zit comfortabel. Persoonlijk vind ik het een wel heel saai geheel. Hier en daar had best een streepje of mooi detail terug kunnen komen. Technisch is het zoals ik van 7 Mesh inmiddels gewend ben tiptop in orde.

7 Mesh Ashlu shirt
€150,-

7mesh.com

Share this post