Getest: POC Ventral SPIN

Getest: POC Ventral SPIN

Fietsen met een roze helm en bril.. Vroeger werd je voor gek verklaard, tegenwoordig is het hip. POC weet dat maar al te goed en heeft al meerdere opvallende helmen op de markt gebracht. De POC Ventral SPIN is daar één van. Wij hebben hem getest!

POC Ventral SPIN

Waarschijnlijk heb je de renners van EF Education First al zien rijden met de Ventral SPIN. De Amerikaanse wielerploeg ziet er altijd gesoigneerd uit, mede door de gestroomlijnde kleding van New Balance. Volgend jaar is Rapha trouwens de kledingsponsor van de WorldTour-ploeg, maar dat geheel terzijde. De Ventral SPIN is allerminst zo opvallend. Heb je he-le-maal niets met de kleur roze, dan is de kleding van EF Education First afschuwelijk, maar persoonlijk vind ik het wel wat hebben.

POC Ventral SPIN
Jep, het is heel erg roze, maar wel lekker luchtig!

Daarom was ik als een kind zo blij toen de Ventral SPIN werd bezorgd. Smaken verschillen, zo bleek al direct. “Wat een afschuwelijk ding”, klonk het in de woonkamer, gevolgd door een “dat is echt wel heel erg roze”. Ik ben het oneens met opmerking 1, maar eens met opmerking 2: de helm is wel héél erg roze. Het doet een beetje denken aan het glazuur van een tompouce. Alleen daarom al is het voor mij een mooie kleur.

Specificaties:
– EPS-schaal
– SPIN-systeem
– Zachte kinband met kliksluiting
– Bril makkelijk weg te steken (+ extra grip)
– Gewicht: 248 gram (bij maat M)
– Maten: S (50-53 cm), M (54-59 cm) en L (60-62 cm)
– Beschikbaar in 9 kleurcombinaties
– Prijs: €299,95, onder andere te koop bij Futurumshop.

SPIN-systeem

De POC Ventral SPIN is door het Zweedse POC uitvoerig getest in windtunnels en is uitgerust met het SPIN-systeem. Geen MIPS dus, maar het door POC ontwikkelde SPIN. Qua naam verschilt het slechts één plek in het alfabet en ook wat betreft constructie is het nagenoeg gelijk. Het verschil zit hem vooral in de padding, want de zachte kussentjes van het SPIN-systeem zitten vol met beweegbare gel en zorgen er bij een onverhoopte val voor dat de helm los van het hoofd kan bewegen. Elk kussentje heeft zijn eigen bewegingsruimte.

POC Ventral SPIN
De SPIN-kussentjes zitten vol met gel, wat zorgt voor veiligheid én veel comfort.

De POC-helm oogt heel groot, maar ziet er naar mijn mening veel gestroomlijnder uit dan andere ‘champignon-helmen’. De voorkant van de helm kent vijf grote ventilatiegaten en heeft ook twee gaten op de bovenschaal zitten. De achterkant is nagenoeg volledig open en heeft zes grote gaten. De Ventral SPIN ziet er niet alleen heel luchtig uit, maar is dat ook. Met een geclaimd gewicht van ongeveer 250 gram valt ook dat heel erg mee. Je bril is trouwens heel makkelijk weg te steken in een van de sleuven. Er zit zelfs een speciaal strookje voor extra grip. Ideaal!

Lees ook

Getest: POC DO Half Blade EF zonnebril

Eyecatcher

Al enkele maanden fietsen/" 7136 target="_self">fiets ik met de POC Ventral SPIN en in die tijd heb ik nog nauwelijks iets héél negatiefs kunnen ontdekken. De ventilatie is zoals eerder aangegeven echt top, de helm zit door de zachte pads heel comfortabel en het sluitsysteem werkt goed, al is het retentiesysteem niet verticaal te verstellen en zijn de straps ook niet op jouw maat aan te passen. Nu is de pasvorm bij mij geen enkel probleem, maar ik kan mij goed voorstellen dat deze helm niet bij iedereen past als een jas.

POC Ventral SPIN
De luchtige achterkant waarbij je goed de ventilatiekanalen kunt zien.

POC Ventral SPIN
Handig: je bril is heel makkelijk weg te steken in de helm en blijft door de extra grip goed zitten.

De POC valt vooral heel erg op, zo merkte ik tijdens een duatlon. Omdat ik niet in grootse vorm verkeerde was ik van plan om anoniem gekleed deel te nemen. Je voelt hem al aankomen: dat lukte niet. Gewapend met een roze POC-helm en -bril stapte ik de fietsen/" 7136 target="_self">fiets op voor een (knie)pijnlijk tochtje. Bij het binnenrijden van de wisselzone riep een vrijwilligster mij iets na. Doordat het allemaal voor geen meter liep, was ik nogal in mijzelf gekeerd en hoorde ik amper iets, maar de opmerking ‘props voor je helm’ deed toch mijn mondhoeken krullen. In totaal heb ik die dag minstens 10 opmerkingen gekregen over de roze helm, dus als je hem aanschaft weet je wat je te wachten staat..

Doen?

Moet je de Ventral SPIN kopen? Qua comfort, veiligheid en gewicht zou ik niet weten waarom niet, alleen is de prijs (€299,95) aan de erge hoge kant. Voor een derde van dat bedrag haal je al prima aerohelmen in huis, maar de POC Ventral SPIN is toch wel next level. Als ik het geld zou hebben, zou ik het wel waard vinden om het aan de Ventral SPIN uit te geven.

POC Ventral SPIN

De POC Ventral SPIN is in negen verschillende kleurcombinaties te koop. Ik ontving de roze versie, maar je hebt ook neutralere kleuren én een oranje AVIP-uitvoering. AVIP staat voor Attention Visibility Interaction Protection en zorgt dus voor betere zichtbaarheid. Handig voor in het donker!

Plus- en minpunten:
+ Heel comfortabel
+ Lekker luchtig
+ Eyecatcher

– Prijs

POC Ventral SPIN POC Ventral SPIN POC Ventral SPIN

Share this post