Getest: Rapha Pro Team Aero Jersey

Getest: Rapha Pro Team Aero Jersey

Je hebt van die dagen dat je jezelf onoverwinnelijk voelt. De benen zijn nog eens extra glad geschoren, je fietsen/" 7136 target="_self">fiets komt glimmend uit de schuur en je kleding is on point. Met een vorm van heb ik jou daar is er niets dat je meer kan tegenhouden. Hup die fietsen/" 7136 target="_self">fiets op, knallen maar!

Zo voelde ik mezelf ongeveer nadat ik mijn test Specialized Venge Pro kreeg en dat combineerde met de nieuwe Pro Team Aero Jersey van Rapha. Uiteraard zijn het de benen die moeten spreken maar een beetje zelfvertrouwen doet wonderen.

Terug in het peloton
Rapha is sinds het begin van 2019 weer terug in het peloton. De mannen van EF Education First (met onder anderen Sebastian Langeveld en Julius van den Berg in de gelederen) rijden rond in de kledij van Rapha. Opvallen doen ze zeker en dit jaar niet alleen met de kleding. Met een klinkende overwinning van Alberto Bettiol in de Ronde van Vlaanderen als hoogtepunt zijn de mannen aan een succesvol seizoen bezig. Samen met het team blijven ze de producten constant testen en innoveren. In de vroege zomer van dit jaar kwam daar de nieuwe versie van de Rapha Pro Team Aero Jersey.

Een afgeleide van
Het paradepaardje van Rapha is de Pro Team Aerosuit. Omdat zo’n aerosuit niet voor iedereen is weggelegd hebben ze er een aparte jersey van gemaakt waarbij je de Aero Jersey met een gewone bib kunt combineren. Zelf combineerde ik ‘m vaak met de Pro Team Bib Shorts II.

De jersey bestaat een drietal verschillende stoffen die moeten zorgen voor een optimale aerodynamica. De voorkant is gewoon glad en voelt fijn aan. Opvallen doet vooral de stof op de rug en op de mouwen. Als je met je vinger over de stof op de rug gaat is het met de windrichting mee (dus van boven naar onder) helemaal glad voor de optimale geleiding van de wind en een juiste pasvorm. Als je in tegengestelde richting gaat met diezelfde vinger voelt het stugger aan zodat de jersey echt op de juiste plek blijft zitten. De zakken zijn dan weer van hetzelfde materiaal als de voorkant van de jersey en van binnen mesh zodat ‘ie blijft ademen. Ze zijn niet overdreven groot en zitten vrij strak als je in je fietshouding zit, lekker voor van die dagen dat je toch niet veel meer hoeft mee te nemen dan je reserve spullen en een reep of een gelletje.

Aan mijn zwarte Jersey valt, buiten dat bijna alles aero uitstraalt, niet zo heel veel op behalve de mouwen. Deze zijn lang en komen bij mij net boven de elleboog uit. Net zoals bij veel wielrenners is het vooral mijn onderstel dat spieren heeft en lijken ze op m’n armen wel verdwenen. Maar ook op deze dunne bovenarmen sluiten de mouwen van mijn maatje L ontzettend goed aan. De zijkant van diezelfde mouwen hebben – net zoals op de schouders – een stof dat lijkt op schubben. Dit voel je niet van de binnenkant overigens.

Wat dan weer minder op aero lijkt is het Rapha logo op de linkermouw. De wat dikkere rubberen letters zien er daarentegen dan wel weer gaaf uit. Op deze zwarte jersey zijn de letters ook in het zwart maar ze bestaan uit verschillende laagjes waarvan het middelste laagje, net zoals de zes kenmerkende Rapha strepen op de achterkant en onder aan de voorkant, roze is. Het geeft een cool effect. Na zo’n 10 wasbeurten ziet ‘ie er overigens nog als nieuw uit.

De rits aan de voorkant is verder van goede kwaliteit en gaat makkelijk open en dicht. Achter diezelfde rits zit een extra stukje stof dat ervoor zorgt dat de rest van je kleding niet tussen de rits komt te zitten.

De pasvorm
De jersey zit strak aangesloten. Ik ben zelf 1m89 en weeg zo’n 79 kilo op het moment van testen. Mijn maat L zit echt als gegoten. Als je rechtop staat is de jersey aan de voorkant wat kort maar wanneer je eenmaal op de fietsen/" 7136 target="_self">fiets zit is dat gevoel helemaal weg. Voor de rest zie je dat de hals laag is uitgesneden wat ervoor zorgt dat je geen irritaties hebt in de nek van bijvoorbeeld een te krappe hals.

Verder vind ik het echt een zomerjersey, hij is dun en je ziet alle contouren van zowel je broek en je ondershirt. Ondanks dat zwart nou niet echt bekend staat als de kleur die je koel houdt kon ik er tijdens de warmere dagen goed in rijden. Zowel in de polder rondom Amsterdam als omhoog richting de top van de Grand Ballon.

Het oordeel
Of het wetenschappelijk onderbouwd is of dat dit echt extra watts oplevert kan ik niet hard maken, maar daarvoor moeten we de marketingafdeling van Rapha geloven. Dat is het iets met m’n zelfvertrouwen deed staat daarentegen wel vast. Verder is het gewoon een echt een goede jersey dat door het minimalistische eigenlijk juist weer opvalt tussen alle kleuren en prints op de jerseys vandaag de dag.

Het shirt kost €175 euro en samen met de Pro Team Bib Shorts II krijg je 20% bundelkorting waardoor de prijs uitkomt op €320. Een flinke smak geld voor een outfit maar als ik een euro zou krijgen voor elk compliment dat ik over mijn outfit kreeg heb je het zo terugverdiend.

De jersey is te verkrijgen via de website van Rapha in het zwart, grijs, oranje en in de kleuren van EF Education First.

Share this post