Getest: Sidi Shot raceschoen

Getest: Sidi Shot raceschoen

Mijn eerste fietsschoentjes waren van SIDI. Het type weet ik niet meer, maar ik weet wel dat ik er heel veel plezier aan heb beleefd. Sinds een paar maanden rij ik met de SIDI Shot en weet ik één ding zeker: SIDI stelt niet teleur. De review lees je hieronder.

Over de Sidi Shot

Kijk online naar de plaatjes van SIDI-schoenen en het valt op dat de afbeeldingen er minder aantrekkelijk uitzien dan de schoenen in werkelijkheid zijn. De wit-blauwe versie van de SIDI Shot oogt op het beeldscherm redelijk neutraal, maar als ik de doos open en de wit-blauwe schoenen eruit haal ben ik blij verrast: wat een topschoenen!

Aan het uiterlijk ligt het bij de SIDI Shot zeker niet, maar ook qua comfort valt het verre van tegen. Daar later meer over, eerst wat meer over de schoenen. De Sidi Shot is een lichte schoen met veel technische snufjes. De Vent Carbon zool zit bijvoorbeeld vol met ventilatiegaten, waardoor je geen last krijgt van zweetvoeten of iets dergelijks. Als je de schroeven ter hoogte van je tenen eruit draait, zorgt het open gedeelte voor extra verkoeling en werkt het voor triatleten als een soort afvoerput van water. In de winter is het verstandiger om de schroeven weer dicht te draaien, tenzij je het fijn vindt om met ijspoten te rijden.

SIDI Shot SIDI Shot
Met een simpele schroevendraaier draai je de opzetstukjes los.

Bij SIDI moet je altijd goed op de maat letten. Ik koos voor mijn vertrouwde maat 45 en had geluk: hij zit perfect. Als je in de schoen stapt, merk je direct de binnenzool op. De Comfort Fit zool is gemaakt van memory foam en zit lekker. Ook in de binnenzool zitten trouwens diverse gaatjes, dus aan ventilatie geen gebrek. De bovenkant van de schoen is van TechPro microvezel en mesh-voering. Het Double tecno-3 sluitsysteem op de bovenkant van de schoen moet voor de perfecte pasvorm zorgen. Het sluitsysteem is dan ook direct het grootste verschil met de Wire, die veel weg heeft van de Shot.

Specificaties:
– Vent Carbon buitenzool
– Comfort Fit binnenzool
– Bovenkant gemaakt van techpro microvezel en mesh-voering
– Double tecno-3 sluitsysteem
– Maten: 40 t/m 48
– Gewicht: 287 gram
– Kleuren: meerdere mogelijkheden (o.a. volledig in een kleur of in combinatie met andere)
– Adviesprijs: €389,95, o.a. hier een stukje goedkoper te vinden.

Zonde om vies te maken

Eigenlijk is het zonde om de wit-blauwe Sidi Shot’s te gebruiken en misstaan ze niet als accessoire in de woonkamer. Onder perfecte weersomstandigheden maakte ik mijn eerste kilometers op de SIDI’s, waarbij de kans op vieze schoenen minimaal was. Het is zonde om ze vies te maken, maar nóg vervelender om met overschoenen te rijden; ze moeten natuurlijk wel gezien worden.

SIDI Shot
De schoenen moeten gezien worden, zelfs in de vrieskou..

Ik heb best wel brede voeten en vaak last bij smalle schoenen, maar dit paar zit als gegoten. De maat is gelukkig goed en de pasvorm perfect. Onder warme omstandigheden is het opendraaien van de voorkant (ook mogelijk bij de hak) erg handig en zorgt het voor extra verkoeling. In de winter is het iets minder fijn en is de kans op koude tenen reusachtig groot. Met dikke thermosokken is dat probleem trouwens snel verholpen, al zit de schoen dan wel erg strak.

SIDI ShotSIDI Shot
De binnenzool met veel luchtgaatjes, en de dubbele tecno-3 sluiting.

De carbonzool is superstijf en daarmee ideaal voor wedstrijdrenners en tempobeulen. Het sluitsysteem werkt erg goed en zorgt ervoor dat de schoen overal netjes om je voet sluit. Er is ook voldoende ruimte bij je tenen en alles zit gewoon prima. Het gewicht is wel wat aan de hoge kant in vergelijking met andere schoenen uit dezelfde prijsklasse (de Sidi Shot weegt bij elkaar zo’n 600 gram), maar daar merk je op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets eigenlijk niks van. Niet voor niets maakte een gewichtsfetisjist als Chris Froome gebruik van de Shot. Hij won er in 2016 zelfs de Tour mee.. Mocht het gewicht een probleem zijn, kun je altijd nog de reflectoren en de hakken eraf halen.

Dus.. kopen? Zeker weten, als je nog ergens €389,95 hebt liggen. De prijs is aan de erg hoge kant, maar daar krijg je wel een topschoen voor terug waar Froome dus de Tour mee heeft gewonnen. Dat zegt uiteraard niet alles, want wat voor hem een fijne schoen is kan voor jou een verschrikkelijke schoen zijn, maar het geeft wel aan dat het met de aerodynamica en technische snufjes goed zit. Resultaten van windtunneltesten geeft SIDI overigens niet prijs..

SIDI Shot
Aan het uiterlijk ligt het niet bij deze schoenen..

De Sidi Shot zit erg fijn, is heel stijf en een echte blikvanger. Met de Sidi Shot steel je bij je fietsvrienden in elk geval de blits, nu moeten de benen de klus nog klaren. Let bij het bestellen goed op de maat. Bij mij zat 45 perfect (normaal draag ik ook alles in 45), maar SIDI staat erom bekend dat je meestal een maatje groter moet nemen. Koop de schoenen dus in de winkel of let er bij een webshop goed op dat je ze kunt ruilen voor een andere maat. Eén ding weet ik wel: hier blijf ik voorlopig nog wel mee rijden.

Plus- en minpunten:
+ Echte blikvanger
+ Prima pasvorm
+ Goede ventilatie
+ Superstijf

– Nauwelijks, misschien de prijs of het gewicht.

Share this post