Getest: Quoc Night Shoes

Getest: Quoc Night Shoes

De meeste fietsschoenen op de markt zijn uitgerust met draaisluitingen. Daar is niets mis mee en het is de norm geworden, maar daardoor vergeet je bijna dat er ook nog fietsschoenen bestaan met veters. QUOC maakt zulke schoenen, en wij hebben het getest!

Quoc

In 2009 werd QUOC opgericht door Quoc Pham. Hij vond dat er te weinig fietsschoenen waren van hoge kwaliteit, comfort, design en stijl voor de dagelijkse fietsritjes. Neem een kijkje op de site en je komt gewone, casual schoenen tegen die te gebruiken zijn tijdens het fietsen. Het is een ietwat vreemd gezicht, maar functioneel is het wel.


Is het een gewone schoen of een fietsschoen?

Inmiddels bestaat QUOC al tien jaar en heeft het ook ‘normale’ fietsschoenen op voorraad: de QUOC Night Shoes. De schoenen zijn beschikbaar in vier verschillende kleuren en hebben allemaal één ding gemeen: veters. Behalve de vetersluiting hebben de Night Shoes weinig weg van gewone schoenen.

Op het eerste gezicht is Quoc Pham geslaagd in zijn opzet. De schoenen zien er strak, stijlvol en mooi uit. Wij ontvingen de wit-zwarte versie met zwarte veters en enkele roze uitingen. Er werd een setje roze veters meegeleverd om het nog extra stijlvoller te maken. Qua kleurcombinatie is het niet slecht, je moet er wel van houden..

Specificaties:
– Carbon buitenzool
– Microvezel toplaag
– Voetbed van EVA-schuim
– Veters
– Beschikbaar in 4 kleuren: wit, zwart, zwartleer en rood/roze.
– Gewicht: 277 gram per schoen (maat 43)
– Meegeleverd: roze veters
– Adviesprijs: €259,95

Over de schoen

De QUOC Night Shoe heeft een microvezel bovenkant en een carbon buitenzool. De binnenzool is van EVA-schuim, en aan de buitenste bovenkant van de schoen bevinden zich 2x 11 ventilatiegaatjes. Ook de carbon buitenzool is uitgerust met meerdere kleine gaatjes (24 in totaal) om ook onder de warmste omstandigheden je voet van ventilatie te voorzien.

Quoc Night Shoes
De ventilatiegaten zijn op deze foto goed te zien.

Het opvallendste van de hele schoen is natuurlijk de vetersluiting. Geen draaisluiting of klittenband, maar ouderwets een knoopje leggen. Vooraf had ik zo mijn bedenkingen over de vetersluiting. Een dubbele Boa-sluiting vind ik namelijk erg fijn en de schoen sluit mooi om je voet. Bij een vetersluiting is dat toch iets anders. Wat als het tijdens het fietsen losraakt? Daar zit je totaal niet op te wachten. Tijd om te testen!

Met aan de ene kant zwarte en de andere kant roze veters ging ik de eerste keer op pad. Je wordt creatief, zeg maar. Het aantrekken van de schoen ging best lastig. Het nadeel is dat er ook geen lipje aan de hak zit om je voet makkelijker in de schoen te laten glijden. Met een beetje druk- en perswerk zaten de schoenen uiteindelijk om mijn voeten. Ietwat strak, maar daar merkte ik al gauw niks meer van. Voor ideaal comfort zou ik wel een half maatje groter nemen dan dat je gewend bent.

De veters zijn toch wel ‘een ding’. Rondom de enkel zit het allemaal prima vast, maar van voren sluit het niet echt mooi aan. Dat zie je ook, want je ziet openingen verschijnen. Heel aerodynamisch kan het niet zijn, die losse veters. Een ander klein nadeeltje is dat het niet mogelijk is om de veters netjes weg te stoppen. Er zit niets anders op dan ze wegfrommelen in je schoen. Vervelende drukpunten leverde dat mij echter niet op.

Quoc Night Shoes
Veters strikken.. het is nooit mijn hobby geweest.

Quoc Night Shoes vs. Giro Empire

De schoenen zijn verder goed stijf, redelijk licht en mooi van uiterlijk. Daar zit hem direct ook het gevaar in, want het witte uiterlijk is nogal besmettelijk. Na elke training ben je verplicht om de QUOC’s te poetsen, anders zitten er binnen een mum van tijd overal strepen op. Nog een nadeeltje: veters verkleuren snel en worden ook snel smerig. Nu is dat geen groot probleem, want voor een minimaal bedrag koop je een nieuw paar.

Zijn de Night Shoes te vergelijken met de Giro Empire’s? Ja en nee. Qua uiterlijk wel (carbon zool, microvezel toplaag en veters), maar verder zit er veel verschil in. Denk bijvoorbeeld aan het gewicht (175 gram voor de Empire en 277 gram voor de QUOC) en de afwerking (QUOC ziet er net iets minder mooi afgewerkt uit, je ziet de meerdere lagen). Wat betreft prijs verschilt het ook niet heel veel. De QUOC’s kosten omgerekend €259,95 en de Giro Empire SLX net iets meer dan €300.

 
De buitenzool is van carbon. De bovenlaag van microvezel.

Kortom: als je fietsschoenen met veters wil kopen, dan zijn de schoenen van QUOC een mooie optie. De prijs vind ik wel aan de hoge kant. Voor minder dan €200 zou ik doen, maar meer is het – naar mijn mening – niet waard. Daar mag de afwerking, het gewicht en stijfheid iets beter voor zijn.

Plus- en minpunten:
+ Carbon zool
+ Strak uiterlijk

– Snel vies
– Comfort kan beter

  

Share this post