Getest: Overschoenen van Craft, Rogelli, GripGrab en BBB

Getest: Overschoenen van Craft, Rogelli, GripGrab en BBB

Het is eindelijk écht winter in Nederland. De temperatuur ligt rond het vriespunt en fietsen zonder fijne overschoenen is op dit moment geen pretje. Wij hebben verschillende soorten overschoenen van Rogelli, GripGrab, BBB en Craft getest om te kijken of het hiermee wel mogelijk is om de vrieskou te trotseren.

Craft Shelter Bootie

De Shelter Bootie van Craft ziet er op het eerste gezicht niet heel warm uit, maar schijn bedriegt. De overschoen is grotendeels gemaakt van Polyamide en is daardoor uiterst elastisch. Een dikke Neopreenlaag ter hoogte van je tenen moet voor extra warmte zorgen en blauwe tenen voorkomen. Het VentAir-systeem van Craft biedt optimale water- en windbescherming in combinatie met goede ventilatie en vochttransport, zo schrijft het bedrijf.

Craft Shelter Bootie

Aan de achterzijde zit een 3/4e ritssluiting en aan de onderkant een strook klittenband. De onder- en bovenkant hebben een fluoriserend streepje zodat je ook in het donker zichtbaar bent. Daar helpt ook reflectie ter hoogte van de hak, middenvoet en enkel aan mee. Ondanks de zwarte kleur van de overschoen is de Shelter Bootie dus prima geschikt voor nachtelijke ritjes.

De overschoen gaat makkelijk aan en uit, zit prima en is behoorlijk warm. Het vuil gaat er in de was goed af en de prijs van €39,95 is best redelijk. Als de GripGrab Arctic iets te prijzig is, is dit een mooi alternatief.

Warm? 8/10.
Waterdicht? Ja.
Prijs: €39,95

Rogelli Aspetto

De Aspetto is gemaakt van Dynashield 5000, de door Rogelli ontwikkelde water- en winddichte Neopreen stof. De overschoen heeft een 3/4e ritssluiting en ontvingen wij in het fluorgeel. Vanaf de enkelkraag tot en met de tenen loopt een reflecterende streep, waardoor je ook in het donker opvalt, al is dat met de opvallende kleur niet heel moeilijk. De overschoen is ook in het zwart verkrijgbaar.

Roggeli Aspetto

In het verleden heb ik veel gebruik gemaakt van de Tech 01 overschoen van Rogelli. De voorloper van de Aspetto heb ik tot in den treuren gedragen en beviel mij prima, al kwam het de koude wintermaanden wel iets van warmte tekort. De Aspetto is een stuk dikker en vind ik ten opzichte van de Tech 01 fijner zitten. Het zit goed om de schoen, is makkelijk aan en uit te trekken en houdt de voet lekker warm. Ook met slecht weer komt er geen vuil in je schoen. De prijs valt ook erg mee: €34,95.

Warm? 7/10.
Waterdicht? Ja.
Prijs: €34,95

GripGrab Arctic

In tegenstelling tot de andere overschoenen in dit artikel heeft de GripGrab Arctic geen ritssluiting. Het aantrekken is simpel en doe je eigenlijk net als een sok. Je trekt in eerste instantie de overschoen aan tot je enkel, daarna doe je de schoenen aan en trek je de overschoen er overheen. Het voordeel hiervan is dat je hele voet lekker warm blijft en er geen kou of water door de ritssluiting komt.

GripGrab Arctic

De Arctic overschoen is gemaakt van 4 millimeter dik neopreen en is volledig waterdicht. De overschoen is dus lekker dik, warm en houdt bijna al het vuil ‘buiten’. Dankzij de hoge zichtbaarheid en meerdere reflecterende elementen ben je ook in het donker goed zichtbaar. Ik heb de overschoen meerdere malen getest en ben er enorm tevreden over. Het aan- en uittrekken vergt wat geduld, maar dat is het enige minpunt. Tijdens het rijden heb ik geen enkel moment last van koude voeten gehad, zelfs niet toen de temperatuur onder het vriespunt was.

Zoals bij meerdere overschoenen is het ook hier mogelijk om een lampje te bevestigen. Het lusje bij de hak is ten opzichte van de Craft Shelter Bootie, Rogelli Aspetto en BBB WaterFlex een stukje breder. De prijs van de Arctic is wel ietwat aan de hoge kant, maar voor €69,95 haal je wel heel goede overschoenen in huis.

Warm? 9/10.
Waterdicht? Ja.
Prijs: €69,95

BBB WaterFlex

Zoals de naam al doet vermoeden is de BBB WaterFlex vooral bedoeld voor regenachtige ritten. Het 2 millimeter dikke WaterFlex materiaal met een polyurethaan buitenkant beschermt je tegen de regenkleding/" 7139 rel="nofollow" target="_self">regen en houdt de ergste kou tegen. Helemaal geschikt voor koude tochten is het niet.

BBB WaterFlex

Net als de Techno 01 van Rogelli had ik ook nog een paar van BBB WaterFlex op zolder liggen. Duurzaam zijn ze zeker, want na bijna tien jaar is er weinig van slijtage te zien. Toegegeven: ik heb ze niet elke winter gebruikt, maar meestal doe ik niet lang met een setje overschoenen.

Bij een graad of 5-10 heb je een goede aan de BBB WaterFlex, maar als de temperatuur richting het vriespunt daalt heb je er weinig aan. Niet gek, want het zijn regenoverschoenen. De nieuwe versie van de BBB WaterFlex is voor mijn gevoel wel dikker dan de oude en is een stuk aangenamer.

Warm? 5/10
Waterdicht? Ja.
Prijs: €34,95

Conclusie
Natuurlijk hebben we niet alle overschoenen op de markt getest, maar hebben we gewoon een paar uitgekozen om onder de loep te nemen. Van deze vier overschoenen komt de GripGrab Arctic het beste uit de test. De overschoen is heerlijk dik, warm en waterdicht. De prijs is ietwat aan de hoge kant, maar daar krijg je wel een topoverschoen voor terug. Eén ding staat vast: hoe koud het buiten ook is, hier krijg je geen bevroren tenen mee.

Lees ook

Getest: Shimano S3100X NPU+ overschoenen

Share this post